Kako neki od najcjenjenijih suvremenih umjetnika gledaju na modni klasik?

11.01.2021.

Novo izdanje Dior Lady Art spaja modu, umjetnost i svemirsku tehnologiju

Torbica Lady Dior od 1995. bezvremenski je klasik koji utjelovljuje duh Diora: krase je arhitektonske linije, prošiveni motivi evociraju stolce na kojima su sjedili posjetitelji na revijama, a izrađuje se od najfinijih materijala. Po već peti put, modna kuća Dior cijenjenim je umjetnicima Lady Dior torbicu prepustila da koriste kao prazno platno.

U najnovijoj ediciji Lady Dior Art sudjelovalo je 10 umjetnika koji su svoj jedinstveni umjetnički izričaj i koncept primijenili u redizajnu klasične torbice. Gisela Colon, suvremena umjetnica čiji se se radovi karakteriziraju kao organski minimalizam, istovremeno djeluju primitivno i futuristički, a upotrebljava inovativne materijale koji se koriste u svemirskoj tehnologiji. Inspirirana Mliječnom stazom i prirodom, kreirala je torbice s holografskim refleksijama. Poznata feministička umjetnica Judy Chicago za svoj se redizajn prisjetila vlastitih antologijskih prizmatičnih slika koje slave žensku moć i snagu, te krute i oštre linije klasika omekšala i predstavila u iriziranim sjajnim površinama. U oku kineskog umjetnika Song Donga, torbica se pretvara u prozor i preispituje odnose vani/unutra.

Joël Andrianomearisoa fasciniran je velikim gradovima – slojevitošću zvukova, arhitekture, teksturama – a za Lady Dior osmislio je redizajn koji se temelji na ljubavi te površinu torbice razigrao poput millefoglie koje su inspirirane otkucajima srca. Britanska umjetnica indijskog porijekla, Bharti Kher, istražuje kulturu svojih indijskih predaka i stvara hipnotičke površine toplih boja, a multidisciplinarna umjetnica Mai-Thu Perret u svojim instalacijama često rabi tehnike koje se smatraju dekorativnima: tapiseriju ili vez. U redizajnu se njima poigrala te stvorila imaginarni alfabet za novi predmet želje.

Teme ekologije i okoliša bliske su Južnoamerikancu Chrisu Soalu, koji odbačenim predmetima udahnjuje novi život: simbole brze potrošnje konzumerističkog društva koristio je i stvarajući ovaj kolekcionarski predmet. Na jednu od verzija torbice Lady Dior Claire Tabouret stavila je vlastiti autoportret naslikan ekspresivnim potezima u krvavo crvenim nijansama, dok je na drugoj izvela sliku plesačica u umjetnom krznu, u fluorescentno zelenoj, tipičnoj za njen rad. Umjetnica koja spaja digitalno i opipljivo, Olga Titus, zamislila je Lady Dior kao sliku od sjajnih staklenih perli, a umjetnici koji istražuju odnos čovjeka i stroja – Recycle Group – tradicionalne su prošive torbice zamijenili motivima vala i vrtloga kao simbol novog vremena.

Limitirana kolekcija koja proizlazi iz suradnje koja spaja umjetnost i modu daje nam uvid u maštovitost i jedinstvenu viziju umjetnika koji obogaćuju naš svijet te stvaraju nove kolekcionarske predmete i umjetnička djela koja možemo nositi.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram dior

Pročitajte i...

Modni klasik: Mala crna torbica

Praktična i elegantna, crna torbica je must-have svake ženske garderobe, a mi smo izdvojili 20

IV. Art Zagreb predstavlja suradnju s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske - i mnogo više!

Povezivanje povjesničara umjetnosti s autorima, panel o NFT-u, fenomenu koji potresa tržište umjetnina, budućnost hrvatskog tržišta umjetnina i brojne druge teme na četvrtom izdanju Art Zagreba

Zaronite u ovaj neobičan podvodni muzej

Na Cipru je otvoren Muzej podvodnih skulptura MUSAN u kojem su izloženi radovi britanskog umjetnika Jasona deCaires Taylora. Otkrijte fascinantne prizore koji se kriju na dnu mora

tisja kljaković braić

Tisja Kljaković Braić: 'Kad pronađem komadić života, toliko ga pažljivo prenesem u crtež da ne promijenim ni zarez'

Tisja Kljaković Braić poznata je splitska slikarica koja je zahvaljujući svojim karikaturama 'Oni' i sjećanjima na djetinjstvo postala autorica bestselera, a sada će njezini likovi zaživjeti i na kazališnim daskama i ekranu

marina abramović

Marina Abramović kurira online izložbu kojom želi performans približiti svima nama

'The artist is present' dok čekamo da se datoteke pošalju...

▲ Povratak na vrh