Nadrealizam ima novo ime: kroz ekskluzivan intervju upoznajte Begüm Kiroglu

02.06.2020.

Njezine komade ručno izrađuju vrsni turski draguljari, zbog čega proizvodnja kolekcije traje od šest do osam mjeseci. Rezultat je spektakularan: svi ti čarobni kukci, kornjače i rakovi, blistave studije egzotičnog cvijeća i fantastična nebeska tijela ispala iz mašte mlade dizajnerice nakita Begüm Kiroglu ostavljaju bez daha svojom ljepotom

Ako je i vaša ladica s nakitom prepuna minimalističkih komada iz repertoara sve brojnijih nositelja recentne zlatarske renesanse, vrijeme je da zakoračite u raskošan svijet Begüm Kiroglu i ostanete bez daha. Nakit u interpretaciji ove mlade turske dizajnerice savršen je podsjetnik na sve ono pretjerano što volimo kod ukrašavanja i bez iznimke privlači pozornost, a jedinstveni komadi pokraj kojih moderne kompozicije i konstrukcije gube na važnosti – svi ti čarobni kukci, kornjače i rakovi, blistave studije cvijeća s onoga svijeta, zvijezde i hrabre boje – dovoljan su razlog da se prepustite i napokon otkrijete svoju pomaknutu stranu. I kao da to nije dovoljno, nadrealizam prema receptu Begüm Kiroglu dolazi s notom tradicionalnih otomanskih utjecaja i izgleda čarobno pa će svaku odjevnu kombinaciju učiniti promišljenom i glamuroznom. Dovoljno da zaintrigira buyere svih važnih destinacija za šoping, ali i Edgarda Osorija, kreativnog direktora brenda Aquazzura, s kojim je Kiroglu lani ostvarila uspješnu dizajnersku suradnju. “Oduvijek sam se divio njezinu stilu i talentu“, izjavio je Osorija pri predstavljanju kolekcije Begum Khan x Aquazzura. “Begüm me svaki put iznenadi svojim šarmantnim dizajnom i komadima koji su ekstravagantni, ali ipak vrlo nosivi.“ Dizajniran za hrabre žene koje vole iskoračiti iz prosjeka i osjećati se posebno, ovaj nakit osvaja upravo savršenom mjerom ekstravagancije i elegancije te se beskompromisno ističe u pretežno pročišćenoj ponudi većine konkurenata. Zato nema sumnje da je dovoljan jedan pogled u njezin svijet blistavih čudesa i nakit više nikad nećete promatrati istim očima. Uz ekskluzivan intervju u kojem nam je otkrila svoju priču i recept za uspjeh, donosimo djelić te čarolije. Pokušajte odoljeti!

 

Posljednjih je godina sve više mladih dizajnera nakita. Kako je počela tvoja priča s obzirom na to da si prvo u Kini studirala kinesku kulturu i umjetnost?

Počelo je kao i mnoge slične priče – iz potrebe. U mom je slučaju prvo bila riječ o manšetama. Naime, kad bratu za poklon nisam mogla pronaći manšete koje su istodobno bile cool, bezvremene i elegantne, odlučila sam ih sama izraditi. No cijeli me taj proces toliko obuzeo da sam vrlo brzo počela proizvoditi nove modele. A onda sam shvatila da bih, osim manšeta, mogla izrađivati i nakit, i to baš onakav kakav želim, a kakav nigdje nisam mogla naći. Mnogi su primijetili moj nakit i poželjeli ga kupiti pa je bilo logično da počnem ozbiljnije dizajnirati. Bilo je to 2012. godine, a s obzirom na to da sam tada živjela u Shanghaiu, okružena masovnom kineskom proizvodnjom, prepoznala sam potrebu za ekskluzivnim, ručno rađenim nakitom. Takve su dragocjenosti u Kini prava rijetkost. Sve moje kolekcije ručno izrađuju vrsni turski draguljari, zbog čega izrada jedne kolekcije traje od šest do osam mjeseci. Vrlo sam ponosna na naš proces proizvodnje, to je ono što Begum Khan izdvaja u masi novih brendova.

Pratiš li konkurenciju? Koji su ti brendovi najzanimljiviji?

Tržište je posljednjih godina eksplodiralo i puno je modernih mladih dizajnera čiji mi se rad sviđa, no najviše me privlače antikni nakit i prekrasni komadi anonimnih draguljara kakve je moguće kupiti u turskim zlatarnicama.


Potječeš iz obitelji umjetnika i kolekcionara. Kako je to oblikovalo tvoju estetiku?

Da, odrasla sam okružena ljepotom i dragocjenostima, u umjetničkom miljeu čiji me stil života nepovratno oblikovao. Odmalena sam se igrala među umjetninama, prekrasnim toaletama, očaravajućim nakitom, blagovaonicama s bogatim banketima i intrigantnim razgovorima još intrigantnijih prijatelja mojih roditelja.

