Povratak u budućnost: Space Age moda 60-ih

30.12.2020.

Hladnoratovska utrka za osvajanjem svemira nadahnjivala je modne dizajnere na maštanje o odjeći budućnosti. Suvremeni materijali, krojevi i obuća koji omogućavaju lakoću kretanja i metalik makeup - koje su glavne značajke i predstavnici tog futurističkog trenda 1960-ih?

SF literatura, serije i filmovi popularni tijekom 1960-ih, kao i nezaustavljiva svemirska utrka Istočnog i Zapadnog bloka inspirirali su mnoge na zamišljanje budućnosti u kojoj će leteći automobili i putovanja u svemir biti svakodnevica. Iako se to trenutno čini istovremeno opipljivo, ali i tako daleko, opsesija svemirom ne jenjava. Oslobađanje od tradicionalnih društvenih normi i stega šezdesetih dovele su i do oslobađanja tijela te novih krojeva i dizajna podređenih slobodi kretanja: kratke suknje i haljine, geometrijski i lepršavi krojevi, ravne čizmice…

Glavni protagonisti tog pokreta u modi inspiriranog svemirom bili su francuski dizajneri André Courrèges, Paco Rabanne i Pierre Cardin, čija je misao vodilja bila pomicanje granica mode i uvođenje inovacija s vlastitim potpisom.

André Courrèges je 1964. lansirao megapopularne go-go čizmice – niske čizme s ravnim potplatom ili malom peticom koje su nosile sve zvijezde onog vremena uključujući i Catherine Deneuve, a koje su bile inspirirane svemirskim odijelima i lakoćom kretanja.

Umjetni, plastificirani materijali, monokromatika, geometrijska silueta i grafizam osnovne su odlike Courrègesova stila, a osim go-go čizmica, najprepoznatljivije su njegove kape koje podsjećaju na kacige, a nosila ih je i Audrey Hepburn u filmu “How to Steal a Million”.

Najpoznatije Rabanneove kreacije su haljine od metala i plastike, chainmaille haljine koje su se komercijalno mogle vidjeti kao remenje od lanaca ili naušnice u obliku diskova, a za veliku popularnost tog stila zaslužan je film “Barbarella”.

Jučer preminuli dizajner Pierre Cardin imao je avangardan pristup streetwearu, a nadahnut svemirskim odijelima, lakoćom kretanja i maštanjima o budućnosti kreirao je kratke haljine i tunike, kape nalik na kacige i velike naočale te koristio nove materijale poput vinila.

Iako milijarderi poput Richarda Bransona i Elona Muska nastavljaju nekadašnje ambicije za osvajanjem svemira, budućnost u kojoj živimo donijela je mnoge izazove koje ranije generacije nisu predvidjele. No to nikad nije zaustavilo modne dizajnere da maštaju, anticipiraju buduće potrebe i stvaraju odjeću i dodatke za život koji bismo željeli živjeti. Premda ne živimo onu utopijska budućnost kojoj su se raniji naraštaji nadali, njihove nas kreacije podsjećaju da je naša sadašnjost nekoć bila budućnost, a da vlastitu budućnost sami stvaramo, počevši od danas.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Trend: zimski pupoljci

Inspirirajte se modelima slavnih dizajnera zaljubljenih u makove, ruže, kamelije i ostale cvjetne otiske u stilu 60-ih i 70-ih

Odlazak modnog revolucionara Pierrea Cardina

Prisjećamo se bogatog života i stvaralaštva dizajnera Pierrea Cardina koji je preminuo u 99. godini života

Najbolji filmski trenuci i najvrjednije životne lekcije neustrašive Jeanne Moreau

Pronađite modnu i životnu inspiraciju u filmografiji originalne femme fatale

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Outfiti za zlatni kavez po uzoru na Betty Draper

Prelijepa i mrvicu neuravnotežena supruga Dona Drapera cijelu prvu sezonu „Mad Mena“ gotovo pa nikad nije izlazila iz kuće, prešetavajući se po svom zlatnom kavezu u haljinama raskošnog cvjetnog printa. Copy-paste!

▲ Povratak na vrh