Marija Kulušić predstavila je novu kolekciju “Insight”

17.09.2020.

“Posljednjih mjeseci mogla sam duboko gledati oko sebe, bilo je vremena. Gledati dublje u sebe i u odjeću oko sebe. Kako se ponaša u odnosu s tijelom te na koje načine ju tijelo deformira; gužva, nabire, povlači gdje ponekad i ne treba. Tako mi je nekako bilo i u glavi.”

Ovako Marija Kulušić počinje priču o svojoj novoj kolekciji koja je danas konačno predstavljena javnosti. Kažem konačno, jer nije tajna da Marijin rad volimo i cijenimo pa smo s uzbuđenjem čekali da se mrvice informacija formiraju u cjelovit prikaz.

I u ovoj kolekciji, prigodno nazvanoj Insight, ostala je vjerna svojim načelima “slow” mode, koja su sada, zahvaljujući situaciji u kojoj smo se kao društvo našli, još deblje podcrtana. Kao što nam je i najavila u razgovoru povodom sudjelovanja na ELLE Boutiqueu, kolekcija je u potpunosti izrađena od recikliranih i deadstock materijala. Danas nam je otkrila nešto više:

“Insight kolekcija nastala je u uvjetima koji su sami po sebi sugerirali pristup gdje se koristi samo ono što je već postojeće što čini glavni element ove kolekcije; reciklira se i prenamjenjuje, što svaki odjevni predmet čini limitiranim te je svaki moguće izraditi u vrlo malim serijama od par primjeraka. Korištene su deadstock tkanine za izradu većine odjevnih predmeta, dok su jakna i kaput izrađeni od recikliranih pokrivača, odnosno prepoznatljivih deka. Laneno platno hrvatske proizvodnje izrađeno na tkalačkom stanu staro preko 70 godina korišteno je za izradu sakoa i suknje koja je plisirana u potpunosti ručnom tehnikom kao što su se plisirale narodne nošnje, za što je tkanina vrlo vjerojatno izrađena. Kožna jakna je izrađena od kože koja je ostatak prehrambene industrije.”


Za kampanju snimljenu u Grožnjanu bili su zaduženi fotograf Denis Butorac, vizažistica Petra Sever i model Dora S.


Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Denis Butorac

Pročitajte i...

Najpoželjniji otpad: što je deadstock i kako je postao budućnost luksuzne mode?

Kako zahtjevi potrošača za ekološkim pristupom modnoj proizvodnji postaju glasniji, dizajneri postaju kreativniji

Marija Kulušić predstavila komad koji moramo dodati u svoju garderobu

Mlada dizajnerica nedavno je osvojila nagradu Elle Style Awards 2020. za najbolji modni dizajn, a upravo je lansirala i kolekciju neodoljivih šalova

Marija Kulušić: "Ako sam išta naučila ove godine, to je da je sve moguće"

Dobitnica ovogodišnje nagrade ELLE Style Awards powered by H&M za najbolji modni dizajn otkriva što je za nju glamur

10 najzanimljivijih kaputa domaćih dizajnera

Najtopliji komadi na našem zimskom popisu želja

“Ideja o zajedničkom projektu postoji još od studentskih dana”

Intervju s Majom Šimunović i Sandrom Aračić koje stoje iza fantastičnog nakita s potpisom Bling Zoo

Donosimo dijelić atmosfere sa subotnjeg ELLE Boutiquea

Pogledajte kako smo se proveli na prošlotjednom ELLE Boutiqueu!

▲ Povratak na vrh