Odlazak modnog revolucionara Pierrea Cardina

30.12.2020.

Prisjećamo se bogatog života i stvaralaštva dizajnera Pierrea Cardina koji je preminuo u 99. godini života

Legendarni modni dizajner Pierre Cardin, rođen je 1922. u Trevisu u Italiji, no veći dio života proveo je u Francuskoj gdje su se nastanili njegovi roditelji dvije godine nakon njegova rođenja, bježeći od fašističkog režima. Iako su mu priželjkivali karijeru arhitekta, Pierre Cardin od djetinjstva je obožavao modu. Nakon završenog pripravništva u Vichyju, odlazi u Pariz gdje je radio za modne kuće Paquin i Schiaparelli te surađivao na izradi kostima i maski za film Jeana Cocteaua “Ljepotica i zvijer”.

Radio je i za Diora u vrijeme kad je Christian Dior lansirao “New Look” i iako su ga mnogi smatrali Diorovim budućim nasljednikom, 1950. Pierre Cardin pokrenuo je vlastiti brend.

Postao je najpoznatiji po svojim revolucionarnim ‘balon haljinama’ koje su se širile ispod prsa i nabirale na porubu. Njegove futurističke geometrijske kreacije antologijski su primjerci tzv. ‘Space Age‘ stila, a nadahnut posjetom NASA-i, 1970. godine predstavio je vlastiti dizajn svemirskog odijela. “Volim stvarati odjeću za život koji još ne postoji, za svijet sutrašnjice.”, pojasnio je Pierre Cardin.

No nesvakidašnji krojevi ni pionirska upotreba umjetnih materijala u modnom dizajnu nisu jedini razlog zbog kojeg se Pierre Cardin smatra modnim revolucionarom. On je zaslužan za svijet mode kakvim ga poznajemo danas. 1959. prvi je lansirao ready-to-wear kolekciju, smatrajući da dobar dizajn treba biti dostupan svima, što je rezultiralo njegovim privremenim izbacivanjem iz Chambre Syndicale, udruženja modnih dizajnera visoke mode. Svoje modni brend proširio je dajući licencu za korištenje imena Pierre Cardin na cijelom nizu proizvoda – od parfema i kozmetike, do predmeta za kuću, opreme za automobile, hotele i restorane, pa je u jednom trenu imao oko 800 licenci i gotovo 200 000 ljudi koji su direktno ili indirektno stvarali proizvode s njegovim potpisom, prenosi Vogue Business.

Pierre Cardin obožavao je svoj poziv i radio do zadnjeg dana, tražeći čak medicinske sestre u bolnici papir i olovku kako bi mogao skicirati. Preminuo je u bolnici u blizini Pariza 29. prosinca 2020., a njegove poslove naslijedio je nećak Basillicati Cardin čija je namjera racionalizirati broj licenci modne kuće Cardin, ali ostati vjeran brendu kakvim ga je stvorio njegov ujak.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Najbolji filmski trenuci i najvrjednije životne lekcije neustrašive Jeanne Moreau

Pronađite modnu i životnu inspiraciju u filmografiji originalne femme fatale

Hoće li Cardinova ekscentrična Palais Bulles biti otvorena za javnost?

Zavirite u ekstravagantno arhitektonsko zdanje na Azurnoj obali

Povratak u budućnost: Space Age moda 60-ih

Hladnoratovska utrka za osvajanjem svemira poticala je modne dizajnere na maštanje o odjeći budućnosti. Suvremeni materijali, krojevi i obuća koji omogućavaju lakoću kretanja i metalik makeup - koje su glavne značajke i predstavnici tog futurističkog trenda 1960-ih?

Arhitekti koji su ipak odabrali modu

Koji su to velikani mode karijeru započeli kao arhitekti?

nakit s inicijalima

Luksuzna abeceda: Ispišite svoje ime - nakitom

Trend koji nikada ne prolazi je nakit s inicijalima

▲ Povratak na vrh