Kako je stvorena Christian Dior kolekcija visoke mode?

06.07.2019.

Poseban savoir-faire

Pariški tjedan visoke mode, poznat i pod nazivom “Haute Couture Week“, često se pamti i dugo nakon što zadnja kolekcija prošeta po modnoj pisti. Zanimljiv podatak je da modna kuća ne može sama prozvati svoju odjeću visokom modom, već mora pripadati “Chambre Syndicale de la Haute Couture”, tj. Sindikalnoj komori za visoku modu u Parizu.

 

 

Haute couture je osnovan daleke 1857. godine i održao se do dan danas. Tri dana couture revija ovog tjedna otkrili su sate i sate pedantnog ručnog rada, najsloženijih vezova, kilometre tila i tisuće perja iz predivnih kreacija. Primjerice, u kolekciji Christian Dior Haute Couture vidjeli smo obilje crne boje, finog rada s kožom i transparentnih tkanina, koje su nas nagnale da se zapitamo kako su vješte ruke Diorovih majstora uspjele pripremiti te upečatljive kostime. Naš upit kao da su čuli u poznatoj pariškoj Avenue Montaigne, koja služi kao sjedište renomirane mode kuće još od davne 1946. godine kada je Christian Dior prenamijenio svoju kuću u atelje.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior) on

U nekoliko dvominutnih isječaka prikazan je najsloženiji proces stvaranja umjetničkih djela visoke mode. Rad za koji je, između ostalog, kreativna direktorica Maria Grazia Chiuri dobila orden Legije časti. Chiuri je blisko surađivala s atelijeom Jean Pierre Ollier kako bi stvorila dva umjetnička djela koristeći dvije različite tehnike. Prvo uključuje pletenje kožnih traka na organza osnovi u jedinstveni motiv, dok se drugi sastoji od sjajnog jacquarda koji podsjeća na venecijanske tkanine iz 18. stoljeća, a posebice na rad Rubellija.

 

 

U prvom kratkom filmu vidimo proces izrade ovratnika, isprepletenih kožnih niti ušivenih u organzu, pod kojima su majstori šivali zelenkasto perje. Delikatan posao za majstore koji su svoj zanat usavršavali godinama.

 

 

Sažeti do te mjere da uopće ne podsjećaju na perje, pernati detalji su prerađeni, izrezani i uklesani u cvijeće koje kao da lebdi na haljinama.

Vještina koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim, a svakako budi još veće poštovanje prema nevjerojatnom radu kojeg pratimo iz godine u godinu.

 

Piše: Nina Belina
Fotografije: Profimedia/Instagram/Dior arhiva

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh