Korzet: Opresivni komad ženske garderobe ili ‘it’ dizajnerski predmet 2021.?

27.03.2021.

Od opresije do seksualnog oslobođenja, korzeti su prošli dug put, a ponovno smo ih mogli vidjeti na brojnim modnim pistama

Korzet, do dvadesetog stoljeća dio nevidljive konstrukcije ženske odjeće, zaslužan za poželjnu figuru pješčanog sata, ali i uzrok mnogih boljki zbog pritiska na organe (jedan od razloga zašto je nesvjestica bila kroz povijest tako učestala pojava).

Odbačen je početkom prošlog stoljeća zahvaljujući poznatom dizajneru Paulu Poiretu, koji nije, doduše, imao na umu oslobođenje žena, već je korzet narušavao kroj njegovih najnovijih kreacija koje su naglasak pomaknule sa struka na ramena.

Cijele 1920-e žene su provele slobodno se krećući u haljinama koje su opušteno padale niz bokove, no konzervativizam kasnih tridesetih, ali i popularni filmovi ‘Prohujalo s vihorom’ i ‘Male žene’ vraćaju u modu naglašen struk.

1970-ih Vivienne Westwood odlučila je da korzeti ne sputavaju već osnažuju žene i pretvorila simbol viktorijanskog doba u zaštitni znak svoje punk estetike. Ideju da korzet oslobađa žensku seksualnost promovirali su 1980-ih Thierry Mugler i Jean Paul Gaultier čijem je satenskom korzetu Madonna osigurala status ikoničkog odjevnog komada.

Prevrtimo na 2020. dok radimo od kuće u udobnoj athleisure kombinaciji, čudeći se pomisli da bismo, u ne tako dalekoj budućnosti, mogli nositi nešto što nisu tajice i oversized majica.

Celebovi i influencerice već godinama ne samo da nose korzete u posebnim prilikama, već u pojasevima nalik na korzete i vježbaju. A veliki povratak naglašenog struka najavile su i viđene revije za proljeće/ljeto 2021. Alexander McQueen, Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, Schiaparelli, Dion Lee najistaknutiji su dizajneri koji za sljedeće proljeće najavljuju pravi revival naglašena struka, kao da time žele poručiti – new year, new me!

Korzeti za sljedeću sezonu donose svježinu u odjevni komad s dugom poviješću i osnažuju one koje ih nose, daju im novo držanje i stav, a najistaknutije lookove iz novih kolekcija pogledajte u nastavku.

Alexander McQueen
Dion Lee
Dion Lee
Schiaparelli
Alexander McQueen

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Dion Lee

Pročitajte i...

cruella

Kostimi u 'Cruelli' nadahnuti su Alexanderom McQueenom i Vivienne Westwood

Ovaj film još jednom dokazuje da zlikovke imaju najbolje modne komade

lovro krčar

Korzeti i pancirke: Nova kolekcija Lovre Krčara za urbane buntovnike

Glavna zvijezda kolekcije je maskirni uzorak koji se uklapa u sve kombinacije

vivienne westwood

Kako je modna punkerica Vivienne Westwood proslavila i što je poželjela za 80. rođendan?

Slavna je dizajnerica prije nekoliko dana navršila 80 godina i proslavila ga je u svom stilu - aktivistički

Nema više izlika: Održivost za svačiji ukus

Ni modna industrija nije ostala imuna na globalni zaokret prema održivom stilu života. Štoviše, insajderi se osjećaju pomalo odgovorno jer je općepoznata činjenica da je ta industrija drugi najveći zagađivač prirode na svijetu. Ove dizajnerice trude se to promijeniti...

bella hadid

Skače, radi akrobacije: Kako se Bella Hadid snašla kao kaskaderka u novoj Muglerovoj reviji

'Obećavam da od Muglera nećete vidjeti dosadnu modu!', tvrdi kreativni direktor Casey Cadwallader

Tko je Charles de Vilmorin, dizajner koji je oduševio Gaultiera i Castelbajaca

Novom kolekcijom na pariškom tjednu mode mladi dizajner predstavio generaciju Z

▲ Povratak na vrh