Domaći mladi modni dvojac pokorava piste

07.10.2019.

Kakav stil njeguje Les Emaux?

Pažljivo i promišljeno, gotovo režirano, pod reflektorima se našao Les Émaux. Profinjeni dvojac s tek dvije kolekcije iza sebe, već je postao editorijalski favorit domaćih modnih tiskovina, a ni strana izdanja nisu imuna na karizmu njihovih kreacija. Ništa čudno. Kolekcije im tvore isključivo statement komadi od pomno izabranih materijala, a stilističke su im sposobnosti besprijekorne. Njihove su revije filmski trenuci putem kojih s kristalnom jasnoćom dočaravaju slike svog zajedničkog imaginarija. Picassovski štih stvaraju hiperkonstrukcijskim principima, a vrhunski chic postižu kombiniranjem elemenata kojeg se može usporediti sa savršeno odigranom partijom tetrisa. Uoči nadolazećeg Bipa Fashion.hr-a (21.-26.10.2019.) Nino Sablić i Kristijan Žakić otkrili su nam na koji način rade zajedno i što spremaju ove sezone.

 

 

Kako je uopće krenula vaša suradnja?

Dogodila se sasvim slučajno. Tada smo se našli kao kolege na jednom sasvim drugom radnom mjestu i shvatili da se odlično slažemo po pitanjima stiliziranja na lutkama i uređenja izloga. Svakodnevno putovanje na posao u istočnom dijelu grada stvorilo je prilike za svakojake razgovore. Tako smo jednom došli na ideju osnivanja brenda. Znanje koje smo stekli na poslu nam je uvelike pomoglo, između ostaloga da shvatimo da želimo vidjeti pomaknutiji stil na ulicama.

 

 

Kakav je to pomaknuti imidž kojeg njegujete?

Vrlo nam je bitno brendiranje. Etiketa, ime… Njega smo smislili kombiniranjem slova iz epiteta koje smo htjeli nadjenuti svemu što stvaramo. Sasvim slučajno zvuči francuski iako nam francuska estetika i duh odgovara. Pomaknutost u svemu što radimo proizlazi iz naše želje za međusobnim poštivanjem. Promoviramo samosvjesnost jer je poanta odjeće pokazivanje osobnosti. Podržavamo ideju društva u kojem se svatko može modno izraziti na bilo koji način. Sretni smo što prihvaćanje dolazi s navikom i uvjereni da je potrebno samo malo strpljena i sistematične promjene doktrine da se vidokruzi prošire.

Koji je onda sljedeći korak?

U novoj kolekciji predstavit ćemo unisex odjeću. Ljudi, za razliku od brenda nemaju istinsku potrebu za etiketom, ona je samo štaka. Rodna, kao i generalna fluidnost vrlo je oslobađajuća i sviđa nam se što je svijet postao hrabriji u istraživanju takvih koncepata. U novu kolekciju ubacili smo par tipično muških elemenata koji su se na kraju pretvorili u unisex komade koje će na reviji nositi i manekeni i manekenke. Ohrabrujemo misao da u modi nema pravila te da svatko zaista nosi što hoće. Takav smo brend i polako to objašnjavamo publici.

 

 

Osim maskulinih elemenata, što još možemo očekivati u novoj kolekciji?

Zima je sezona koju obožavamo. Pruža priliku za cjelovitiju sliku, odjeća je specifičnija. Ono što mi volimo raditi su statement komadi. Ovaj buržoazijski trend koji ponovno jača nam imponira. Volimo klasiku i svaki element koji dodajemo mijenja formu, ne samo simboliku. U kolekciji koju ćemo prikazati odlučili smo se na akcente boje koji se ističu na tamnoj vuni u tkanju riblje kosti. Ove smo sezone zamijenili tartan tim uzorkom i istražili ga u raznim varijantama. Volimo težinu. Kvalitetan se kaput poznaje po težini. Koristimo čvrstoću materijala i naglašavamo oblike manipuliranjem. Ekspresivno i pomalo dramatično, no zaista je vrlo jednostavno. Ogromni džepovi, klapne, detalji na ramenima. Čvrstoća vojničkih odora i perje 20-ih. Dva ekstrema koja smo spojili u nadi da će se razmjeti baš poput filozofije koju promoviramo.

Iako do sad niste koristili previše dodataka, postigli ste stajling pun karaktera.

Modu gledamo kroz razdoblja u povijesti. Ne okrećemo se street style trendu. Svaki naš komad, naravno, može se stilizirati na trendi način, no ipak izrađujemo bezvremensku odjeću koja se temelji na klasici s twistom, a ne masovno proizvedenoj brzoj modi. Vječni antimodni komadi s pregršt varijacija koje detalji, kao začini čine nečim boljim. Volimo se okružiti timom koji potpuno razumije čemu stremimo i kad se radi o frizuri i šminki za revije i kampanje. Od ljudi smo koji shvaćaju kako se s minimalno ključnih promjena dolazi do velikih rezultata, pogotovo kada se radi o izgledu.

 

Piše: David Morhan
Fotografije: Mario Pućić

Pročitajte i...

Senzualnost i snaga maskulinih elemenata u ženskoj garderobi

Dizajnerski duo LES ÉMAUX predstavlja prvu limitiranu kolekciju

Pripremite se za modno događanje jeseni – ELLE Boutique u Hrvatskom glazbenom zavodu!

Jesenski Elle Boutique 2020. stiže u Zagreb 07. studenog u sasvim novom ruhu. Pod parolom Moda i glazba se vole – zajedno za Hrvatski glazbeni zavod, održat će se Elleovo modno događanje koje okuplja neke od najboljih domaćih dizajnera pod sloganima #stopostohrvatskidizajn #zajednozamodu #zajednozahrvatskiglazbenizavod. Pridružite nam se i otkrijte najnovije kolekcije po promotivnim cijenama!

Omiljeni domaći brend statement cipela oduševio nas je novom kampanjom!

Od dizajnerice brenda Hero4Heroes Marijane Hero saznali smo sve detalje...

Intervju: Marija Tadić, osnivačica brenda L'aventure en Primitivance

Obožavani domaći beauty brend o kojem svi pričaju!

▲ Povratak na vrh