Osam činjenica koje niste znali o Hermès Birkin torbi

14.08.2017.

Hermèsova Birkin torba već odavno nije "samo" torba

Iako vjerojatno već znate da je popularna Hermès Birkin torba dobila ime po ikoni francuskog stila Jane Birkin i da biste za nabavku ovog kultnog komada mogli čekati nekoliko godina, postoji još nekoliko zanimljivih činjenica koje vam donosimo u nastavku:

1. Potrebno je 48 sati za izradu jedne torbe.

Kod Hermèsa manufaktura još uvijek nije dospjela na razinu ostalih brendova u kojima svaki dizajner radi po nekoliko stvari istovremeno. 48 sati potrebno je da za izradu jedne Birkinice, tj. više od tjedan dana jer taj posao obavlja jedan čovjek.

2. Hermès Birkin torba može se iznajmiti na tjedan dana.

Ako želite isprobati Hermès Birkin torbu prije nego se odlučite izdvojiti malo bogatstvo za vlastiti primjerak, web portal VillageLuxe, koji je pokrenut prošle godine, omogućuje vam da iznajmite torbu na tjedan dana. Cijena najma je 295 dolara tjedno, a potom ju možete vratiti ili kupiti.

3. Najskuplja Birkinica na svijetu prodana je za 380.000 dolara.

Na Christie’s aukciji u Hong Kongu tajanstveni je kupac za model optočen dijamantima izdvojio 380 tisuća dolara i postala najskuplja torba. Radi se o modelu naziva “Himalaya” iz 2014. godine napravljene od krokodilske kože s detaljima optočenim s 205 dijamanata i 18-karatnim zlatnim kopčama.

 

4. Više se isplati investirati u Birkin torbu nego u zlato.

Vrijednost ove ikonske luksuzne ženske torbe porasla je u posljednjih 35 godina za 500 posto, što je brža stopa rasta od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu. Prema istraživanju, od 1980-ih godina, vrijednost zlata je oslabila, i to po stopi od 1.5 posto godišnje, dok je Birkinova torba skakala za 14.2 posto, čime je osvojila titulu “najsigurnijeg ulaganja na tržištu”.

5. Priča o nastanku Hermès Birkin seže u 1981. kada je Jane Birkin na jednom avionskom letu upoznala Jeana-Luisa Dumasa.

Jane Birkin tadašnjeg je direktora Hermèsa upoznala tako što je stavljala svoju poznatu torbu od slame u pretinac iznad sjedala, kada su joj sve stvari ispale van. Objasnila je Dumasu kako joj je teško naći kožnu torbu za vikend kakva bi joj se svidjela i stoga je on 1984. dizajnirao crnu mekanu kožnu torbu za nju, baziranu na jednom ranijem dizajnu. Ostalo je povijest.

6. Jane Birkin uvijek nosi samo jednu torbu. Trenutno ima peti model.

Slavna Jane uvijek nosi samo jednu torbu, u neutralnoj boji, i to sve dok ju potpuno ne iznosi. Potom je daruje u humanitarne svrhe i dobiva novu. Tijekom nošenja daje joj svoj osobni pečat ukrašavajući je različitim dodacima, primjerice bedževima i naljepnicama u želji da torba izgleda manje formalno i snobovski, a više French style.

 

7. Prazna Birkinica teži gotovo jedan kilogram.

Možda na prvu to i ne djeluje puno, ali kad se u nju stavi mobitel, novčanik, ključevi, make-up i ostale potrebne stvari, može biti prilično teško nositi ju.

8. Samo je u plavoj varijanti Birkin torba proizvedena u više od 25 nijansi.

Premda su neutralne boje najpopularnije, Birkin torba može se pronaći u svim bojama spektra. Prema navodima BBC-a, samo je u plavoj boji ova ekskluzivna torba proizvedena u više od 25 nijansi, među kojima su najpopularnije Blue Jean, Mykonos i Bleu Roi.

Autorica: B.P.
Foto: Press/Profimedia

Pročitajte i...

Francuske ikone stila

Odmjerene, fatalne, nonšalantne i beskrajno elegantne, dame koje su tijekom povijesti definirale francuski chic krasi jedna zajednička, neupitna kvaliteta: nepogrešiv osjećaj za lijepo!

Ne možemo prestati buljiti u ove Hermès ruževe

Još jedna luksuzna kuća okreće se beauty industriji

▲ Povratak na vrh