Pet umjetničkih djela koje ćemo nositi na sebi ove jeseni

07.09.2019.

Umjetnost koju ćemo nositi ove jeseni

Dior i Sonia Delaunay

Ako zavirite u arhiv Diora, ispada da je bivši kreativni direktor modne kuće Marc Bohan obožavao umjetnicu Soniu Delaunay. Godine 1968. surađivao je s umjetnicom kako bi napravio haljinu za Francoise Hardy, a u kasnijim kolekcijama kaputa mogu se često pronaći dizajnerski fragmenati Delaunayevih djela. Umjetnički apstraktni stil također je inspiriran Mariju Graziju Chiuri: vezovi i uzorci na bluzama, suknjama i džemperima kreairani su prema umjetnikovim omiljenim oblicima i kombinacijama boja.

Erdem i Laura Knight

Dizajner Erdem Moralioglu posvetio je pre-fall kolekciju 2019. umjetnici Lauri Knight. Lookbook nije slučajno snimljen na Kraljevskoj akademiji umjetnosti. Naime, 1936. godine Knight je postala prva žena koja je primljena u punopravno članstvo Akademije umjetnosti. Međutim, u njezinom su se životopisu našla i druga, ne manje dojmljiva dostignuća: na primjer, tijekom Drugog svjetskog rata, Laura Knight je dobila službeno mjesto vojnog umjetnika, a 1946. godine je pokrivana suđenje u Nirnbergu nad nacističkim ratnim zločincima. Moralioglu uzima kombinaciju boja iz umjetnikovih djela, a na nekim komadima ponavlja Knightin osobni stil, umjetnica je često nosila odijela, bluze i kape.

Off-White i art-grupa Alterazioni Video

Natpis Incompiuto (preveden s talijanskog – nepotpuno) na majicama i torbama iz nove Off-White kolekcije odnosi se na projekt talijanske umjetničke skupine Alterazioni Video o nedovršenim građevinama u Italiji. Umjetnici su deset godina putovali po Toskani i na Siciliji i fotografirali nedovršene i napuštene zgrade, čiji su radovi započeli 1980-ih, ali nikad se nisu završili (iz različitih razloga, bilo zbog grešaka u dizajnu, bankrota graditelja ili zbog političkih previranja). Virgil Abloh želio je prenijeti ovu „nepotpunost“ u novoj kolekciji: traper kao da nije potpuno pobijeljen, kompleti izgledaju kao zidovi s nedovršenim grafitima. Također, umjetnička grupa Alterazioni Video napravila je scenografiju za snimanje lookbooka.

Roberto Cavalli i José Pedro Godoy

Dolaskom novog kreativnog direktora Paula Surridgea u Roberta Cavalli, talijanska marka započela je novo, vrlo znatiželjno poglavlje. Dizajner je dokazo kako je u stanju ugoditi staroj publici koja od brenda očekuje glamurozne stvari i privući novu. U kolekciji sezone pre-fall 2019. koristi djela čileanskog umjetnika Josea Pedra Godoya: leoparde i tropsko cvijeće, oslikane neonskim svjetlima, koje Surridge prenosi na žakard tkaninu. U stvari, dobivaju se isti “grabežljivi” otisci zbog kojih kupci vole Cavalli, ali izgledaju svježe, moderno i nimalo vulgarno.

Salvatore Ferragamo i Agnolo Bronzino

Ferragamov novi dizajner Paul Andrew razmišlja o nasljeđu firentinske modne kuće osvrćući se na talijansku umjetnost. Primjerice, ne krije činjenicu da je paletu kolekcije iz jesenske sezone 2019. uzeo s portreta Agnola Bronzina, firentinskog umjetnika iz 16. stoljeća. Jesenske boje, blistavo svjetlo, izvanredna, ali hladna paleta savršeno odgovaraju klasičnim odijelima, simetričnim kaputima i kožnim komadima.

Piše: N.B.
Fotografije: Roberto Cavalli/Off-White/Dior/Salvatore Ferragamo/Erdem

Pročitajte i...

Marama je ovog ljeta dobila neobičnu novu funkciju

Jeste li i vi isprobali trend nošenja marame kao crop-topa?

Tri načina kako ovog ljeta nositi traperice

Ako se i ljeti teško odvajate od omiljenih traperica, ove će vas ideje razveseliti

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

▲ Povratak na vrh