Pravni spor oko kopije haljine koja je stvorila Google Images

28.11.2019.

Versace tuži Fashion Novu

Beskrupulozne fast fashion kopije brendova visoke mode nisu nikakva novost, no očito preuzimanje najpoznatijih komada s dizajnerskim potpisom, kao što je slučaj s najnovijim pravnim sukobom oko Versaceove legendarne zelene jungle haljine, nova su razina bezobrazluka. Haljina koju je proslavila Jennifer Lopez 2000. godine na Grammy ceremoniji postigla je takav eksplozivni efekt i dotad neviđen broj Google pretraga da se je pokazala potreba za uvođenjem novog tipa pretraživanja ili Google image searcha bez kojeg je danas teško zamisliti svakodnevicu. Naime, do prije 18 godina su se rezultati pretraga sastojali samo od niza plavih poveznica, bez direktnog prikaza slikovnog sadržaja. Kako bi proslavili punoljetnost ovog velikog tehničkog napretka, Google i Versace udružili su snage i za kolekciju proljeće/ljeto 2020. rekreirali ovaj legendarni komad, koji je, sigurno se sjećate, ponovno prošetala J Lo, što je postala jedna od najvećih modnih vijesti godine.

Tu se u priču upliće Fashion Nova, fast fashion brend s debelim dosjeom vrlo očitih kopija i posljedično, nizom pravnih sukoba, čiji su dizajneri izbacili haljinu koja neodoljivo podsjeća upravo na Versaceovu zelenu jungle haljinu. Da situacija bude još gora, Fashion Nova u svrhu povećanja vidljivosti i prodaje koristi Versaceove tagove i ključne riječi.

Versaceovi odvjetnici su naravno promptno reagirali pa preostaje vidjeti kako će ovaj slučaj razriješiti. Prilažemo i fotografije haljina pa sami za sebe prosudite kolika je sličnost.

 

Piše: L.H.

Fotogfrafije: Instagram, Profimedia

Pročitajte i...

Povijesna revija za Versace

Prvi put ikada Donatellinom su pistom prošetale tri fantastične plus-size modelke: Jill Kortleve, Alva Claire i Precious Lee

Jennifer Lopez izgleda sjajno u novoj Versace kampanji

Inspirirana kultnom haljinom s Grammyja

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Divlji zapad u Versace stilu

Nova kolekcija kultnog brenda

▲ Povratak na vrh