Mirjam Krajina predstavlja – RAW BAG: Chic kolekcija torbica izrađena od recikliranih plastičnih vrećica

11.11.2020.

Nova kolekcija Mirjam Krajine vođena je načelima održivosti i "minimal waste" filozofijom

Koncept održivosti, etičnosti i reduciranja tekstilnog otpada ključne su teme suvremene mode čiji sudionici postaju sve svjesniji njezinog nepovoljnog i ponekad nepovratnog utjecaja na okoliš, a svoj obol “osviještenoj” modi svojom je novom kolekcijom dala i Mirjam Krajina. Vođena načelima održivosti i “minimal waste” filozofijom, talentirana je kostimografkinja i modna dizajnerica kreirala chic kolekciju torbica izrađenu isključivo od plastičnog otpada.

Kako bi produžila trajnost inače potrošnih i lako zamjenjivih plastičnih vrećica čiji otpad ima devastirajući utjecaj na eko sustav, Krajina je, procesom topljenja, reciklirala plastični materijal i dala mu novu uporabnu vrijednost. Kolekcija torbica naziva RAW BAG, čiji naziv implicira sirovost i jednostavnost, izrađena je po načelima “minimal waste” filozofije, bez uporabe šavova i tekstila, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje dodatnog otpada u proizvodnji. RAW BAG torbe dolaze u nekoliko različitih boja i veličina, od onih malenih, stvorenih za večernje izlaske do onih većih shopper torbi čija je namjena zamijeniti potrošne vrećice i torbama za kupovinu podariti estetsku vrijednost koju inače nemaju. Ručke na torbama izrađene su od pleksiglasa za čiju je izradu zaslužna tvrtka Laserplexx, čak su i privjesci na torbama sačinjeni od ostataka materijala koji bi inače završio kao otpad, a dizajnerici je u tehničkoj izvedbi RAW BAG torbi priskočio renomirani MIart atelier. 

Kada je riječ o estetici, Krajina je nadahnuće pronašla u PVC ludilu koje je vladalo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ne ispuštajući iz vida niti živopisnost, autentičnost i neponovljivi šarm ove osebujne modne ere. No, osim chic torbica koji će začiniti svaki styling i učiniti ga posebnim, nova kolekcija Mirjam Krajine sastoji se i od upcycle vintage odjeće koja upotpunjuje stilski dojam kampanje. Second hand odjeća dizajnerskom je intervencijom dobila novu estetsku i uporabnu vrijednost – stare vintage košulje dobile su novi život kao haljine, old school trenirke zasjale su kao cool kombinezoni, a sweatshirtovi su zablistali upotpunjeni razigranim retro printevima.

Fotografije RAW BAG kampanje potpisuje talentirani fotograf Denis Butorac, za kreativno vodstvo i styling zaslužna je poznata stilistica Ivana Pavić, a u ulozi modela našla se sjajna Anja Polić. Sve informacije o kolekciji možete pronaći na službenim profilima brenda na Facebooku i Instagramu.

Foto: Denis Butorac

Kreativno vodstvo i styling: Ivana Pavić

Model: Anja Polić

Pročitajte i...

Lekcije Christiana Siriana o održivoj modi

Siriano o čarima second-hand shoppinga i važnosti održivosti

ELLE Intervju: Mirjam Krajina, dizajnerica novih "it" torbi RAW BAG

O inspiraciji i ideji za novu kolekciju RAW BAG popričali smo s modnom dizajnericom Mirjam Krajinom

Najpoželjnije komade sezone pronašli smo u H&M Conscious Exclusive A/W20 kolekciji

H&M Conscious Exclusive A/W20 kolekcija donosi prekrasne komade izrađene od materijala iz održivih izvora

Upcycling nikada nije izgledao tako cool

Zanimljivi održivi brend dizajnerice Kristine Ivković

▲ Povratak na vrh