Prada u sudskom postupku zbog više od 700 aligatora

05.04.2018.

Talijanska dizajnerska kuća nalazi se u sudskim problemima zbog 700 mladih aligatora i 26 odraslih aligatora, a tužba protiv Prade teška je 2 milijuna dolara

Na Državnom sudu u Floridi tvrtka Capo-USA tvrdi da su sklopili ugovor s Pradom (i tvrtkom GNP Pelli) za kupnju koža i mladunaca američkih aligatora koje će Prada koristiti za izradu egzotičnih kožnih modnih dodataka.

Početak partnerstva s Pradom i Pradinim agentom GNP Pelli započeo je u 2013. godini, kad jetržište aligatorovih koža bilo vrlo izazovno i konkurentno, a bilo je gotovo nemoguće za inozemnu tvrtku poput Prade, uspješno razvijati odnose opskrbe samostalno. Za razliku od LVMH-a, Keringa i Hermesa koji se utrkuju kako bi osigurali svoje lance opskrbe putem dobavljača skupih materijala, uključujući dlaku vikunja, kože pitona i aligatora, Prada se okrenula Capo-USA-u da pronađe kvalitetne uzgajivače, olakša odnose, uključujući osiguravanje mladunaca za uzgajivače u SAD-u i olakša isporuke u tvornicu GNP Pelli u Italiji, piše The Fashion Law.

U zamjenu, Capo-USA bio bi plaćen za svakog izleglog mladunca i “platit će im se provizija od 5 posto na prodaju kože”. Capo USA tvrdi da su uspostavili opskrbni lanac aligatora u SAD-u za Pradu, ali onda su vidjeli da ih je Prada “izbacila” iz posla vrijednog više milijuna dolara. Capo-USA tvrdi da su samostalno organizirali transport 726 aligatora na farmu u Louisiani, koja bi uzgajala aligatore zbog krzna i kože za Pradu.

Kao rezultat toga, Capo-USA tvrdi da je GNP Pelli primio milijune dolara u aligatorovim kožama i nije platio proviziju Capo-USA-u, čime je izazvana šteta veća od 2 milijuna dolara koju oni traže u tužbi.

Prada je odgovorila na tužbu, tražeći da se predmet prebaci na Federalni sudu u Floridi, a potom u Milanu. O zaštiti aligatora koji su stradali u ovom procesu nitko se još nije oglasio.

Piše: A.D.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

▲ Povratak na vrh