Kimono: Novo lice japanskog klasika

23.01.2020.

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

Uz najnovije dizajnerske kolekcije koje maštovitim referencijama na kimono najavljuju vruću modnu sezonu proljeće/ljeto 2020., stoljetni simbol Zemlje Izlazećeg Sunca potkraj veljače obasjat će i svjetla reflektora londonskog muzeja Victoria & Albert, u kojem su nakon niza avangardnih modnih izložbi zaključili kako je krajnje vrijeme da vizualnu ikonu dostojnu te časti potraže izvan zapadnog svijeta i pokažu da se povijest mode paralelno stvarala i na nekim drugim horizontima.

“Na ovaj simbol japanske kulture obično se gleda kao na tradicionalan, nepromjenjiv komad odjeće, ali kimono je mnogo više od toga i zaslužuje ozbiljno promišljanje u kontekstu visoke mode i globalnog utjecaja na zapadnjačke stilove odijevanja“, tvrdi kustosica Anne Jackson, koja je postav izložbe “Od Kyota do modnih pista” osmislila oko koncepcije kimona kao dinamične modne ikone, u stalnoj mijeni.

Iz dalekog i izoliranog Japana, u koji su u edsko doba pristup imali jedino trgovci iz Kine, Nizozemske, Koreje i povremeno Engleske, prvi primjerci laganih, podstavljenih, raskošno oslikanih kimona stigli su u Europu potkraj 17. stoljeća na brodovima nizozemske tvrtke Dutch East India Company. Unatoč pobuđenom interesu, bili su teško dostupni pa se fascinacija tim jedinstvenim komadom proširila Zapadom tek potkraj 19. stoljeća, kada je na valu entuzijazma za japansku umjetnost i dizajn londonska robna kuća Liberty & Co poklonicima japonizma ponudila kimono-haljine svih mogućih boja i uzorka, koje su se specijalno za njih izrađivale u Japanu. Žene su se instantno zaljubile u nove, egzotične odjevne komade od meke svile, idealne za ležerno kućno opuštanje s umjetničkim „štihom“.

Kako su kimono reinterpretirali veliki dizajneri poput Christiana Diora, Yves Saint Laurenta i Else Schiaparelli, na koji je način prisutan u kolekcijama za proljeće/ljeto 2020.,  te brojne kulturne i popkulturne reference koje prate ovaj fascinantni odjevni predmet detaljnije možete proučiti u tekstu Ane Ahel u posljednjem izdanju tiskanog ELLEa, koji je od početka ovog tjedna dostupan na kioscima.

Piše: Ana Ahel

Fotografije: ELLE veljača 2020.

Pročitajte i...

Nika Turković: Soundtrack glazbene (r)evolucije

Nekadašnja zvjezdica Eurovizije danas je glazbena diva u punom sjaju, čiji jastučasti electro zvuk ponekad rasvjetljava ljepote sakrivene u mraku, a ponekad nastanjuje ljubavni raj… U povodu novog objavljenog singlea Nika Turković iskoristila je svoje čarobne moći otvaranja vremenskih pukotina u nakrcanom rasporedu između dviju karijera da nam otkrije što se sve odvija behind the scenes u jeku rada na jednom od najiščekivanijih albuma godine…

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

Jeste li pročitali srpanjski Elle u digitalnom izdanju?

Čitajte Elle i u digitalnom formatu! Vaš omiljeni magazin možete naručiti online i čitati ga u elektronskom obliku, pojedinačno ili putem pretplate. Jednostavno i sigurno kroz par klikova dođite do omiljenog Elle sadržaja

10 razloga da kupite srpanjsko izdanje magazina Elle!

Novi broj je upravo stigao na kioske i „miriše“ na ljeto. Otkrijte koji će modni trendovi ove sezone dominirati plažama i street style scenom, testirajte svoje beauty znanje u zabavnom kvizu, zavirite u uzbudljiv svijet zagrebačke pjevačice i influencerice Nike Turković i informirajte se koje knjige i serije obavezno ponijeti na more. Elle je sve što vam treba za duplu dozu zabave!

Kratka povijest "summer body" koncepta

Odolijevajući prijetnjama ozonskih rupa i štetnosti UV zračenja, preplanulost je u 20. stoljeću postala obilježje zdravlja i ljepote. Ispruženo, obnaženo, okupano sunčevim zrakama, tijelo je ljeti predmet svih pogleda, no uz ideju prirodnosti i opuštenosti, iza hashtaga "summerbody" kriju se i novi izazovi, društveni imperativi te bolna tiranija idealnog tijela -  čvrstog, preplanulog, zavodljivog. Ljeto nas skida, ali oslobađa li nas zaista?

▲ Povratak na vrh