“Nakit izrađujem tehnikom kojom se najčešće rade stolne lampe i vitraji”

18.01.2020.

Intervju s dizajnericom nakita Anjom Jelavić

Njezin nakit posve je drugačiji od drugih. Unikatan i jedinstven, ručno izrađen od stakla posebnom Tiffany tehnikom kojom se najčešće rade stolne lampe i vitraji, doima se poput kakvog čudesnog umjetničkog djela. I što je najbolje, umjetničkog djela koje možete s ponosom nositi na svojim prstima ili ušnim resicama i s kojim nećete moći proći neprimijećeno. Iza Glass Land nakita koji nas je osvojio na prvi pogled stoji dizajnerica i umjetnica Anja Jelavić, a mi smo odlučili doznati sve o njoj i predivnom nakitu koji s ljubavlju izrađuje.

 

Obožavamo tvoj stakleni Glass Land nakit, no reci nam nešto više o sebi. Tko je Anja Jelavić?

Moje ime je Anja Jelavić, magistra sam umjetnosti te stojim iza brenda Glass Land (@glassland_handmade). Završila sam Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci na katedri slikarstva tako da osim jedinstvenog nakita i ukrasa za dom u Tiffany tehnici slikam i modernu apstrakciju koja je zapravo dosta slična i nakitu kojeg izrađujem. Ako netko želi, slike može pogledati na Instagram profilu @anjajelavicart.

Kako je započela tvoja modna priča? Kako si odlučila baviti se izradom nakita?

Oduvijek je moda bila dio mene, kao i pojam estetike u cijelom načinu života i djelovanja. Još kao dijete sam se pronašla u, nazovimo ga tako, modnom svijetu, tako da sam u srednjoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu završila Tekstilni odjel te se već tada moglo zaključiti da ću ostati u jednoj od grana modnog svijeta. Moram priznati da sam mislila kako ću se baciti u dizajniranje odjeće ili cipela no dogodio se moment u kojem sam se zaljubila u Tiffany tehniku i staklo kao materijal. Sve je počelo prije otprilike 15-ak godina kada je moja mama otkrila Tiffany tehniku, kupila svu moguću opremu te lagano počela otkrivati sve mogućnosti koje sama tehnika pruža. Ja sam kao dijete sjedila uz nju, divila se prekrasnom spektru boja stakla i upijala svaki segment izrade. Za vrijeme studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci osjetila sam potrebu i sama istražiti tu tehniku te sam odlučila uložiti u strojeve i alat i baciti se u izradu nakita. Prvenstveno sam ga izrađivala za sebe i prijatelje, kako to inače biva, sve dok nisam usavršila tehniku i odlučila se za predstavljanje svijetu.

Kada si pokrenula Glass Land? Zašto si se baš odlučila na nakit od stakla?

Jedna sam od onih osoba koje vole nešto drugačiji izričaj, pomaknuti stil odijevanja i bilo kakvog izražavanja tako da me staklo kao  materijal, koji na prvu djeluje jako krhko i potpuno apstraktno za korištenje, u izradi nakita jako zainteresirao. Zanimljiva mi je bila i tehnika koja nije toliko zastupljena, pogotovo ne na našem području. Nije baš uobičajeno na sebi nositi stakleni nakit, pogotovo ako znamo da se originalno u Tiffany tehnici izrađuju stolne lampe. Staklo koje koristim u izradi ističe se po tome što je posebno napravljeno; kompaktnije je, izdržljivije i čvršće te dolazi u prekrasnim bojama i šarama. Često dobijem upit hoće li se nakit razbiti u slučaju da padne na pod. Moram napomenuti kako se ne radi o klasičnom, lako lomljivom staklu te da je svaki komad nakita testiran i potpuno siguran za nošenje i potencijalne padove. Svaki komad je potpuno unikatan i nemoguće je napraviti dva jednaka komada, tako da ni naušnice kao par nisu potpuno jednake. Posebnost se nalazi i u saznanju da je svaki komadić prošao kroz moje  ruke minimalno desetak puta, da je proizašao iz ljubavi i strasti za nečim posebnim te da iza njega stoji magistra umjetnosti.

Već si spomenula da Glass Land nakit izrađuješ posebnom Tiffany tehnikom. Možeš li nam reći više o tome?

