Korzet: Opresivni komad ženske garderobe ili ‘it’ dizajnerski predmet 2021.?

27.03.2021.

Od opresije do seksualnog oslobođenja, korzeti su prošli dug put, a ponovno smo ih mogli vidjeti na brojnim modnim pistama

Korzet, do dvadesetog stoljeća dio nevidljive konstrukcije ženske odjeće, zaslužan za poželjnu figuru pješčanog sata, ali i uzrok mnogih boljki zbog pritiska na organe (jedan od razloga zašto je nesvjestica bila kroz povijest tako učestala pojava).

Odbačen je početkom prošlog stoljeća zahvaljujući poznatom dizajneru Paulu Poiretu, koji nije, doduše, imao na umu oslobođenje žena, već je korzet narušavao kroj njegovih najnovijih kreacija koje su naglasak pomaknule sa struka na ramena.

Cijele 1920-e žene su provele slobodno se krećući u haljinama koje su opušteno padale niz bokove, no konzervativizam kasnih tridesetih, ali i popularni filmovi ‘Prohujalo s vihorom’ i ‘Male žene’ vraćaju u modu naglašen struk.

1970-ih Vivienne Westwood odlučila je da korzeti ne sputavaju već osnažuju žene i pretvorila simbol viktorijanskog doba u zaštitni znak svoje punk estetike. Ideju da korzet oslobađa žensku seksualnost promovirali su 1980-ih Thierry Mugler i Jean Paul Gaultier čijem je satenskom korzetu Madonna osigurala status ikoničkog odjevnog komada.

Prevrtimo na 2020. dok radimo od kuće u udobnoj athleisure kombinaciji, čudeći se pomisli da bismo, u ne tako dalekoj budućnosti, mogli nositi nešto što nisu tajice i oversized majica.

Celebovi i influencerice već godinama ne samo da nose korzete u posebnim prilikama, već u pojasevima nalik na korzete i vježbaju. A veliki povratak naglašenog struka najavile su i viđene revije za proljeće/ljeto 2021. Alexander McQueen, Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, Schiaparelli, Dion Lee najistaknutiji su dizajneri koji za sljedeće proljeće najavljuju pravi revival naglašena struka, kao da time žele poručiti – new year, new me!

Korzeti za sljedeću sezonu donose svježinu u odjevni komad s dugom poviješću i osnažuju one koje ih nose, daju im novo držanje i stav, a najistaknutije lookove iz novih kolekcija pogledajte u nastavku.

Alexander McQueen
Dion Lee
Dion Lee
Schiaparelli
Alexander McQueen

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Dion Lee

Pročitajte i...

Naravno da želimo sve iz nove kolekcije Alexandera McQueena

Spoj punka, elegancije i londonskog vremena u novoj kolekciji Sarah Burton za Alexander McQueen

Je li Cardi B nova kraljica avangardnih couture lookova?

Reperica koja je opjevala Balenciagu i Diora, porodiljni je prekinula zbog Muglera

Brodolom, but make it fashion: Nova kolekcija Vivienne Westwood

Neki novi mornarski chic i platforme u kojima nikako ne možete na brod

Kompleksni odnosi dizajnera i njihovih muza

U njihovim je vezama bilo svega osim seksa. I ljubavi i mržnje, i divljenja i prezira, i nezaboravnih večeri i dana koje bi najradije zaboravili. Yves je imao svoju Betty, Karl svoju Ines, McQueen i Treacy svoju Issie... Ovo je priča o dizajnerskim muzama koje su ušle u modnu povijest

Vječna privlačnost 'wet looka'

Dojam kao da smo upravo izašle iz mora poput Venere već stoljećima golica maštu umjetnika i dizajnera, a jedna mlada grčka kreatorica posljednjih mjeseci osvaja modni svijet

Stilske igre Lady Gage

Boraveći u New Yorku gdje se pripremala za koncert s Tonyjem Bennettom, Lady Gaga je promijenila cijeli niz modnih kreacija i stilova. Otkrijte u kakvim se sve izdanjima pojavila

▲ Povratak na vrh