Modna studija: koja je boja naprivlačnija na našem tijelu?

24.08.2019.

Znanstvenici su riješili spor između nevino bijele, temperamentne crvene, tajanstvene crne i stilski sive

Koji čimbenici utječu na fizičku privlačnost? Pitanje koje već nekoliko stoljeća muči znanstvenike – i tisuće znanstvenih pokušaja “seciranja” seksualnosti to potvrđuju. Primjerice, dokazano je da najživahnije emocije izazivaju djevojke sa simetričnim i prosiječnim osobinama (ne prevelike i ne premalene) i figurom pješčanog sata (izražen struk i bokovi). Iako je fokus u istraživanju obično pristran fizičkim podacima, znanstvenici znaju da ekstroverti, iskrenost i prkosna odjeća (nažalost, to je činjenica!) uzbuđuju suprotni spol. Sve što je bilo potrebno je dodati boju ovom opisu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE ATTICO (@the_attico) on Jul 25, 2019 at 3:38am PDT


U nizu eksperimenata u kojima su sudjelovale stotine eksperimentalnih subjekata različite dobi i nacionalnosti, istraživači psihologije sa Sveučilišta u Rochesteru dokazali su koja boja čini ženu privlačnijom i poželjnijom u muškim očima. Jeste li zaintrigirani? Ništa neočekivano. Najseksepilnija boja koja postoji u prirodi je crvena. I nema konkurencije u paleti. Međutim, to ne utječe na procjenu intelektualnih vještina, sposobnosti empatije i ne čini ženu zavodljivijom prema mišljenju drugih žena. Kako i zašto točno djeluje ova boja?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE ATTICO (@the_attico) on Jul 10, 2019 at 10:22am PDT


“Uvjeti igre” opet diktiraju instinkte. Muškarci, poput primata, crvenu boju tumače neprestano kao seksualni signal. U prirodi, ova je boja “obojila” uzbuđene dijelove tijela kod životinja. Drugo je socijalno pitanje: muškarci vide crveno i nehotice se sjećaju seksualnih stereotipa koji okružuju “opuštenu” damu. To samo jača prirodnu želju. Uz to, prema psiholozima, crvena pojačava rad onih dijelova mozga koji su odgovorni za koncentraciju – crvana boja ne pada iz vida i zaokuplja sve misli.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

▲ Povratak na vrh