Pariški pakt najvećih imena mode mijenja fashion industriju

26.08.2019.

Modni pakt G-7

Napori koji Francuska ulaže u etičko i eco-friendly poslovanje modne industrije više ne mogu biti zanemareni, naime, samo dva mjeseca nakon hvalevrijedne inicijative i zakona koji strogo zabranjuje uništavanje neprodane robe, nove dobre vijesti stižu iz globalne prijestolnice visoke mode. Na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona, 32 velika brenda, predvođeni Keringom, potpisali su pakt o održivosti koji je predstavljen na G7 summitu prošlog vikenda u Parizu.

 

Pakt je kreiran po uzoru na UN-ov dokument o ciljevima održivog razvoja i najvećim je dijelom fokusiran na klimu, oceane i bioraznolikost. Potpisnici dokumenta obavezali su se na nekoliko stavaka, neki od koji su ulaganje velikih napora u eliminiranje stakleničkih plinova do 2050. godine, smanjenje uporabe jednokratne plastike do 2030. godine, podržavanje inovacija i upotrebe materijala koji ne ostavljaju trag na ekosistem te jednom i zauvijek stati na kraj zagađenju koje nastaje pranjem sintetičkih materijala. Također su dužni podnositi izvještaje o svojim rezultatima.

 

 

François-Henri Pinault, CEO grupacije Kering, tom je prilikom istaknuo kako ogromni utjecaj koji modna industrija ima nosi sa sobom i odgovornost u preusmjeravanju svijeta prema održivijoj budućnosti. Među potpisnicima našli su se, među ostalima, Adidas, Burberry, Chanel, Galleries Lafayette, Gap, Giorgo Armani, H&M, Hermes, Inditex, Karl Lagerfeld, Kering, Matchesfashion.com, Moncler, Nike, Nordstrom, Prada, Puma, Ralph Lauren, Salvatore Ferragamo, Selfridges, Stella McCartney i mnogi drugi. Najveća lukzuzna grupacija i Keringov rival, LVMH, iz još nepoznatih razloga nije među potpisnicima.

Ekološko poslovanje više nije stvar trenda (kao što je to možda bio slučaj do prije nekoliko godina) sad, kad je svijest o globalnom zatopljenju i drugim opasnostima za planet koji su uzrokovani ljudskim faktorom svakim danom veća, održivo i ekološki prihvatljivo poslovanje velikih korporacija postaje apsolutni uvjet.

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Lekcije Christiana Siriana o održivoj modi

Siriano o čarima second-hand shoppinga i važnosti održivosti

Najpoželjnije komade sezone pronašli smo u H&M Conscious Exclusive A/W20 kolekciji

H&M Conscious Exclusive A/W20 kolekcija donosi prekrasne komade izrađene od materijala iz održivih izvora

Mirjam Krajina predstavlja - RAW BAG: Chic kolekcija torbica izrađena od recikliranih plastičnih vrećica

Nova kolekcija Mirjam Krajine vođena je načelima održivosti i "minimal waste" filozofijom

Upcycling nikada nije izgledao tako cool

Zanimljivi održivi brend dizajnerice Kristine Ivković

▲ Povratak na vrh