Otkrijte novu kolekciju brenda ten:ten koja unosi dašak neočekivanog u svakodnevne komade

21.12.2020.

Kako odjeća prikazuje ljubav prema umjetnosti, glazbi i filmu

Zemljani tonovi i plisirani rukavi koji podsjećaju na krila privlače pozornost i dižu svakodnevne kombinacije blejzera, bluza i hlača na novu razinu. Iza brenda zagonetnog imena ten:ten stoji Marijana Cigić koja svoje nadahnuće pronalazi u umjetnosti, filmu i glazbi. Kako umjetnost utječe na njezino poimanje mode, kakvi su joj planovi za 2021. i kako izgledaju njezini ne-tako-obični odjevni komadi, pročitajte u intervjuu u nastavku.

Novu kolekciju nadahnuo je film Brewster McCloud, David Bowie… Što vas najviše inspirira? Imate li neke rituale pri stvaranju nove kolekcije?

Nikad nisam imala konkretan odgovor na to pitanje, ali sad ga imam – došla sam do zaključka da je odjeća koju radim odraz mene – knjiga i filmova koje volim, glazbe koju slušam, fotografija i slika kojim se divim, ljudi kojima se okružujem. Sve su to sastojci koji imaju značajnu ulogu.

Izjavili ste da je nova modna kolekcija nastala jer niste imali što za odjenuti – koji odjevni komad iz kolekcije najčešće nosite?

Haha, da! Trenutno mislim da je u pitanju crno – smeđi basic patchwork kaput.

Studirali ste na Likovnoj akademiji u Mostaru – što ste studirali i kako umjetnost utječe na vaš doživljaj mode?

Prvo sam bila na slikarstvu, pa sam se odlučila prebaciti na grafiku. Mislim da dosta utječe, zar ova kolekcija ne izgleda kao da sam tkaninu umočila u suprematizam i dadaizam, malo više u suprematizam…

Bavite li se još likovnom umjetnošću?

Naravno. Ne prođe ni jedan dan, a da ne popunim par listova u sketchbooku. Rekla bih da sam stalno u nekom “filmu”, okružena likovnom umjetnošću i umjetnicima – kustosiram u Galeriji Grey, a nedavno sam postala kreativna direktorica jednog design ateliera – Maison Charlot.

Modnu kampanju za novu kolekciju snimila je mlada umjetnica Glorija Lizde, dobitnica ovogodišnje Elle Style Awards za umjetnicu godine. Kako je došlo do te suradnje?

Dok sam živjela u Splitu, posjetila sam izložbu u Salonu Galić gdje sam prvi put ugledala Glorijine fotografije i odmah ju pronašla na Instagramu.

Evo par godina kasnije, preko iste platforme smo dogovorile kavu i to je bilo to, složile smo se kao slagalice, jednostavno smo se nadopunjavale. Tako je prošlo i samo snimanje kampanje. Glorija je prekrasna, zaljubljena sam u način na koji izražava sebe kroz fotografiju.

Mislim da je to to, da sam pronašla fotografkinju i fotografa (Stanislava, koji je asistirao Gloriji, te lookbook uradio sam) s kojima želim “putovati”.

Kako je pandemija utjecala na vaše stvaralaštvo i rad u modi?

Bila sam puna nekih čudnih osjećaja, anksioznosti, melankolije… Na mene se preslikavala ova neizvjesna situacija, ali ova kolekcija je nastala u vrijeme pandemije, tako da očito – svako zlo za neko dobro!

Kako nastaju i gdje se mogu kupiti odjevni komadi brenda ten:ten?

Prototipe radim sama, a ako zapne imam odličnu krojačicu koja uskoči. Trenutno se mogu vidjeti samo na mom Instagram profilu i kupiti preko njega, a poslije Nove godine bit će dostupni u Berlinu u Studiju183.

Premda je posljednja kolekcija tek predstavljena javnosti, imate li već ideje za sljedeću?

Imam hrpu skica koje nisam realizirala u ovoj kolekciji, a za koje smatram da zaslužuju postojati van papira. Neke nove stvari su već u izradi, a želim se posvetiti accessoriesu, tako da prije kolekcije proljeće-ljeto očekujte nadopunu i mini kolekciju accesoirea.

Koje su vam želje i planovi za 2021.?

Što se tiče planova, osim nove kolekcije i mini kolekcije accessoirea, planiram raditi kostimografiju za predstavu koju režira moja prijateljica iz djetinjstva Kristina Grubiša, studentica ADU.

A želja mi je naravno kao i svima – da se što prije vratimo u normalu.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Glorija Lizde, asistent i lookbook fotografije Stanislav Kostić

Modeli: Klara Đapić i Domagoj Bahunek

Šminka: Matea Čuljak

Klarini oslikani nokti: Stjepan Jukić

Pročitajte i...

Moda i glazba uvijek su išli zajedno: Elle i modni dizajneri donirali sredstva Hrvatskom glazbenom zavodu

Magazin Elle uručio je Hrvatskom glazbenom zavodu donaciju u financijskim sredstvima koja su uprihodovana na jesenskom izdanju Elle Boutiquea 2020. godine, prodajom odjevnih artikala s potpisom domaćih dizajnera i pod sloganom #zajednozahrvatskiglazbenizavod i #zajednozadomaćumodu - s ciljem obnove zgrade HGZ-a oštećene u razornom potresu prošle godine.

"Momenti izvan kontrole podižu fotografiju na višu razinu"

O modi i umjetnosti s dobitnicom Elle Style Awards powered by H&M nagrade za umjetnicu godine Glorijom Lizde

Pripremite se za modno događanje jeseni – ELLE Boutique u Hrvatskom glazbenom zavodu!

Jesenski Elle Boutique 2020. stiže u Zagreb 07. studenog u sasvim novom ruhu. Pod parolom Moda i glazba se vole – zajedno za Hrvatski glazbeni zavod, održat će se Elleovo modno događanje koje okuplja neke od najboljih domaćih dizajnera pod sloganima #stopostohrvatskidizajn #zajednozamodu #zajednozahrvatskiglazbenizavod. Pridružite nam se i otkrijte najnovije kolekcije po promotivnim cijenama!

Domaći mladi modni dvojac pokorava piste

Kakav stil njeguje Les Emaux?

▲ Povratak na vrh