Intervju: Marija Kulušić

20.12.2019.

Manje je uvijek više

U povodu nedavno predstavljene genijalne nove kolekcije „Individual Manner“ i fantastičnog pratećeg look booka razgovarali smo s jednom od najzanimljivijih i najoriginalnijih domaćih dizajnerica Marijom Kulušić o njezinu kreativnom promišljanju mode te budućnosti koja se zasniva na načelima održivosti o kojoj svi toliko pričaju.

Na nedavno održanom Elle Boutique panelu razgovarali smo o fast fashionu. Što za tebe kao autoricu i tvoj kreativni proces znači slow fashion princip?
Prije svega je to odgovornost prema sebi i okolini. U mom slučaju to je svjestan odabir da se proizvodi manje, maksimalno dvije kolekcije godišnje s manjim brojem lookova. Smatram da više od toga zaista nije potrebno. Pri tome mi je također važno od kakvih je materijala izrađena odjeća i kako su oni tretirani. Trudim se sve više birati prirodne materijale i obrađivati ih prirodnim procesima, ako pak nije riječ o materijalima prirodnog podrijetla koji se mogu reciklirati. Ručni rad se također usko veže uz slow fashion, a kod mene je sve rađeno ručno.
Siluete tvojih lookova oduvijek karakteriziraju pročišćene linije i forme, a zapravo je uvijek riječ o slojevitim, često asimetričnim i gotovo kolažiranim kreacijama. Kako postižeš taj balans?
Znam da dizajneri imaju raznolik pristup radu, danas je to više stiliziranje kolekcija nego dizajniranje. U mom slučaju je jedan look jedna cjelina. Dakle, kada radim više odjevnih predmeta, automatski vidim u jednoj cjelini, nikad ne radim odjevne predmete posebno. Uglavnom odmah vidim završen look u glavi koji prenosim na papir.

Više o Marijinim planovima za budućnost, vezi Rembrandta i njezine posljednje kolekcije te o tome kako dizajneri mogu ponovno iskoristiti odbačene odjevne predmete pročitajte u razgovoru sa Sašom Jokom u siječanjskom izdanju časopisa Elle.

Piše: L.H.

Fotografije: Elle siječanj 2020.

Pročitajte i...

Marija Kulušić predstavila je novu kolekciju “Insight”

“Posljednjih mjeseci mogla sam duboko gledati oko sebe, bilo je vremena. Gledati dublje u sebe i u odjeću oko sebe. Kako se ponaša u odnosu s tijelom te na koje načine ju tijelo deformira; gužva, nabire, povlači gdje ponekad i ne treba. Tako mi je nekako bilo i u glavi.”

Donosimo dijelić atmosfere sa subotnjeg ELLE Boutiquea

Pogledajte kako smo se proveli na prošlotjednom ELLE Boutiqueu!

Pogledajte kako nam je bilo u subotu na ELLE Boutiqueu!

Već odbrojavamo do jesenskog izdanja

Sve za savršeno ljeto? Došećite na ELLE Boutique – sada!

Ljetno izdanje ELLE Boutique upravo teče punom parom u predivnoj oazi Dežmanova prolaza uz fantastični modni dizajn i dizajnerske koktele... Stižete?

Ususret ELLE Boutiqueu popričali smo s Marijom Kulušić

Što nam sprema za nadolazeći ELLE Boutique, kako je zdravstvena kriza utjecala na poslovne planove i ponešto o Marijinom afinitetu prema recikliranju i održivoj proizvodnji saznajte u blic intervjuu

Marija Kulušić osvojila je još jednu prestižnu nagradu

Divne vijesti za jednu od naših omiljenih dizajnerica

▲ Povratak na vrh