Nova kolekcija Nenada Sovilja priziva mudrost i bogatstvo

11.05.2017.

Sova - simbol mudrosti, znanja i ženske snage - osnovni je motiv i inspiracija najnovije kolekcije renomiranog dizajnera nakita

Zagrebački dizajner nakita i ELLE-ov dobitnik u kategoriji “Najbolji dizajner accessoiresa”, Nenad Sovilj, ovoga svibnja predstavlja svoju novu kolekciju Sapiens. Dvanaesta po redu kolekcija obilježava i dvanaest godina autorovog djelovanja, a sastoji se od dva tipa ogrlica u obliku sova.


Naziv kolekcije, ‘Sapiens’, dolazi od latinskog: mudar/mudra te se odnosi na pridjev u opisu naše vrste, ‘Homo sapiens’. Zajedno sa simbolikom sove (mudrost i znanje), autor snažno reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Noseći sovu kao nakit, ona predstavlja talisman koji nas intuitivno poziva na donošenje mudrijih odluka u svom životu.

Osim što je simbol mudrosti, znanja i tajni, sova je usko povezana sa mistikom, Mjesecom i ženskom snagom. Sugerira pojačanu čulnost. Personifikacija je noći i sna te neprikosnoveni simbol bogatstva.


Kolekcija se dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi; Strigidae i Tytonidae.

Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine.

Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove.

Samu izložbu kojom je predstavljena kolekcija autor je postavio u svom prostoru u Amruševoj ulici, a ponudila je novi koncept: vrhunac izložbe nije bilo njezino otvaranje, već njezino zatvaranje. Na taj način su klijentice i obožavateljice brenda Sovilj nove komade imale priliku vidjeti prije objave u medijima.

Na izložbi se u kratkim sekvencama reproducira zvuk glasanja sove ušare, naše najveće noćne ptice. Zabrinjavajuća činjenica je da se zbog smanjivanja prirodnog staništa, svjetlosnog onečišćenja, stradavanja uslijed trovanja te sudara s električnim vodovima, broj sova u Hrvatskoj znatno smanjio, a da je ušara na listi zaštićenih vrsta od kojih nekima čak prijeti i izumiranje.

N.K.

Fotografije kolekcije: Mladen Šarić
Fotografije izložbe (sovilj 01-10): Marko Mihaljević
Fotografija noćna i sova na NSB: Vukas & Becks

Pročitajte i...

Nenad Sovilj donosi novu kolekciju - konkretnog ali i simboličnog značenja - Metamorphosis

Jeste li ikada promijenili svoj stav? Kada, zbog koga ili čega? Neka nakit to napravi za vas.

Moda u doba korone

Kako izgleda "novo normalno" u domaćem modnom svijetu?

Prva dama nosi novu Soviljevu kolekciju

Sanja Musić Milanović dala nam je mali uvid u novu kolekciju Nenada Sovilja

▲ Povratak na vrh