Japanska dizajnerica izrađuje kreacije 3D olovkom

27.11.2019.

Moda koja kreacije hvata u očaravajuće kaveze

Poput sablasnih kaveza koji izgledaju kao da lebde tik oko tijela, dizajni Seiran Tsuno delikatno su apstraktni, izvještavajući i uništavajući ljudski oblik. Naglašenim ramenima, prsima i bedrima, njezina djela pokazuju vrst suptilnosti: ne vrište, već mirno sjede u svojoj jedinstvenosti.

Donedavno je Tsuno radila kao dizajnerica i kao medicinska sestra na psihijatriji. Iako se zdravstvena industrija možda čini daleko od mode, u stvari ju je upravo njezina struka dovela do velikog broja kreativnih koncepata. „Moja metoda hvatanja ljudi u modnim kreacijama u velikoj je mjeri inspirirana razgovorom s pacijentima u psihijatrijskoj bolnici,“ objašnjava umjetnica za Metal.

Zapravo, moda ju je prvo zaintrigirala na studijima sestrinstva. „Imala sam puno borbe i stresa kad sam bila student sestrinstva, a ispušni sam ventil pronašla u Shironuriju (japanskoj subkulturi koja se temelji na oslikavanju bijelog lica)“, tvrdi. „Obukla bih se u pretjeranu odjeću i izašla van. Bilo je to moje prvo iskustvo mode, ono me spasilo.“

Kasnije se upisala i diplomirala na jednoj od najekscentričnijih modnih škola u Japanu, Coconogacco – što doslovno znači „škola individualnosti“. Dizajnerica se prisjeća kako je tamo duboko shvatila sebe. „Bilo je to dragocjeno razdoblje kada sam dobila priliku upoznati vrlo zanimljive profesore i kolege. Proces me natjerao da budem svjesna svog korijena i svjesna svog posebnog smisla”, objašnjava.

Kada je u pitanju stvaranje same odjeće, Tsuno ima neke nekonvencionalne metode. Za rad sa 3D olovkama, zajedno s timom, potrebno joj je oko tjedan dana da napravi gotovu haljinu. Samu tehniku referira na japansku šamanističku estetiku. Šamanizam karakterizira vjera u svijet bogova, demona i duhova predaka koji dijeli prostor, ali ne i materiju s našim.

Još jedna velika inspiracija za Tsuno je njezina baka. Kad na Instagramu modelira plavu i zelenu haljinu dok ispija šalicu čaja, japanska dizajnerica opisuje je kao svoju muzu. „Ona je osoba koju volim najviše na svijetu“, potvrđuje.

Piše: David Morhan

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Genijalan Instagram profil koji će oduševiti sve obožavatelje japanske mode

Nikad prije viđeni komadi brendova Comme des Garçons, Issey Miyake, Kansai Yamamoto, 20471120, Junya Watanabe

Kako nositi popularnu košulju s oversized kragnom?

Složili smo  4 dobitne kombinacije!

Doručak kod Tiffanyja, ručak kod Guccija i večera kod Vuittona

Fine dining i high fashion iskustvo u jednom!

Kako održati bijele tenisice bijelima?

Jednostavni trikovi za održavanje i čišćenje bijelih tenisica. I ne, ne možete ih samo baciti u perilicu!

▲ Povratak na vrh