Kako se mijenja lice politike, ali i mode

16.01.2021.

Američki izbori su iza nas, no čini se da će se o modnim odabirima političarki još dugo raspravljati

Žene u politici oduvijek su i još uvijek pod povećalom, ne samo zbog svojih političkih stavova i odluka već i onih modnih – koga nose, kakvu frizuru, koliko to sve košta. U godini kada je javni život gotovo nepostojeći, predizborne kampanje su rijetka javna događanja koja omogućavaju modne istupe.

U politici, osobito onoj američkoj, fokus su uglavnom zauzimali (monotono odjeveni) muškarci, dok su žene, najčešće u ulogama prvih dama, ostajale na marginama. U posljednjih nekoliko godina situacija se (napokon) počela drastično mijenjati i sve je više žena na odgovornim pozicijama, no rasprave o njihovom stilu još su uvijek u centru pozornosti.

Za razliku od njihovih muških kolega koji u svojim tamnim odijelima s kravatama uvijek prolaze ispod modnog radara, bez obzira na etiketu, žene u tom poslu, uz pritiske samog radnog mjesta, suočavaju se s onim dodatnim gdje se osim etike pod povećalo stavlja i njihova estetika.

Naizgled davne 1917. Jeannette Rankin postala je prvom ženskom članicom Kongresa, a u tadašnjem novinskom članku opisana je kao izrazito ženstvena. Takva karakterizacija koristi se i danas kao oružje diskreditiranja. Istovremeno, kada žene na pozicijama nose odijela s hlačama, tretira ih se kao da su prekršile neko nepisano (modno) pravilo i riskiraju da postanu predmetom poruge – sjetimo se prošle predsjedničke kampanje i konstantih komentara o “pantsuits” Hillary Clinton. Odijela s hlačama se pak komentiraju kao maskulina, pa se čini da kad se radi o modi – političarke nikad ne mogu pobijediti.

Nedavno izabrana američka potpredsjednica Kamala Harris za obraćanje javnosti odabrala je bijelo odijelo, a istu su modnu odluku ranije imale i Alexandra Ocasio-Cortez i Hillary Clinton. Taj se čin smatra odavanjem hommagea sufražetkinjama koje su nosile bijelo, a iza njihova odabira stajalo je vrlo osvješteno, ali prozaično objašnjenje – smatrale su da će bijelo izgledati bolje na fotografijama u printu.

Nova članica američkog Senata Cori Bush na svom je Twitteru ukazala na problem koji muči većinu nas ujutro kad se spremamo za posao, a kamoli kad se radi o važnim prigodama: nikad nemamo ništa za obući! Pritisak koji osjeća dotada “obična” osoba koja se sprema ući u instituciju čijim uredima i hodnicima prolaze ljudi u pažljivo skrojenim kostimima i dizajnerskim odijelima i njima samouvjereno kročiti, a biti svjestan da si još uvijek ne može priuštiti onakve komade koji se tamo možda podrazumijevaju, dilema je s kojom se mnoge mogu poistovijetiti. Njezina objava dobila je podršku kolegica koje su joj se obratile sa shopping savjetima, a u raspravu se uključio i dizajner Christian Siriano koji je ponudio svoju pomoć. Takav oblik suradnje i sestrinstva volimo vidjeti na svim pozicijama.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram aoc

Pročitajte i...

Power dressing: kako trendseterice definiraju (i nose) moćnu modu?

Što zapravo znači 'power dressing' novog doba i - kako izgleda? Učimo modne lekcije od trendseterica koje znaju svu moć dobrog stila…

Upoznajte fashion seniore koji su šarmirali Instagram

Novi “hot item” s društvenih mreža nije dizajnerska torba iz neke jesenske kolekcije ili selfie jedva punoljetne influencerice nego bračni par s Taiwana koji je u osmom desetljeću otkrio modu i – ludo se zabavlja!

Lily-Rose Depp i Timothée Chalamet - novi modni par

Novi glumački par sa zavidnim modnim ukusom

Beyonce u R'n'B izdanju 90-ih

Pjevačica u korak s povratkom trendova iz 1990. godine

Gisele u kombinezonu koji zahtjeva besprijekornu liniju

Još jedno blistavo izdanje slavne manekenke

victorija druško

Insta Blic Intervju: @blueturpentine

10 blic pitanja za vaše najdraže blogerice

▲ Povratak na vrh