Najpoželjniji otpad: što je deadstock i kako je postao budućnost luksuzne mode?

13.01.2021.

Kako zahtjevi potrošača za ekološkim pristupom modnoj proizvodnji postaju glasniji, dizajneri postaju kreativniji

S porastom brze mode i lansiranjima novih kolekcija češće nego što se izmjenjuju godišnja doba, stručnjaci već godinama upozoravaju na negativne učinke modne proizvodnje na okoliš: prema aktualnim statistikama, gotovo dvije milijarde tona tekstila godišnje završi na otpadu, a modnoj industriji pripisuje se 10% udjela u globalnim ugljičnim emisijama na godišnjoj razini. Među dizajnerima, svakim danom je sve više onih koji se okreću u novom smjeru, te vodeći računa o željama i potrebama kupaca, ali istovremeno uzevši u obzir budućnost planeta, predvode svijet mode k održivom razvoju. Tako je jedan od načina za reduciranje tekstilnog otpada – deadstock – materijal koji se nije prodao, više se ne koristi i ne proizvodi, već ‘sjedi’ u skladištu, dok ne završi na otpadu.

Među dizajnerima sve je više onih koji su uočili potencijal deadstocka, pa u svojim kolekcijama koriste ostatke materijala iz ranijih kolekcija, kako vlastitih tako i tuđih. Dok čekamo da rastući trend postane standard, izdvajamo par recentnih primjera dizajnera koji spajaju estetiku, dašak luksuza i ekologiju.

Acne Studios je prije par dana lansirao novu mini kolekciju od nekoliko komada u kojoj su zastupljeni prenamijenjeni traper, koža i tkanine s printom.

Gabriela Hearst, kreativna direktorica vlastite modne kuće koja nosi njezino ime, a odnedavno i na čelu modne kuće Chloé, čije kreacije od prenamijenjenih tkanina obožavaju i slavne osobe poput vojvotkinje od Cambridgea i buduće Prve Dame Jill Biden, jedna je od glavnih zagovornica da luksuz novog doba treba biti u skladu s ekološkim standardima.

Sarah Burton, kreativna direktorica Alexandera McQueena, upotrebljava deadstock iz vlastitih ranijih kolekcija poput vunenog flanela, dok je Prada lansirala već drugu kolekciju torbica, cipela i modnih dodataka Re-Nylon, u kojoj koristi regenerirani najlon.

Alexander McQueen

Mlada dizajnerica Marija Kulušić domaće je fashionistice oduševila svojom kolekcijom Insight za koju je koristila uglavnom deadstock materijale i reciklirane deke.

Marine Serre za upcycled kreacije od trapera, pamuka, svile i pletiva koristi termin regenerirani, a kratki videi kojima je dokumentiran proces proizvodnje, pravi su izvor ASMR opuštanja. Uživajte!

Foto: Profimedia, Instagram acnestudios,

Pročitajte i...

eu beach clean up

Volonteri, umjetnici i youtuberi zajedno za zaštitu morskog života

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj proteklog je vikenda organiziralo akciju čišćenja uvale Duboka na otoku Čiovu, u kojoj je skupljeno više od pola tone smeća.

Naravno da želimo sve iz nove kolekcije Alexandera McQueena

Spoj punka, elegancije i londonskog vremena u novoj kolekciji Sarah Burton za Alexander McQueen

Brinuli smo se zbog povratka hlača s niskim strukom, a u sljedećoj sezoni prijeti nam mikro mini trend

Izgleda da neke modne trendove nikako ne možemo ostaviti u ropotarnici povijesti

tjedan mode u milanu

Bringing sexy back: 5 trendova tjedna mode u Milanu

Čipka, minice, šljokice i nostalgija za početkom 2000-ih...

Kompleksni odnosi dizajnera i njihovih muza

U njihovim je vezama bilo svega osim seksa. I ljubavi i mržnje, i divljenja i prezira, i nezaboravnih večeri i dana koje bi najradije zaboravili. Yves je imao svoju Betty, Karl svoju Ines, McQueen i Treacy svoju Issie... Ovo je priča o dizajnerskim muzama koje su ušle u modnu povijest

▲ Povratak na vrh