Intervju: Marija Kulušić

20.12.2019.

Manje je uvijek više

U povodu nedavno predstavljene genijalne nove kolekcije „Individual Manner“ i fantastičnog pratećeg look booka razgovarali smo s jednom od najzanimljivijih i najoriginalnijih domaćih dizajnerica Marijom Kulušić o njezinu kreativnom promišljanju mode te budućnosti koja se zasniva na načelima održivosti o kojoj svi toliko pričaju.

Na nedavno održanom Elle Boutique panelu razgovarali smo o fast fashionu. Što za tebe kao autoricu i tvoj kreativni proces znači slow fashion princip?
Prije svega je to odgovornost prema sebi i okolini. U mom slučaju to je svjestan odabir da se proizvodi manje, maksimalno dvije kolekcije godišnje s manjim brojem lookova. Smatram da više od toga zaista nije potrebno. Pri tome mi je također važno od kakvih je materijala izrađena odjeća i kako su oni tretirani. Trudim se sve više birati prirodne materijale i obrađivati ih prirodnim procesima, ako pak nije riječ o materijalima prirodnog podrijetla koji se mogu reciklirati. Ručni rad se također usko veže uz slow fashion, a kod mene je sve rađeno ručno.
Siluete tvojih lookova oduvijek karakteriziraju pročišćene linije i forme, a zapravo je uvijek riječ o slojevitim, često asimetričnim i gotovo kolažiranim kreacijama. Kako postižeš taj balans?
Znam da dizajneri imaju raznolik pristup radu, danas je to više stiliziranje kolekcija nego dizajniranje. U mom slučaju je jedan look jedna cjelina. Dakle, kada radim više odjevnih predmeta, automatski vidim u jednoj cjelini, nikad ne radim odjevne predmete posebno. Uglavnom odmah vidim završen look u glavi koji prenosim na papir.

Više o Marijinim planovima za budućnost, vezi Rembrandta i njezine posljednje kolekcije te o tome kako dizajneri mogu ponovno iskoristiti odbačene odjevne predmete pročitajte u razgovoru sa Sašom Jokom u siječanjskom izdanju časopisa Elle.

Piše: L.H.

Fotografije: Elle siječanj 2020.

Pročitajte i...

Marija Kulušić osvojila je još jednu prestižnu nagradu

Divne vijesti za jednu od naših omiljenih dizajnerica

Intervju: Mirna Rustemović

O sjećanjima, strahovima i rascjepima

Ženska torbica: povijest jedne ljubavi

Za nekog su statusni simbol, za nekog nužno zlo, za nekog mala škrinja tajni, za nekog divna uspomena na dragu osobu ili period života...

Veliki godišnji horoskop

Što vas sve čeka u nadolazećoj godini?

Greta Gerwig : Junakinja našeg doba

Diskretni šarm Grete Gerwig

Martin Margiela - čovjek koji je mijenjao lice mode, a nikada nije pokazao svoje

Novi dokumentarac o anonimnom geniju: Margiela in his own words

▲ Povratak na vrh