Lateks – od fetiša do mainstreama

10.11.2020.

Prvo su ga nosili fetišisti, pa zatim zvijezde, a sada se sve češće javlja na modnim pistama. No je li taj sjajan materijal doista tako sexy?

Lateks, gumeni materijal koji ima mnoštvo primjena, donedavno se uglavnom koristio u proizvodnji rukavica ili kondoma, a prva asocijacija na spomen lateksa bili su fetišistički odjevni predmeti poput bodija i plašteva, no u posljednje vrijeme taj se materijal probio do crvenih tepiha i pozornica.

Među prvim dizajnerima koji su koristili lateks u svojim kolekcijama bili su Gianni Versace i Thierry Mugler sredinom 1990-ih, krajem 1999. učinio je to Alexander McQueen, a od 2015. do danas Dior, Gareth Pugh, Balenciaga, Richard Quinn, Givenchy i Saint Laurent.

Kreacije od lateksa nosile su na crvene tepihe, nastupe, privatna druženja i Met gale zvijezde poput Lady Gage, Beyonce, Rihanne, Kardashian-Jenner klana. Najrecentniji dizajn su kostimi za novu seriju Ridleya Scotta Vučji odgoj, distopijski SF smješten u budućnosti, u kojoj protagonisti androidi Majka i Otac nose odijela za cijelo tijelo izrađena od lateksa.

Vučji odgoj

Iako glumci i pop zvijezde mogu ostaviti dojam da je lateks poput druge kože, sam čin odijevanja nije nimalo jednostavan. Zbog trenja koje materijal izaziva u dodiru s kožom, potrebno ga je prije napudrati talkom (sjetimo se Rossa u Prijateljima i kožnih hlača) ili čak premazati lubrikantom. Sam materijal nije baš dobra toplinska izolacija, pa ga je zimi potrebno kombinirati s kaputima, a istovremeno može izazivati znojenje.

Ukoliko ipak odlučite isprobati ovaj modni trend, pripremite se na potencijalno komplicirano odijevanje (i imajte pomoćnike pri ruci, za svaki slučaj), ali i na znatiželjne poglede svih promatrača, jer lateks svakako ostavlja snažan dojam.

Tekst: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (kimkardashian)

Pročitajte i...

Kad se sjetimo ovakvih usana... Makeup trend devedesetih doživljava renesansu

Već neko vrijeme na društvenim mrežama primjećujemo da su glavne zvijezde makeup lookova tamni lip lineri

Zamjena za ceker koja košta više od kuće: kako je Birkinica postala kolekcionarsko blago

Nepraktične košare koje je nosila Jane Birkin inspirirale su Hermès da dizajnira praktičnu i elegantnu kožnu torbu koja je mnogo više od modnog dodatka

Kako postići da svako odijevanje bude poput shoppinga u luksuznom butiku

Događa li vam se često da stanete pred ormar i pomislite - nemam što obući?

Taman kad smo pomislili da stvari kreću nabolje, 'uskrsne' najneudobniji trend iz '90-ih

Povratak trenda s kraja 1990- ih i početka 2000-ih koji nismo priželjkivali

▲ Povratak na vrh