Koje smo trendove otkrili na Tjednu mode u Kopenhagenu?

16.08.2019.

Skandinavija postaje moćan stilski utjecaj

Kopenhagenški tjedan mode stavio je, kako to jedino Skandinavcima priliči, najveći naglasak na praktičost. Ne na praktičnost same odjeće, već cijeloga sustava! Bio je uvjerljivo najraznolikiji po pitanju modela, a imao je i najmanje otpada, zbroje li se sve kolekcije. Ne modi nauštrb, već u korist.

 

Ganni

Ganni je ove sezone obilježio veliku prekretnicu, budući da su dvojac Ditte i Nicolaj Reffstrup obilježili 10 godina suradništva. Upravo ta kuća često predstavlja vrhunac kopenhagenškog tjedna mode, a ovosezonska revija prošla je u zabavnom tonu. Nova kolekcija kao da je izvučena iz 70-ih; mogli smo vidjeti kardigane koji su se nosili preko košulja s velikim ovratnicima i Gannijeve obavezne čizme sa životinjskim printom do koljena, u kombinaciji s kožnim kratkim hlačama i minicama. Danska pjevačica nastupala je dok su neka od najvećih modnih imena plesala zajedno s modelima, pod kišom koja je pljuštala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GANNI (@ganni) on

By Malene Birger

Wild is the Wind kolekcija kuće By Malene Birger predstavila je raskošne tkanine i glamurozne ljetne lookove. Mathilda Torp Mader, danska dizajnerica, koja živi seleći se između Londona i Kopenhagena, pokazala je pozamašno razumijevanje klasične američke sportske odjeće u kolekciji. Baseball kape su izrađene od pletenih slamki, što je sportskom ansamblu dodalo twist i istaklo Maderin zaigrani način uplitanja nečeg jedinstvenog u poznatu estetiku. Njeno oko za detalje može parirati onome Christiana Diora. Idealno za ljetnu garderobu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by By Malene Birger (@bymalenebirger) on

Stine Goya

Proljetni show Stine Goya bio je živopisan u svakom smislu te riječi. Od odjeće do ukrasa, posvuda su bile jarke nijanse zelene, žute, narančaste, ružičaste i plave boje. Bilo je i printova – vidjeli smo točkice, cvijeće i neusklađene tajice, dok je svaki model nosio disko pete s platformama. Finale je bila toaleta s cvjetnim motivom u živim bojama. Uza sve to, Goya je za svoju emisiju imala jedan od najraznovrsnijih defilea, jer je umjesto tipičnog castinga pozvala potpuno različite modele da se pojave na pisti. Surađivala je i s aplikacijom Bumble te pomoću nje došla do određenog broja žena. Prijavile su se putem internetske platforme da bi prošetale njezin dizajn. Raznolikost, pokazala je, zaista jest zakon.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by STINE GOYA (@stinegoyastudio) on

Henrik Vibskov

Humor je bio središnja točka proljetnog showa Henrika Vibskova. Izvezenim motivima koji uključuju jastoge, sardine i parove koji plešu preko džempera, haljina i topova te aluzijom na siluetu kimona naglasio je lakoću teme i samu nosivost. Svaki je model nosio platfrorme u obliku drvenih blokova ili slojevite pjene, što je kolekciji dodalo crtićki štih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Henrik Vibskov Boutique (@henrikvibskov_boutique) on

Rotate

Rotate je zatvorio kopenhagenški tjedan mode sa stilom. Revija se održala u blistavom cirkuskom šatoru s disko kuglama, koloristički komplementarnim s komadima revije. Kolekcija je predstavila haljine koje su slavile zabavu i svakodnevni glamur. Dizajnerice Thora Valdimars i Jeanette Madsen za svoju su proljetnu kolekciju crpile inspiraciju iz modnih uzoraka 50-ih, ali s modernim štihom, dodajući odvažne porube i nesvakidašnje jukstapozicije tkanina poput sirovog trapera i mekog žakarda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROTATE Birger Christensen (@rotatebirgerchristensen) on

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh