Pariški chic u novom izdanju! Zašto odsad trenirke nosimo s cipelama i kućnim ogrtačem?

04.03.2019.

Nova kolekcija pariške modne kuće

“Kao da sam se iznova zaljubio u Pariz sada kada sam iz njega odselio”, izjavio je kreativni direktor modne kuće Balenciaga, Demna Gvasalia, nakon što je njegova nova kolekcija, sastavljena od čak 109 total lookova, prošetala pistom pred očima pariške modne publike.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on Feb 26, 2019 at 7:32am PST

 

Demna je, naime, preselio u Zürich, a taj mu je odmak od Pariza pomogao da sagleda Grad Svjetlosti nešto drugačijim očima. Pri kreiranju kolekcije za predstojeću sezonu jesen/zima, Gvasalia se vratio korijenima Vetementsa (i onoga što ga je, na kraju krajeva, i učinilo toliko popularnim) – na pijedestal je iznova postavio svakodnevicu, a likove koje susreće na ulicama učinio je svojim muzama.

 

 

Premda je normcore i dalje glavna odrednica njegova stilskog izričaja, Demna je Balenciaginu reviju u Parizu otvorio serijom formalne odjeće sastavljene od sakoa, košulja i kaputa no pritom se u, svom prepoznatljivom stilu, poigrao kodovima odijevanja i formalno učinio nešto manje “ozbiljnim”.

 

 

Naravno, kolekcija je i ovoga puta bila u stilu “nove” Balenciage, dominiraju krojevi izrazito naglašenih ramena, neobične kombinacije (poput, primjerice, stylinga koji uključuju trenirku i cipele ili odijelo i natikače) te pomaknuti komadi poput onih koji podsjećaju na kućne ogrtače ili pidžame.

 

 

Bila je tu i pokoja dekadentna super-kratka minica okupana u šljokice, pokoja dramatična vamp kreacija koja je vijorila u hodu modela, kao i one u drečavim neonskim nijansama te, naravno, velike kockaste torbe inspirirane torbama za shopping.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on Jan 18, 2019 at 6:33am PST

 

“Radi se o modernom pariškom stilu. Iznova sam se okrenuo kodovima kuće Balenciaga koji su za mene izrazito bitni, modernizirao sam ih i vratio ih natrag na pistu. Balenciaga ne postoji bez Pariza”, izjavio je Demna Gvasalia nakon revije te zaključio: “Balenciaga ima dugu povijest no moj je zadatak učiniti njezin stil primamljivim i mlađim, urbanim kupcima.”

Pitanje je samo je li se ta mlađa, urbana publika već zasitila estetike koju Demna toliko gura.

 

Piše: T.L.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Što se nosi na ulicama Pariza?

Street style: Paris Fashion Week

Modni report: Najbolji lookovi s Louis Vuitton AW/2020 revije

Što je legendarna kuća na čelu s Virgilom Ablohom predstavila u Parizu?

▲ Povratak na vrh