Koji ti je najdraži komad koji si dizajnirala?

Obožavam naušnice BonBon koje su jedan od prepoznatljivijih modela. To su one s velikim zlatnim kuglama poput zlatnih bombona. Elegantne su, ali istodobno neopterećeno zabavne i podižu svaku kombinaciju. Nosim ih gotovo danonoćno već godinama.

Možeš li izdvojiti neku od svojih posebno uspješnih kolekcija?

Zapravo su sve vrlo dobro primljene. Možda bih izdvojila motive koji su redovito najtraženiji bez obzira na dizajn, sezonu ili kolekciju – skarabeji, neobične oči, kornjače, jastozi i kukci definitivno su naš zaštitni znak i komadi koji redovito privlače najviše pozornosti.


Tko su žene koje kupuju tako otkačeni nakit i vole tvoj nadrealizam?

Moj nakit nose neovisne i samostalne žene kojima ne treba odobravanje okoline, koje se ne boje izdvojiti iz prosjeka. Zamišljam ih kao snažne, neustrašive i sigurne u sebe. Ne treba im puno da bi bile sređene – možda samo traperice, ležerna majica, moje upadljive viseće naušnice i voilà!

Tvoj nakit prodaju Net-a-Porter, Moda Operandi, Matches Fashion i svi važniji butici diljem svijeta. Tko te prvi “otkrio”?

S obzirom na toda sam počela u Shanghaiu, prve su mi pristupile kineske robne kuće. No kako je svijet danas nevjerojatno umrežen, dovoljno je da te jedan buyer zapazi i uskoro će ih doći još, posebno ako radiš nešto autentično i imaš priču. Možda mi je najviše značilo kad me objavio Vogue Italia, to je bio nevjerojatan publicitet. Ipak moram naglasiti da bez odlučnosti, talenta i puno rada ništa od toga ne bi bilo moguće.

Je li teško probiti se i postati prepoznatljivo ime kao što je to Begum Khan danas? Što bi preporučila onima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog brenda?

Rekla bih da je talent iznimno važan. Talent i sposobnost da stvoriš nešto autentično, novo i drukčije, nešto što će privući pozornost i u kupcima probuditi želju. No ni to nije jamstvo uspjeha. Moraš biti uporan, puno raditi, žrtvovati neke druge stvari i imati hrabrosti da pomakneš vlastite granice. Ne treba zaboraviti ni drugu stranu – svoj tim i suradnike. Jednostavno ne možeš uspjeti sam, ako ne vodiš računa o svojim ljudima i njihovu zadovoljstvu, nećeš moći naprijed.


Što je najvažnija lekcija koju si naučila u ovom poslu?

Rad, rad i samo rad.

Ipak, voliš svoj posao, zar ne? Iako moraš puno i predano raditi, ima nešto što te privlači u tome.

Naravno! Harry Winston je na slično pitanje imao savršen odgovor pa ću ga citirati. “Dragulji su sve što ti u životu treba. Ljudi! Drama! Romantika! Blještavilo! Uzbuđenje!“ Rekla bih da čovjeku zaista ne treba više od toga.

Uvijek me zanimalo kako izgleda svakodnevica u kreativnoj branši poput tvoje.

Puno dizajniram. Neprestano sam u nekoj fazi dizajniranja, bez obzira na to razvijam li neku ideju ili dovršavam kolekciju. Neprestano nešto bilježim, skiciram i promišljam te sam najsretnija kad u radionici moje ideje počnu poprimati stvarne obrise. Ipak, imam i drugog posla, poput sastanaka, dogovora i marketinga, pa moram svoje vrijeme podijeliti između ureda i radionice.


Možeš li nam otkriti planove za budućnost?

Planiram još jednu Begum Khan x Aquazzura dizajnersku suradnju. Krajem prošle godine predstavili smo prvu zajedničku kolekciju, a s obzirom na to da su reakcije kupaca bile odlične, odlučili smo ponoviti suradnju. Bit će to u punom smislu ljetna kolekcija i predstavit ćemo je na Capriju. Uz to se moram pohvaliti da smo nedavno otvorili prvu samostalnu draguljarnicu u Istanbulu i jako sam zadovoljna rezultatom.

 

Piše: Maja Karnik

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Ovih 7 fantastičnih žena stari sa stilom. Mudro zbore, poslušajte ih

“Darling, learn these two words: Fuck. Off.” - Helen Mirren

O tetovažama, njihovoj privlačnosti i implikacijama

Iako kultura tetoviranja nikad nije bila popularnija, recentna istraživanja pokazuju da su tetovaže i dalje razlog stigmatizacije, u doslovnom i prenesenom značenju, čak i među samim “kolegama po inku”

▲ Povratak na vrh