Kako izgleda život modne urednice?

02.03.2019.

FRANCA: CHAOS & CREATION

Što se sve događa između snimanja, sastanaka, modnih revija i intervjua s dizajnerskom kremom? Odgovor donosi glamurozna monografija posvećena Franci Sozzani, intimni spomenar i dirljivi hommage vizionarki koja je u mnogočemu zadužila modno izdavaštvo.

 

 

U tri desetljeća, koliko je provela u uredništvu Vogue Italia, Sozzani je pomaknula granice prihvatljivog, šokirala mnoge konzervativce i poticala rasprave o škakljivim temama. Od početka je bila svjesna kako su provokacija i snažni vizuali najbrži način da dopre do šire publike, čak i one koja ne pripada talijanskom govornom području.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by STEVE CAVALLI (@steve_cavalli) on

Zbog toga je talijanski VOGUE u njeno doba najbolje komunicirao vizualno, provokativnim i estetski vrhunskim fotografijama kao i specifičnim grafičkim uređenjem. Osim redovnim izdanjima, Franca je publicitet uvijek znala podizati specijalnim brojevima poput Black izdanja, osmišljenog nakon povijesnog izbora Baracka Obame kao američkog predsjednika, u kojem su svi modeli bili isključivo crne puti i koje se u Americi i Velikoj Britaniji rasprodalo za samo 72 sata.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KULSUM SHADAB WAHAB (@kulsumshadabwahab) on

 

Jednako revolucionarno bilo je i Curvy izdanje sa ženama zamamnih oblina daleko od proporcija kakve diktira modna industrija. No, osim profesionalnih uspjeha, knjiga ‘Franca: Chaos & Creation’ otkriva dosad nepoznate detalje iz Francinog privatnog života kroz osobne fotografije i dirljive uspomene prijatelja koji su za ovu knjigu otkrili što im je Franca značila i zašto je bila jedna od najboljih.

Knjiga u izdanju Assoulinea u prodaju kreće početkom ožujka, a sav prihod od prodaje namijenjen je Francinoj zakladi za znanstvena istraživanja pri Harvardskom medicinskom fakultetu.

Piše: M.K.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

ELLE Book Club – što čita Emily Ratajkowski?

Glumica i modelka pored besprijekornog stila ima i sjajan ukus kada je riječ o književnosti, a na njezinom popisu feminističke literature pronašle smo nekoliko fantastičnih naslova

ELLE Book Club: 3 fantastične knjige suvremenih Crnih autorica

Update za ljetnu lektiru: hit romani iz izbora suvremenog kontrakanona

ELLE book club: naslovi koji otvaraju sezonu ljetnog štiva

Ukoričeni hitovi kojima trebate započeti svoje ljetno čitanje

Genijalna kolekcija torbica posvećena snažnim ženama

Kolekcija s potpisom brenda Olympia Le-Tan

ELLE knjiga dana: intrigantna priča o majci koja je kćeri ukrala identitet

Axton Betz-Hamilton o otkrivanju krivca krađe identiteta koja je trajala 20 godina

▲ Povratak na vrh