Pet umjetničkih djela koje ćemo nositi na sebi ove jeseni

07.09.2019.

Umjetnost koju ćemo nositi ove jeseni

Dior i Sonia Delaunay

Ako zavirite u arhiv Diora, ispada da je bivši kreativni direktor modne kuće Marc Bohan obožavao umjetnicu Soniu Delaunay. Godine 1968. surađivao je s umjetnicom kako bi napravio haljinu za Francoise Hardy, a u kasnijim kolekcijama kaputa mogu se često pronaći dizajnerski fragmenati Delaunayevih djela. Umjetnički apstraktni stil također je inspiriran Mariju Graziju Chiuri: vezovi i uzorci na bluzama, suknjama i džemperima kreairani su prema umjetnikovim omiljenim oblicima i kombinacijama boja.

Erdem i Laura Knight

Dizajner Erdem Moralioglu posvetio je pre-fall kolekciju 2019. umjetnici Lauri Knight. Lookbook nije slučajno snimljen na Kraljevskoj akademiji umjetnosti. Naime, 1936. godine Knight je postala prva žena koja je primljena u punopravno članstvo Akademije umjetnosti. Međutim, u njezinom su se životopisu našla i druga, ne manje dojmljiva dostignuća: na primjer, tijekom Drugog svjetskog rata, Laura Knight je dobila službeno mjesto vojnog umjetnika, a 1946. godine je pokrivana suđenje u Nirnbergu nad nacističkim ratnim zločincima. Moralioglu uzima kombinaciju boja iz umjetnikovih djela, a na nekim komadima ponavlja Knightin osobni stil, umjetnica je često nosila odijela, bluze i kape.

Off-White i art-grupa Alterazioni Video

Natpis Incompiuto (preveden s talijanskog – nepotpuno) na majicama i torbama iz nove Off-White kolekcije odnosi se na projekt talijanske umjetničke skupine Alterazioni Video o nedovršenim građevinama u Italiji. Umjetnici su deset godina putovali po Toskani i na Siciliji i fotografirali nedovršene i napuštene zgrade, čiji su radovi započeli 1980-ih, ali nikad se nisu završili (iz različitih razloga, bilo zbog grešaka u dizajnu, bankrota graditelja ili zbog političkih previranja). Virgil Abloh želio je prenijeti ovu „nepotpunost“ u novoj kolekciji: traper kao da nije potpuno pobijeljen, kompleti izgledaju kao zidovi s nedovršenim grafitima. Također, umjetnička grupa Alterazioni Video napravila je scenografiju za snimanje lookbooka.

Roberto Cavalli i José Pedro Godoy

Dolaskom novog kreativnog direktora Paula Surridgea u Roberta Cavalli, talijanska marka započela je novo, vrlo znatiželjno poglavlje. Dizajner je dokazo kako je u stanju ugoditi staroj publici koja od brenda očekuje glamurozne stvari i privući novu. U kolekciji sezone pre-fall 2019. koristi djela čileanskog umjetnika Josea Pedra Godoya: leoparde i tropsko cvijeće, oslikane neonskim svjetlima, koje Surridge prenosi na žakard tkaninu. U stvari, dobivaju se isti “grabežljivi” otisci zbog kojih kupci vole Cavalli, ali izgledaju svježe, moderno i nimalo vulgarno.

Salvatore Ferragamo i Agnolo Bronzino

Ferragamov novi dizajner Paul Andrew razmišlja o nasljeđu firentinske modne kuće osvrćući se na talijansku umjetnost. Primjerice, ne krije činjenicu da je paletu kolekcije iz jesenske sezone 2019. uzeo s portreta Agnola Bronzina, firentinskog umjetnika iz 16. stoljeća. Jesenske boje, blistavo svjetlo, izvanredna, ali hladna paleta savršeno odgovaraju klasičnim odijelima, simetričnim kaputima i kožnim komadima.

Piše: N.B.
Fotografije: Roberto Cavalli/Off-White/Dior/Salvatore Ferragamo/Erdem

Pročitajte i...

Put u MODNI RAJ zbog kojeg sanjamo o COVID putovnici

U iščekivanju it accessoirea 2021. godine - COVID putovnice, želja za putovanjem jača je nego ikada prije. Možda još nije vrijeme za pakiranje, ali ništa vas ne sprečava da se već počnete pripremati za put iz snova. Bilo da nešto planirate ili samo sanjarite, inspirirajte se našim pregledom pet top izložbi u pet europskih destinacija. Tema? Moda, naravno!

nataša mihaljčišin

Modno oslobođenje tijela

Nova kolekcija 'Metamorfoze' Nataše Mihaljčišin slavi slobodu kretanja i čaroliju ručnog rada

Modno oslobođenje: Vrijeme je za raskošne volane

Ženstven i lepršav modni editorijal koji poziva u budućnost prepunu mogućnosti

karen elson

Supermodel Karen Elson razotkriva naličje modne industrije. I nije neki prizor...

'Velika iluzija mode jest da gradi sliku žena kao moćnih božica, ali iza kulisa nemamo prava'

▲ Povratak na vrh