High street brendovi više neće koristiti kontroverznu moher vunu

17.05.2018.

Nakon velikog istraživanja PETA-e o zlostavljanju koza od kojih se dobiva moher vuna, high street brendovi su složno rekli da je više neće koristiti

PETA je provela veliko istraživanje u Južnoafričkoj Republici koja je najveći proizvođač moher vune u svijetu. Posjetili su i snimili 12 farmi moher vune i otkrili teror s kojim se susreću mlade angora koze koje nam daju ovu vrstu vune. Radnici im skidaju dlaku s leđa bez pravog alata, ostavljajući ih u ranama dok nježne male koze (jer mlade angora koze daju najnježniji moher) vrište, a nakon toga često bez razloga bivaju ubijene.

Nije poznato koji su high street brendovi nabavljali moher s ovih farmi, no južnoafrička vlada tvrdi da su 2015. proizvodili pola količine mohera u cijelom svijetu. Nakon objave istraživanja koje je provela PETA Topshop, Zara, H&M, Gap Inc., Lazy Oaf, Mango i Primark su izdali priopćenja za medije u kojima tvrde da više neće koristiti moher u svojim kolekcijama. Proizvode koji sadrže moher neće povlačiti iz prodaje, no više ga neće ni nabavljati kako bi izrađivali nove kolekcije.

Iako su high street brendovi jako problematični kad je u pitanju zaštita ljudskih i životinjskih prava te zaštita okoliša, ova je odluka hvalevrijedna i nadamo se da će slično postupiti na svim drugim problematičnim poljima.

Piše: N.B.
Foto: @thefashioncuisine / Profimedia

Pročitajte i...

Najljepše Zarine back-to-work haljine

Vrijeme je da se odvojimo od svoje najdraže pidžame

Shopping vodič: slingback shoes ili cipele sezone

U ovaj par cipela isplati se uložiti

10 bijelih košulja koje ćete nositi cijelo vrijeme

Najljepše bijele košulje s high end i high street potpisima

Zarini modeli sami su snimali nove komade

Najnovije Zarine komade manekenke su snimale same i u svojim kućama

Odličan način za predstavljanje novih kolekcija u danima izolacije

▲ Povratak na vrh