Pravo je krzno zapravo bolje za okoliš od lažnog?!

04.11.2019.

Tko je u pravu?

Sjećate li se dana kada bi zagovornici protiv krzna polijevali ljubitelje krzna crvenom bojom? Debata o krznu od tada se uvelike promijenila, a mnogi ključni igrači u svijetu mode postaju neki od najvećih u pokretu protiv krzna.

Postoji dobra šansa da trenutno nosite umjetno krzno ili ga barem imate negdje u ormaru. Možda je to onaj crveni pahuljasti privjesak za ključeve, unutrašnjost zimske jakne ili čizama. Umjetno krzno dominira u modnoj industriji nad pravim. Već smo svi naučili kako je ubiti životinju zbog krzna loše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pechuga Vintage (@pechuga_vintage) on


Mnoge velike modne kuće poput Chanela, Guccija, Versacea, Michaela Korsa i Jimmy Chooa, koje su prvotno popularizirale krzno u modnoj industriji, u posljednje vrijeme su se odvratile od korištenja egzotičnih životinjskih koža i pravog krzna i odlučile se na sintetičke verzije. Na drugom kraju tržišta, H&M, Primark i Forever 21 redovito nadopunjuju svoje zalihe s etičkim načelima na umu kako bi kupcima omogućili najnovije trendove po pristupačnoj cijeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by H&M (@hm) on


No, koliko je zapravo lažno krzno bolje za okoliš u ovoj usporedbi? Pravo krzno je prirodan i održiv proizvod. Faux krzno s druge strane proizvedeno je od neobnovljivih naftnih proizvoda, najlona i poliestera, koji su glavni krivci za onečišćenje mikrofibrom. Prirodno krzno se može biorazgradnjom vratiti u vlastiti ciklus prirode. Za razliku od sintetičkih modnih materijala, krzno neće ztrpati odlagališta otpada ili se raspadati u mikroplastiku, već će postati dio prirodnog ciklusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PETA (@peta) on

Sve što proizvedemo ima utjecaj, a umjetno krzno nije izuzetak – ali, kako su istraživanja pokazala, ona meka, podatna bunda ima najmanje pet puta veći utjecaj na okoliš od umjetnog krzna. Da bi se zaustavilo truljenje životinjske kože na leđima obožavatelja, industrija ga tretira kemikalijama koje su opasne za okoliš i mogu biti štetne za ljudsko zdravlje. No s druge strane, postoje kože i krzna, kao primjerice zečje, koje je iznimno lako za štavljenje. U tom je slučaju zagađenje na kraju priče manje od plastične inačice.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci (@gucci) on


Trenutno postoji zajednički globalni napor da se zaustavi uzgoj radi krzna. Zabranjen je u Engleskoj i Walesu od 2000. godine, a dvije godine kasnije slijedile su Škotska i Irska. San Francisco i Los Angeles također su uveli zabranu počevši od ove godine, a Norveška planira zabraniti farme krzna do 2025. Ali već smo bili ovdje. Godine 1994. pet najvećih supermodela na svijetu promoviralo je Peta-inu kampanju “Radije gola nego u krznu”. Kasnije, kad su kasne devedesete i 2000-te vratile luksuz u modu, krzno se vratilo s njim i ponovno postalo statusni simbol na modnoj pisti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DrianMan (@drian.man_) on

Dvije strane duge rasprave o pravom nasuprot lažnog krzna. Obje pokušavaju uvjeriti javnost u održivost i relativne prednosti svojih proizvoda. Industrija krzna, međutim, trenutačno je na lošem glasu. Pretražite temeljito, no u svijetu gdje vladaju high street brendovi, teško ćete naići na činčilu ili kunu na ulici.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Mulberry prestaje koristiti egzotičnu kožu u svojim kolekcijama

Da bi se jedna dama iz visokog društva mogla pohvaliti svojom novom torbicom od krokodilske kože, neka je majka mora ostati bez svog mladunca (tj. jaja), netko je morao biti oderan, a niti jedna životinja sa specijaliziranih farmi nije nikad doživjela svoj drugi rođendan. Zato je ovo iz naslova jako lijepa vijest!

New Yorka razmatra zabranu prodaje krzna

New York bi mogao postati treći veliki američki grad s takvom zabranom

Umjetno krzno pod povećalom britanskih parlamentaraca

Sintetičko krzno našlo se na meti komisije za održivost u modi

▲ Povratak na vrh