Je li zabrana premršavih i premladih modela doista prekretnica u modnoj industriji ili samo forma?

08.09.2017.

Kering i LVMH su udružili snage i službeno zabranili angažiranje modela koji nose veličinu manju od 34 ili su mlađi od 16 godina. No, hoće li to doista biti velika prekretnica u svijetu mode?

Iako se o tome javno ne govori, život manekenke daleko je od glamuroznih fotografija kakve gledamo u časopisima. Nehumani uvjeti rada, brojna i nelojalna konkurencija, niski honorari, izgladnjivanje i diskriminacija za mnoge su manekenke svakodnevna pojava koja je uglavnom uspješno gurana pod tepih.

A onda je jednom čovjeku prekipjelo pa je u veljači ove godine na društvenim mrežama otvoreno optužio Balenciagine casting direktorice za “okrutan i sadistički” odnos prema manekenkama, najavljujući kako će raskrinkati i ostale koji se prema modelima budu odnosili jednako nehumano. On je James Scully, casting direktor vodećih modnih brendova, zviždač koji je svojom ljutom objavom pokrenuo žučne rasprave i polemike, ohrabrivši čak i neke od manekenki da prijave svoja najgora casting iskustva.

Na optužbe su uskoro reagirali i François-Henri Pinault i Antoine Arnault, u čijem se vlasništvu nalaze Gucci, YSL, Balenciaga, Bottega Veneta, Louis Vuitton, Celine, Givenchy, Marc Jacobs i mnogi drugi brendovi. Njihov je sastanak sa Scullyem na koncu rezultirao svojevrsnim kolektivnim ugovorom ili službeno “Poveljom o radnom odnosu manekenki i njihovoj dobrobiti” koji su oboje potpisali u ime svojih konglomerata i modnih kuća.

Iako mnogi sumnjaju u njihovu iskrenost, ohrabruje činjenica da su sve uključene strane bile pozvane da daju prijedloge za dokument u nastanku – manekenke, stilisti, casting direktori, dizajneri pa čak i Natalia Vodianova, Arnaultova životna partnerica, koja je tim povodom iskreno progovorila o mnogim neugodnostima koje je i sama doživjela kao manekenka.

Povelja bi trebala zabraniti angažiranje premršavih modela i djevojaka mlađih od šesnaest godina, a uz to garantira privatne garderobe uoči revija, stroge klauzule o golotinji, zabranu alkohola na setu, zdravu hranu i pića u backstageu, prijevoz u hotel nakon osam navečer i pomoć psihologa.

Sve to zvuči nekako predobro da bi bilo istinito i pitanje je hoće li se brendovi potpisnici povelje zaista držati pravila. “Obaveza počinje od ove sezone i nema iznimaka,” izjavio je Pinault za portal BoF.

“Iskreno, znam da će prve godine samo dio pravila biti ispoštovan, no to je tek početak, bitno je da su se stvari pokrenule i kroz par godina očekujem potpunu usklađenost s poveljom.” Zahtjeva ima dosta i bit će teško nadzirati njihovu provedbu, ali ono što povelja sigurno garantira je da situacije poput one na castingu za Balenciagu više neće prolaziti neprimijećeno i nekažnjeno.

Ako ništa drugo, manekenke su privukle pozornost i shvatile da ih se sluša, da je njihova sigurnost nekome važna, a i to je samo za sebe veliki pomak.

Piše: Maja Karnik
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Marija Kulušić osvojila je još jednu prestižnu nagradu

Divne vijesti za jednu od naših omiljenih dizajnerica

Tko je kupio drugi najveći dijamant na svijetu?

Čini se da jedan od najpopularnijih luksuznih brendova ulazi na tržište skupocijenog nakita

Balenciaga spašava koale humanitarnom mini kolekcijom

Komadi s plemenitim ciljem od jučer su dostupni online

▲ Povratak na vrh