Kimono: Novo lice japanskog klasika

23.01.2020.

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

Uz najnovije dizajnerske kolekcije koje maštovitim referencijama na kimono najavljuju vruću modnu sezonu proljeće/ljeto 2020., stoljetni simbol Zemlje Izlazećeg Sunca potkraj veljače obasjat će i svjetla reflektora londonskog muzeja Victoria & Albert, u kojem su nakon niza avangardnih modnih izložbi zaključili kako je krajnje vrijeme da vizualnu ikonu dostojnu te časti potraže izvan zapadnog svijeta i pokažu da se povijest mode paralelno stvarala i na nekim drugim horizontima.

“Na ovaj simbol japanske kulture obično se gleda kao na tradicionalan, nepromjenjiv komad odjeće, ali kimono je mnogo više od toga i zaslužuje ozbiljno promišljanje u kontekstu visoke mode i globalnog utjecaja na zapadnjačke stilove odijevanja“, tvrdi kustosica Anne Jackson, koja je postav izložbe “Od Kyota do modnih pista” osmislila oko koncepcije kimona kao dinamične modne ikone, u stalnoj mijeni.

Iz dalekog i izoliranog Japana, u koji su u edsko doba pristup imali jedino trgovci iz Kine, Nizozemske, Koreje i povremeno Engleske, prvi primjerci laganih, podstavljenih, raskošno oslikanih kimona stigli su u Europu potkraj 17. stoljeća na brodovima nizozemske tvrtke Dutch East India Company. Unatoč pobuđenom interesu, bili su teško dostupni pa se fascinacija tim jedinstvenim komadom proširila Zapadom tek potkraj 19. stoljeća, kada je na valu entuzijazma za japansku umjetnost i dizajn londonska robna kuća Liberty & Co poklonicima japonizma ponudila kimono-haljine svih mogućih boja i uzorka, koje su se specijalno za njih izrađivale u Japanu. Žene su se instantno zaljubile u nove, egzotične odjevne komade od meke svile, idealne za ležerno kućno opuštanje s umjetničkim „štihom“.

Kako su kimono reinterpretirali veliki dizajneri poput Christiana Diora, Yves Saint Laurenta i Else Schiaparelli, na koji je način prisutan u kolekcijama za proljeće/ljeto 2020.,  te brojne kulturne i popkulturne reference koje prate ovaj fascinantni odjevni predmet detaljnije možete proučiti u tekstu Ane Ahel u posljednjem izdanju tiskanog ELLEa, koji je od početka ovog tjedna dostupan na kioscima.

Piše: Ana Ahel

Fotografije: ELLE veljača 2020.

Pročitajte i...

peitho

Poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho uz godišnju pretplatu na Elle!

Pretplatite se na Elle i poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho – srebrnu ogrlicu ili naušnice. Zablistajte uz ovaj modni detalj koji će svakoj ženi pružiti dozu elegancije i profinjenosti. Odaberite između ogrlice ili naušnica. Uz to, darujemo vam i prva 4 broja Ellea i šaljemo na kućnu adresu. Požurite jer prvih 10 pretplatnika osvaja ovaj VIP tretman by Elle

Single & fabulous: Zašto su single žene najsretnija skupina na svijetu

Od bijesne usidjelice do crazy cat lady - solerice tradicionalno nemaju atraktivnu reputaciju, no suvremene studije pokazuju da su najsretnija skupina na svijetu upravo - single žene. U društvu u kojem se čini da je osnovna mjerna jedinica par, ostati slobodan na duge staze još je tabu i dok sve više mladih ljudi napušta uvriježene ljubavne obrasce, a mnogi istražuju aromantični spektar, je li vrijeme da redefiniramo odnos prema sretnom soliranju?

Urša Raukar: 'Ne treba gubiti ideale, bez ideala život nema smisla'

Jedna od najmarkantnijih glumica na kazališnoj sceni, ali i strastvena aktivistkinja srasla sa zagrebačkim ulicama, Urša Raukar beskrajno je inspirativna i topla osoba koja isijava nesalomljivu snagu premreženu iskrenom nježnošću. U intervju za aktualno izdanje magazina Elle progovorila je o dubokoj ljubavi prema kazalištu, gradu i neumornoj vjeri u borbi za svjetliju budućnost…

Priča o kupovini jednog planera iliti 'kako se i dalje nadati kad nam opetovano izmiče tlo pod nogama?'

Čak i kada se sve ostalo urušava, nada tvrdoglavo opstaje. Ali što kada bol i strah stvaraju toliku buku da više ne razaznajemo vlastiti glas?

Zavirite u staklenu kuću na Avali i resort u Kostariki u Elle Decorationu - dar uz novi broj magazina Elle

Travanjski Elle svim čitateljima poklanja magazin ELLE Decoration! Vrijeme je za mini proljetni makeover vašeg životnog prostora! Otkrijte originalne savjete i najinspirativnije ideje za uređenje interijera i eksterijera. Elle Decoration na dar potražite uz novi Elle na svim kioscima

Blurred minds: Mitovi o ženama i alkoholu

S jedne je strane konzumacija alkohola među pripadnicama ljepšeg spola u neprekidnom strmom rastu, a s druge su strane mladi sve skloniji apstinenciji ili minimalizmu… Žive li žene doista (lakše) na alkoholni pogon, koja je logika kontradiktornih trendova i postoji li razlog za zabrinutost?

▲ Povratak na vrh