Lateks – od fetiša do mainstreama

08.10.2020.

Prvo su ga nosili fetišisti, pa zatim zvijezde, a sada se sve češće javlja na modnim pistama. No je li taj sjajan materijal doista tako sexy?

Lateks, gumeni materijal koji ima mnoštvo primjena, donedavno se uglavnom koristio u proizvodnji rukavica ili kondoma, a prva asocijacija na spomen lateksa bili su fetišistički odjevni predmeti poput bodija i plašteva, no u posljednje vrijeme taj se materijal probio do crvenih tepiha i pozornica.

Među prvim dizajnerima koji su koristili lateks u svojim kolekcijama bili su Gianni Versace i Thierry Mugler sredinom 1990-ih, krajem 1999. učinio je to Alexander McQueen, a od 2015. do danas Dior, Gareth Pugh, Balenciaga, Richard Quinn, Givenchy i Saint Laurent.

Kreacije od lateksa nosile su na crvene tepihe, nastupe, privatna druženja i Met gale zvijezde poput Lady Gage, Beyonce, Rihanne, Kardashian-Jenner klana. Najrecentniji dizajn su kostimi za novu seriju Ridleya Scotta Vučji odgoj, distopijski SF smješten u budućnosti, u kojoj protagonisti androidi Majka i Otac nose odijela za cijelo tijelo izrađena od lateksa.

Vučji odgoj

Iako glumci i pop zvijezde mogu ostaviti dojam da je lateks poput druge kože, sam čin odijevanja nije nimalo jednostavan. Zbog trenja koje materijal izaziva u dodiru s kožom, potrebno ga je prije napudrati talkom (sjetimo se Rossa u Prijateljima i kožnih hlača) ili čak premazati lubrikantom. Sam materijal nije baš dobra toplinska izolacija, pa ga je zimi potrebno kombinirati s kaputima, a istovremeno može izazivati znojenje.

Ukoliko ipak odlučite isprobati ovaj modni trend, pripremite se na potencijalno komplicirano odijevanje (i imajte pomoćnike pri ruci, za svaki slučaj), ali i na znatiželjne poglede svih promatrača, jer lateks svakako ostavlja snažan dojam.

Tekst: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (kimkardashian)

Pročitajte i...

Plišana mafija se vratila u grad!

Najglamurozniji (ili najgrozomorniji) trend 2000-ih, plišane trenirke, ponovo su u modi, a za sve su “krive” Kim Kardashian i Paris Hilton

Zamjena za ceker koja košta više od kuće: kako je Birkinica postala kolekcionarsko blago

Nepraktične košare koje je nosila Jane Birkin inspirirale su Hermès da dizajnira praktičnu i elegantnu kožnu torbu koja je mnogo više od modnog dodatka

Kako nositi čizme sa životinjskim uzorkom

Zebre, pitoni i leopardi zavladali su urbanom džunglom!

Kako zvijezde nose vintage

Nisu baš prekrojene bakine haljine...

Što je zajedničko Bradu Pittu, Sofiji Coppoli i Beyonce?

"There's no business like showbusiness!" - stara je uzrečica, no čini se da zvijezde otkrivaju nove izvore prihoda.

▲ Povratak na vrh