Kako neki od najcjenjenijih suvremenih umjetnika gledaju na modni klasik?

11.01.2021.

Novo izdanje Dior Lady Art spaja modu, umjetnost i svemirsku tehnologiju

Torbica Lady Dior od 1995. bezvremenski je klasik koji utjelovljuje duh Diora: krase je arhitektonske linije, prošiveni motivi evociraju stolce na kojima su sjedili posjetitelji na revijama, a izrađuje se od najfinijih materijala. Po već peti put, modna kuća Dior cijenjenim je umjetnicima Lady Dior torbicu prepustila da koriste kao prazno platno.

U najnovijoj ediciji Lady Dior Art sudjelovalo je 10 umjetnika koji su svoj jedinstveni umjetnički izričaj i koncept primijenili u redizajnu klasične torbice. Gisela Colon, suvremena umjetnica čiji se se radovi karakteriziraju kao organski minimalizam, istovremeno djeluju primitivno i futuristički, a upotrebljava inovativne materijale koji se koriste u svemirskoj tehnologiji. Inspirirana Mliječnom stazom i prirodom, kreirala je torbice s holografskim refleksijama. Poznata feministička umjetnica Judy Chicago za svoj se redizajn prisjetila vlastitih antologijskih prizmatičnih slika koje slave žensku moć i snagu, te krute i oštre linije klasika omekšala i predstavila u iriziranim sjajnim površinama. U oku kineskog umjetnika Song Donga, torbica se pretvara u prozor i preispituje odnose vani/unutra.

Joël Andrianomearisoa fasciniran je velikim gradovima – slojevitošću zvukova, arhitekture, teksturama – a za Lady Dior osmislio je redizajn koji se temelji na ljubavi te površinu torbice razigrao poput millefoglie koje su inspirirane otkucajima srca. Britanska umjetnica indijskog porijekla, Bharti Kher, istražuje kulturu svojih indijskih predaka i stvara hipnotičke površine toplih boja, a multidisciplinarna umjetnica Mai-Thu Perret u svojim instalacijama često rabi tehnike koje se smatraju dekorativnima: tapiseriju ili vez. U redizajnu se njima poigrala te stvorila imaginarni alfabet za novi predmet želje.

Teme ekologije i okoliša bliske su Južnoamerikancu Chrisu Soalu, koji odbačenim predmetima udahnjuje novi život: simbole brze potrošnje konzumerističkog društva koristio je i stvarajući ovaj kolekcionarski predmet. Na jednu od verzija torbice Lady Dior Claire Tabouret stavila je vlastiti autoportret naslikan ekspresivnim potezima u krvavo crvenim nijansama, dok je na drugoj izvela sliku plesačica u umjetnom krznu, u fluorescentno zelenoj, tipičnoj za njen rad. Umjetnica koja spaja digitalno i opipljivo, Olga Titus, zamislila je Lady Dior kao sliku od sjajnih staklenih perli, a umjetnici koji istražuju odnos čovjeka i stroja – Recycle Group – tradicionalne su prošive torbice zamijenili motivima vala i vrtloga kao simbol novog vremena.

Limitirana kolekcija koja proizlazi iz suradnje koja spaja umjetnost i modu daje nam uvid u maštovitost i jedinstvenu viziju umjetnika koji obogaćuju naš svijet te stvaraju nove kolekcionarske predmete i umjetnička djela koja možemo nositi.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram dior

Pročitajte i...

Koji 'it' model torbe će se nositi ove godine?

Tzv. 'hobo bag' svojom se opuštenom formom uklapa u neformalniji modni stil

Uz Mirnu, boje u svom stanu možete čuti: Ljepotu nalazim i u odbačenom papiriću…

Slikarske priče umjetnice koja stvara čaroban svijet u bojama

Odlazak velikana koji je prizemljio Sunce

Sinoć je u 100. godini preminuo jedan od najvećih hrvatskih umjetnika - Ivan Kožarić

Ivona Šimunović o slikarstvu, inspiraciji i modi

"Ova godina nam je donijela nove apetite za životom", kaže dubrovačka slikarica Ivona Šimunović, a mi se ne možemo više složiti. Koji misaoni procesi stoje iza njezinog umjetničkog stvaralaštva, koji su joj izvori inspiracije te kako doživljava modu otkriva u ekskluzivnom intervjuu za ELLE

U ove torbice stane SVE!

Novčanik, ključevi, mobitel, maska, dezinficijens... kao da je Mary Poppins bila inspiracija za ovosezonske torbe jer u njih baš sve stane

▲ Povratak na vrh