Futuristička tkanina koja odbija viruse i ručno rađeni printovi u novoj kolekciji XD Xenia Designa

09.02.2021.

Nova kolekcija za novo doba: umjetničke tehnike u kombinaciji sa suvremenim materijalima i inovativnim dizajnom

Posljednja je godina donijela brojne izazove i mnoge navela na preispitivanje potreba i vlastita rada, a među njima je i dizajnerica Ksenija Vrbanić koja stoji iza brenda XD Xenia Design. Nova vremena nisu je pokolebala već je u karantenskoj atmosferi, usred šume u XD dizajn centru na Ksajpi, stvarala kolekciju za proljeće/ljeto 2021. koja donosi brojne inovacije.

Inspiracija za kolekciju proizašla je iz razumijevanja potreba i želja klijenata te u fokus stavila društveni aspekt čovjeka. Druga važna stavka bila je suočavanje sa zagađenjem za koje je velikim dijelom odgovorna i modna industrija. S te dvije misli vodilje nastala je kolekcija koja zadovoljava nove i buduće potrebe kupaca, istražuje mogućnosti održivosti, upcyclinga, ali i tradicionalnih tehnika.

Dizajnerica se okrenula vlastitim arhivima, pa kvalitetne tkanine od pamuka, viskoze i elastana čine veći dio kolekcije, ali zastupljene su i nove tkanine koje su proizvod recikliranja i organskog uzgoja pređe. Važna inovacija je trench coat od futurističkog materijala s tehničkim karakteristikama za odbijanje vode, bakterija i virusa.

Istraživanje tehničkih mogućnosti tiska dovelo je do jedinstvenih uzoraka printa, od kojeg su ručno rađeni komadi u ograničenim količinama, a od umjetničkih tehnika koristili su se i kolažiranjem, pa su aplicirali komade s printom na druge tkanine.

Potreba za sportskom odjećom bila je u protekloj godini izrazito naglašena, pa je dodana i XD PERFORMANCE. Komadi iz te capsule kolekcije mogu se nositi na jogu, trčanje, treninge, ali i u casual kombinacijama s drugim komadima.

Prepoznatljiv ‘all black’, stil koji karakterizira XD dizajn razbijen je dodacima nježne baby blue, neonske žute i bijele boje. Patentni zatvarači koji stvaraju ‘edgy’ efekt imaju još jednu prednost koja ide u prilog održivosti i promišljenom dizajnu za budućnost: otvaranjem i zatvaranjem dinamiziraju siluetu, daju mogućnost poigravanja i slaganjem različitih dijelova poput slagalice, čime nastaje drugačiji komad i zadovoljava našu potrebu za uvijek novom odjećom.

Kolekciju koja najavljuje proljeće pogledajte u nastavku.

Video: 925STUDIO (Karla Jurić, Ive Trojanović)

Modeli: Luna Valas & Ana Laura Kapetanović (Talia model)

Makeup: Simona Antonović

Fotografije: Deni Horvatić

Pročitajte i...

Nova kolekcija Gabriele Hearst inspirirana je sveticom i božanstveno je chic

Prije premijere Gabrieline kolekcije za modnu kuću Chloé u ožujku, imali smo prilike vidjeti njenu najnoviju kolekciju za vlastitu modnu marku

Proljetni printevi i uzorci kojima ne možemo odoljeti

'Florals for spring? Goundbreaking.', uzdahnula bi Miranda Priestley, a mi donosimo ne-samo-cvjetne proljetne uzorke koji bi zadovoljili i najzahtjevnije

Moda i glazba uvijek su išli zajedno: Elle i modni dizajneri donirali sredstva Hrvatskom glazbenom zavodu

Magazin Elle uručio je Hrvatskom glazbenom zavodu donaciju u financijskim sredstvima koja su uprihodovana na jesenskom izdanju Elle Boutiquea 2020. godine, prodajom odjevnih artikala s potpisom domaćih dizajnera i pod sloganom #zajednozahrvatskiglazbenizavod i #zajednozadomaćumodu - s ciljem obnove zgrade HGZ-a oštećene u razornom potresu prošle godine.

Pada nam na pamet vrlo malo osoba koje bi se usudile prošetati u ovim Valentino cipelama

Pierpaolo Piccioli predstavio Valentino haute couture kolekciju koja spaja minimalizam i fetišizam

Treba vam doza sunca i pozitivne energije?

Nova kolekcija Oscar de la Renta za proljeće/ljeto 2021. donosi baš to: dobre vibracije. I ananas.

Napokon javno predstavljena tajna revija Bottege Venete

Tajna revija održana u rujnu pokazala kako možemo naći inspiraciju u svemu što nas okružuje čak i u najtežim vremenima

▲ Povratak na vrh