Najpoželjniji otpad: što je deadstock i kako je postao budućnost luksuzne mode?

13.01.2021.

Kako zahtjevi potrošača za ekološkim pristupom modnoj proizvodnji postaju glasniji, dizajneri postaju kreativniji

S porastom brze mode i lansiranjima novih kolekcija češće nego što se izmjenjuju godišnja doba, stručnjaci već godinama upozoravaju na negativne učinke modne proizvodnje na okoliš: prema aktualnim statistikama, gotovo dvije milijarde tona tekstila godišnje završi na otpadu, a modnoj industriji pripisuje se 10% udjela u globalnim ugljičnim emisijama na godišnjoj razini. Među dizajnerima, svakim danom je sve više onih koji se okreću u novom smjeru, te vodeći računa o željama i potrebama kupaca, ali istovremeno uzevši u obzir budućnost planeta, predvode svijet mode k održivom razvoju. Tako je jedan od načina za reduciranje tekstilnog otpada – deadstock – materijal koji se nije prodao, više se ne koristi i ne proizvodi, već ‘sjedi’ u skladištu, dok ne završi na otpadu.

Među dizajnerima sve je više onih koji su uočili potencijal deadstocka, pa u svojim kolekcijama koriste ostatke materijala iz ranijih kolekcija, kako vlastitih tako i tuđih. Dok čekamo da rastući trend postane standard, izdvajamo par recentnih primjera dizajnera koji spajaju estetiku, dašak luksuza i ekologiju.

Acne Studios je prije par dana lansirao novu mini kolekciju od nekoliko komada u kojoj su zastupljeni prenamijenjeni traper, koža i tkanine s printom.

Gabriela Hearst, kreativna direktorica vlastite modne kuće koja nosi njezino ime, a odnedavno i na čelu modne kuće Chloé, čije kreacije od prenamijenjenih tkanina obožavaju i slavne osobe poput vojvotkinje od Cambridgea i buduće Prve Dame Jill Biden, jedna je od glavnih zagovornica da luksuz novog doba treba biti u skladu s ekološkim standardima.

Sarah Burton, kreativna direktorica Alexandera McQueena, upotrebljava deadstock iz vlastitih ranijih kolekcija poput vunenog flanela, dok je Prada lansirala već drugu kolekciju torbica, cipela i modnih dodataka Re-Nylon, u kojoj koristi regenerirani najlon.

Alexander McQueen

Mlada dizajnerica Marija Kulušić domaće je fashionistice oduševila svojom kolekcijom Insight za koju je koristila uglavnom deadstock materijale i reciklirane deke.

Marine Serre za upcycled kreacije od trapera, pamuka, svile i pletiva koristi termin regenerirani, a kratki videi kojima je dokumentiran proces proizvodnje, pravi su izvor ASMR opuštanja. Uživajte!

Foto: Profimedia, Instagram acnestudios,

Pročitajte i...

7 najzanimljivijih modnih filmova 2020.

U godini u kojoj su fizički eventi bili rijetki i često nemogući, fashion filmovi pokazali su pravi raspon kreativnosti umjetničkih direktora modnih kuća

Kako je nošena odjeća pretvorena u ekskluzivnu kolekciju?

Upcycled by Miu Miu donosi novo tumačenje pojma reciklaže

Korzet: opresivni komad ženske garderobe ili "it" dizajnerski predmet 2021.?

Od opresije do seksualnog oslobođenja, korzeti su prošli dug put, a ponovno smo ih mogli vidjeti na brojnim modnim pistama

Postapokaliptična kolekcija Alexandera McQueena

Pogledajte modni film od kojega ćete se naježiti

▲ Povratak na vrh