Modno oslobođenje tijela

nataša mihaljčišin
25.05.2021.

Nova kolekcija 'Metamorfoze' Nataše Mihaljčišin slavi slobodu kretanja i čaroliju ručnog rada

Oslobođeno tijelo ostavlja dug identiteta za sobom kao relikt  vremena u kojem je njegova konstrukcija bila dominantna agenda mode. Preobrazbom biotehnološkog konteksta moda se obraća neposrednom iskustvu tijela i tjelesnosti. U tranzicijskom prostoru povijesti koja se paralelno događa u virtualnom i realnom prostoru otvara se mogućnost konačne slobode tijela. Kreativna intervencija poprima ontologijski smisao stvaranja istinskog subjekta.

Ako istinsko vežemo uz tijelo samo, identitet pripisujemo svim kulturalnim procesima u kojima se ono manifestira. U tom smislu je posredovanje mode predstavljalo njenu primarnu funkciju od samog nastanka. Formiranje stanovitih društveno političkih okolnosti rezultiralo je sustavom unutar kojeg moda kao takva, jedino može i funkcionirati. Radi se naravno o sustavu u kojem profit predstavlja ishodište, cilj i motivaciju rasta i razvoja, i u kojem potrošnja kreira potrebu za promjenom. Što se, u aktualnom trenutku koji nas je tako radikalno podsjetio na uzročno posljedične činjenice života koji se temelji na iskorištavanju i konzumaciji, događa s modom kao ambivalentnim medijem koji simultano reprezentira, kritizira i propituje!?

Kao iskusna i lukava zavodnica, ona svoj teritorij ingeniozno transferira sve više na samo tijelo oblikujući novi izraz njegove slobode, uz istovremeni povratak magičnom činu odijevanja na način primarne taktilnosti i strpljive izgradnje dodira čiju smo vrijednost reevaluirali u recentnosti njegove okrutne uskrate. Ljepota propadanja posjeduje auru prolaznosti u kojoj eros manifestira nagonsku strukturu žudnje. Žudnje za vječnošću koja je neostvariva, a koja se obuzdava sublimacijom u kulturi. Ponovno približavanje odijevanja i mode gradi svoju neophodnost i u novo uspostavljenom ekološkom poretku poticanja održivosti i materijalnog recikliranja. Novi zanos reanimira čaroliju ručnog rada kao otpor masovnoj proizvodnji suvišnosti.

Kolekcija Metamorfoze stoji upravo na tom razmeđu svjetova koji se miješaju u svojim različitim vremenima nestajanja, transformacije i nastajanja, koji zazivaju duhove budućnosti stojeći na ostacima prošlosti. To je zov slobodnog tijela koje svoje identitete odbacuje kao prevaziđene vrijednosti bilo da se radi o rodnim, spolnim ili bilo kakvim društvenim ulogama. Mogućnost kretanja u decentraliziranoj mreži značenja oslobađa iskonskost našeg bića obučenog u tijelo, u kojega se moda upisuje simbolički, ritualno i autoreferencijalno. Što znači da posjeduje vjerodostojnost i vrijednost komunikacijske funkcije tijela i slike.

Svi odjevni komadi su realizirani u suradnji sa stalnim suradnicama, a neki dijelovi su izrađeni iz doniranog obiteljskog nasljeđa – mahom su to različiti konci i tkanine za izradu velova za šešire.

Fotografije je u prostoru nekadašnje tvornice Jugovinil u Kaštel Sućurcu snimila Sara B. Moritz. Iskustvo svog bavljenja tijelom je u ulozi modela reinterpretirala multimedijalna umjetnica Nina Kamenjarin, a koja se i sama našminkala. Diptihe oblikovao Saša Stubičar. Periku je osmislila i izvela Milena Maršić (salon Glamour).

Pročitajte i...

Uskočite u kombinezon

Bez obzira odlučite li se za sportsko, elegantno, street, romantično ili neko drugo izdanje, pronaći ćete odgovarajući kombinezon. Mi vam donosimo nekoliko prijedloga

Budite u trendu uz Story dizajnerski mjesec i chic eNVy room majicu!

U novom broju Storyja nastavlja se omiljeni Story dizajnerski mjesec! Potražite trendy eNVy room majicu i doznajte kako su dočekani naši olimpijci, koji celebi ljetuju u Dubrovniku te kako se odvijala modna evolucija Jeniffer Lopez. U novom broju Storyja čeka vas i još pregršt uzbudljivih lifestyle, fashion i beauty tema

Svestrani ljetni klasik – traper hlačice

Vrtoglavo kratke ili gotovo bermude, isprane, tamne, s printom, u bojama… traper hlačice ikonički su odjevni predmet koji je uvijek u modi, a može se prilagoditi svakoj prilici

Klasični komadi s pomakom u novoj kolekciji mladog dizajnera Mate Pirije

Udoban i nosivi minimalizam mladog domaćeg dizajnera

ten:ten

Zavirite u novu živopisnu kolekciju brenda ten:ten za proljeće i ljeto

Oda glazbi, fotografiji, slikarstvu i, naravno, modnom dizajnu

▲ Povratak na vrh