Tako je, Glass Land nakit izrađujem u posebnoj Tiffany tehnici koja je možda poznatija po stolnim lampama ili vitrajima u crkvama no ja sam ju prenamijenila i prilagodila izradi nakita. Što se „potrošnog“ materijala tiče, koristi se kvalitetno i specijalizirano staklo za izradu Tiffany tehnike, bakrene folije, bezolovni kositar, razne tekućine za lemljenje, poliranje, završni finiši, patine… No uz to su potrebni i strojevi kao što je brusilica s raznim nastavcima za grublje i finije brušenje, lemilice s raznim vrhovima koji se mijenjaju ovisno o tome što se lemi, dijamantni noževi, kliješta… Kao dodatke koristim nehrđajući čelik ili metale bez nikla kako bi bili sigurni za kožu te pogodni za ljude s alergijama. U ponudi se također mogu pronaći i komadi u kombinaciji s poludragim kamenjem kao što su ahat, ametist, onyx, gorski kristal ili vulkanski kamen. Posebnost Glass Land nakita, osim u samoj tehnici je i ta što svaki proces izrade kreiram sama tako da kupac na kraju dobije zaista dio mene zarobljen u malom umjetničkom djelu.

Kakve žene nose tvoj nakit?

Mislim da svaka žena, pa i muškarac u mojoj ponudi može pronaći nešto za sebe i ukomponirati nakit u svoj stil odijevanja. To mogu biti jednostavne i bezvremenske okrugle naušnice ili predimenzionirani prsten koji će teško ostati nezamijećen. U svakom slučaju, tko god da se zaljubi u moj nakit, vjerujem da se voli istaknuti iz mora uobičajenog i već viđenog te podržava i cijeni unikatan i ručni rad.

 

Nosiš li i sama nakit koji dizajniraš? Imaš li koji trik kako ga najbolje kombinirati?

Neću biti niti malo skromna jer stvarno uživam u svom nakitu. Nekako je i cijeli brend nastao iz moje želje da nosim pomalo atipičan nakit, a da je ujedno i bezvremenski te da se može kombinirati na sve odjevne kombinacije. Rijetko kad će se dogoditi da ću izaći iz kuće bez prstena, a najviše volim kombinirati dva komada, za svaku ruku po jedan; najmanju i najveću veličinu jer vjerujem da djeluje pomalo pomaknuto i drugačije. Također volim nositi broševe koje ne skidam s kaputa ili torbi tako da kad na brzinu moram izaći iz kuće ne moram razmišljati o tome što ću staviti na sebe da se istaknem. Često se nađem u iskušenju da većinu nakita koju izradim pospremim u svoju kutijicu s blagom jer su šare na pojedinim staklima toliko neodoljive da mi se teško odvojiti od njih, ali nekako stanem na loptu jer možda više uživam u tome da vidim žene kako prekrasno uređene šeću ili ispijaju kavu na špici, a pritom ih krase baš ti moji komadi nakita.

Kakvi su planovi za budućnost? Planiraš li širiti ponudu na nakit izrađen od nekih drugih materijala?

Voljela bih se zadržati na staklu kao bazi jer je ono ipak specifično i prepoznatljivo za moj brend no uvijek težim širenju i napredovanju te uvrštavanju nečeg novog i istraživanju spojeva raznih materijala i oblika. Za sad u ponudi imam kombinaciju stakla s poludragim kamenjem ili resicama, a u planu mi je uvrstiti još neke materijale u novim kolekcijama.

 

Piše: Tina Lončar

Fotografije: Glass Land

Pročitajte i...

“Odabir i nošenje nakita jako su intimna iskustva”

Upoznajte Jane D'Arensbourg, dizajnericu nakita s bazom u New Yorku

Vanessa Breuer: Moj život na otoku

Kad je njemački model i nekadašnja Viktorijina anđelica Vanessa Breuer prije deset godina prvi put kročila na Ibizu, bilo je to gotovo religiozno iskustvo. Mirisi i mir otoka zbacili su, konstatira, sav teret s njezinih ramena. Ibiza i mir, zvuči nespojivo? Vanessina Ibiza nema veze s onom partijanerskom. Svoje je gnijezdo popularna manekenka svila u selu Sant Joan, u staroj kamenoj kući s pogledom na more, u kojoj živi sa suprugom Oddyjem te kćerima Lucom i Evie. Ekskluzivno za Elle otkriva kako izgleda svakodnevica u malome mjestu, zašto je odlučila roditi kod kuće i nedostaje li joj vreva velegrada

Mihaela Krznar fotografija cvijeća

Insta Blic: fotografije koje zrače mirom s potpisom @mihiamelie

10 pitanja za vlasnike najdražih Instagram profila

Intervju: O modi i ljepoti s Tiffany Hsu

Popričali smo s fashion buying direktoricom Mytherese o modnim i beauty temama

“Ideja o zajedničkom projektu postoji još od studentskih dana”

Intervju s Majom Šimunović i Sandrom Aračić koje stoje iza fantastičnog nakita s potpisom Bling Zoo

"Ponosne smo što za svaki proizvedeni model možemo reći tko ga je napravio"

Intervju: Irja Šipuš i Iva Ćurković Spajić iz House of Kiwi

▲ Povratak na vrh