Futuristička tkanina koja odbija viruse i ručno rađeni printovi u novoj kolekciji XD Xenia Designa

09.02.2021.

Nova kolekcija za novo doba: umjetničke tehnike u kombinaciji sa suvremenim materijalima i inovativnim dizajnom

Posljednja je godina donijela brojne izazove i mnoge navela na preispitivanje potreba i vlastita rada, a među njima je i dizajnerica Ksenija Vrbanić koja stoji iza brenda XD Xenia Design. Nova vremena nisu je pokolebala već je u karantenskoj atmosferi, usred šume u XD dizajn centru na Ksajpi, stvarala kolekciju za proljeće/ljeto 2021. koja donosi brojne inovacije.

Inspiracija za kolekciju proizašla je iz razumijevanja potreba i želja klijenata te u fokus stavila društveni aspekt čovjeka. Druga važna stavka bila je suočavanje sa zagađenjem za koje je velikim dijelom odgovorna i modna industrija. S te dvije misli vodilje nastala je kolekcija koja zadovoljava nove i buduće potrebe kupaca, istražuje mogućnosti održivosti, upcyclinga, ali i tradicionalnih tehnika.

Dizajnerica se okrenula vlastitim arhivima, pa kvalitetne tkanine od pamuka, viskoze i elastana čine veći dio kolekcije, ali zastupljene su i nove tkanine koje su proizvod recikliranja i organskog uzgoja pređe. Važna inovacija je trench coat od futurističkog materijala s tehničkim karakteristikama za odbijanje vode, bakterija i virusa.

Istraživanje tehničkih mogućnosti tiska dovelo je do jedinstvenih uzoraka printa, od kojeg su ručno rađeni komadi u ograničenim količinama, a od umjetničkih tehnika koristili su se i kolažiranjem, pa su aplicirali komade s printom na druge tkanine.

Potreba za sportskom odjećom bila je u protekloj godini izrazito naglašena, pa je dodana i XD PERFORMANCE. Komadi iz te capsule kolekcije mogu se nositi na jogu, trčanje, treninge, ali i u casual kombinacijama s drugim komadima.

Prepoznatljiv ‘all black’, stil koji karakterizira XD dizajn razbijen je dodacima nježne baby blue, neonske žute i bijele boje. Patentni zatvarači koji stvaraju ‘edgy’ efekt imaju još jednu prednost koja ide u prilog održivosti i promišljenom dizajnu za budućnost: otvaranjem i zatvaranjem dinamiziraju siluetu, daju mogućnost poigravanja i slaganjem različitih dijelova poput slagalice, čime nastaje drugačiji komad i zadovoljava našu potrebu za uvijek novom odjećom.

Kolekciju koja najavljuje proljeće pogledajte u nastavku.

Video: 925STUDIO (Karla Jurić, Ive Trojanović)

Modeli: Luna Valas & Ana Laura Kapetanović (Talia model)

Makeup: Simona Antonović

Fotografije: Deni Horvatić

Pročitajte i...

Povratak trenda koji nam pomaže da narastemo u trenu: Platforme

Fetiš koji obožavaju modni dizajneri i pop zvijezde

casadei

Čizme i cipele koje će se nositi generacijama inspirirane su glazbom

Kraj mjeseca smo obilježili još jednim Zoom sastankom, ovog puta sa Ariannom Casadei, pripadnicom treće generacije obitelji Casadei koja nam je predstavila novu kolekciju za jesen/zimu 2021. godine

ahluwalia x ganni

Neobična modna suradnja s održivim predznakom: Ahluwalia x Ganni

Ključne riječi koje opisuju ovu kolekciju: održiva moda i londonska klupska scena

etna maar

Etna Maar ima novu capsule kolekciju koja slavi slobodu

'Tvoje srce je slobodno. Imaj hrabrosti slijediti ga'- kaže Malcolm Wallace svom sinu Williamu u filmu Braveheart, a u tome je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik pronašla svoje nadahnuće

Retro drama za suvremen modni statement

Velike kragne za outfite za pamćenje

▲ Povratak na vrh