Martin Margiela – čovjek koji je mijenjao lice mode, a nikada nije pokazao svoje

22.12.2019.

Novi dokumentarac o anonimnom geniju: Margiela in his own words

Genijalne umove oduvijek je pratila aura ćudljivosti, nedokučiva, misteriozna i miljama udaljena, uvijek na ivici sustava i drugačija. I premda su se njihovi neobični postupci često objašnjavali kao čin bezobrazluka, svojeglavosti ili bahate uzvišenosti, njihove nedostupne persone nerijetko su budile fascinaciju i potpirivale interes. Mnogi su modni geniji tako desetljećima šutjeli pred neumornim zapitkivanjima predstavnika sedme sile, a misterij oko njihovih imena pretakao se u mitove. Španjolski dizajner Cristóbal Balenciaga odolijevao je intervjuima pola stoljeća bez da je medijska šutnja narušila njegov blistav modni ugled, a Madeleine Vionnet pristala je prvi put progovoriti na novinarska pitanja tek u svojim 90-ima. Iako ih javnost nije mogla čuti kako govore ili pročitati njihove misli zapisane na novinskom papiru, mnogi su ipak znali prepoznati njihovo lice.

S druge strane, Martin Margiela posve je nečujan i nevidljiv. Belgijski dizajner koji je svojim revolucionarnim i progresivnim dizajnom dva desetljeća mijenjao lice mode nikada nije pokazao svoje! Tijekom svih ovih godina izuzetno plodnog modnog stvaranja, Martin nije dao nijedan intervju, niti se ikada poklonio publici provirujući iza zavjese nakon uspješne revije, a jedina fotografija koja postoji u virtualnim bespućima i koju je 1997. godine snimio Marcio Madeira nikada nije autorizirana. Njegov štit anonimnosti ponekad je nepodnošljivo uzrujavao novinare, ali ih je svejedno svojom tajnovitošću i talentom uvijek fascinirao, a fantomska pojava “modnog Banksyja”, kako ga mnogi danas nazivaju, često bi bila temom bizarnih tračeva koji su kolali znatiželjnim modnim kuloarima. Dok su neki od modnih insajdera tvrdili da nalikuje na Isusa i objašnjavali kako prati svaku svoju reviju iz publike, drugi su lamentirali kako je Martin Margiela samo produkt genijalno osmišljenog marketinga i nepostojeća figura osmišljena u svrhu brendiranja.

Modna svita ostala je nemalo iznenađena kada je u studenom na filmskom festivalu DOC NYC premijerno zaigrao dokumentarac “Martin Margiela In His Own Words”. Nakon desetljeća šutnje i averzije koju je gajio prema medijskim istupima, belgijski dizajner otvorio je dušu redatelju Reineru Holzemeru podižući veo misterije. Naravno, samo djelomično, jer u filmu Margiela i dalje ostaje posve skriven, a jedino što je dopustio da snimateljska ekipa zabilježi jesu ruke koje simbolično predstavljaju najvažniji alat svakog dizajnera, mnogo važniji od njegova lica.

Više o misterioznom geniju Martinu Margieli pročitajte u tekstu Tine Lončar u siječanjskom izdanju časopisa ELLE.

Piše: L.H.

Fotografije: Elle siječanj 2020.

Pročitajte i...

Intervju: Mirna Rustemović

O sjećanjima, strahovima i rascjepima

Ženska torbica: povijest jedne ljubavi

Za nekog su statusni simbol, za nekog nužno zlo, za nekog mala škrinja tajni, za nekog divna uspomena na dragu osobu ili period života...

Veliki godišnji horoskop

Što vas sve čeka u nadolazećoj godini?

Greta Gerwig : Junakinja našeg doba

Diskretni šarm Grete Gerwig

Intervju: Marija Kulušić

Manje je uvijek više

Zašto se muškarci boje ružičaste?

Otkako je macho gorostas Jason Momoa odjednuo pink odijelo za dodjelu Oscara, ništa nije isto.

▲ Povratak na vrh