Predivan brački nakit inspiriran morem, slobodom i mirom

30.03.2020.

Intervju: Petra Markusović (naOtoku)

Čudesna stakalca raznih boja koja su s godinama omekšali valovi i kamenčići koje je u plićaku kotrljalo more osnovni su dio nakita, ali i najveće nadahnuće dizajnerici Petri Markusović, Bračanki koja danas živi i stvara u Zagrebu. Njezin brend nakita naOtoku oduševljava ljepotom, ali i simbolikom koju u sebi nosi život na moru, oni prizivaju sjećanje na sretne dane, na mir, bezbrižnost i slobodu i, na svojevrstan način,  podsjećaju nas da, kamo god idemo, uvijek sa sobom nosimo komadić mora.

naOtoku nakit

 

Petra Markusović rođena je 1980. u Supetru na otoku Braču. Završila je školovanje u Školi likovnih umjetnosti u Splitu na odjelu za industrijski dizajn, a 2005. je diplomirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Iste godine polazi tečaj za izradu nakita u srebru i poludragom kamenju u Ateljeu Lazera Roka Lumezija, renomiranog dizajnera nakita i člana ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Godine 2016. završava program osposobljavanja za oblikovateljicu suvremenog nakita na Pučkom otvorenom učilištu kod Davora Šuka. Dugi niz godina radila je kao aranžer izloga i visual merchandiser, no na koncu ju je put odveo u smjeru oblikovanja nakita koji danas stvara pod imenom naOtoku.

naOtoku ogrlice


Kako je krenula priča s nakitom naOtoku?

Zadnjih par godina glavni fokus mog rada je dizajniranje nakita. Kreativnim radom se bavim od kad znam za sebe, ali sad baš radim ono što me istinski zanima i u čemu uživam. Naziv branda naOtoku je metafora za mjesto na kojem se osjećam slobodno, zadovoljno i autentično. Proizvode brenda naOtoku čine radovi inspirirani ljubavlju prema moru, njegovom formom, oblicima, bojom i stanjem, inspirirani su idejom mjesta s kojeg potječem. Stvarajući nakit brižljivo odabirem asortiman prirodnih oblika koji imaju privlačnost i zanimljiv karakter, bilo da je to kamen s plaže ili pak poludrago kamenje. Njihove prirodne atribute ističem spajajući ih s metalom (bakar, mesing, srebro) i  time im daje novi izgled, na neki način mijenjajući put prirode. Rezultat rada su nekonvencionalne ogrlice, naušnice, narukvice i prsteni koji ističu svaku modnu kombinaciju.

Kako biste opisali estetiku svog nakita?

Estetika mog nakita su asimetrični, organski oblici po čemu je nakit i prepoznatljiv. Rekla bih da je estetika specifična jer je svaki komad nakita unikat zbog različitih kamenčića i stakalaca od kojih ga radim. Zato radim mini kolekcije od svega par komada koji se ne ponavljaju i svakoj narudžbi pristupam individualno. Odabirem kamenčiće i stakalca s klijentima, dogovaram kombinacije, u tome i jest sva čar. Mojim klijentima nakit naOtoku predstavlja simboliku, uz njega povezuju uspomene, draga sjećanja s ljetovanja, obitelj, prijatelje i rodni kraj.

naOtoku prstenje


Vjerujem da su vam kao kreatoru svi produkti vaših ruku dragi, no postoji li ipak komad nakita koji biste prozvali omiljenim?

Najviše volim raditi statement komade koji izgledaju kao male skulpturice. Takve komade radim kad nađem zanimljiv kamen, školjku, morsko staklo ili nekakav zanimljiv oblik na plaži.

Je li se poslovanje promijenilo u vremenu ove iznenadne krize? Na čemu trenutno radite?

Trenutno sam u izolaciji na otoku Braču jer sam taman bila u posjetu kada su zatvorili promet. Izolacija  mi ne pada teško, otočanima je to u genetskom kodu. Ovo vrijeme koristim za obilaženjem lokalnih plaža i punim se inspiracijom. U Zagrebu me čeka nedovršena mini kolekcija ‘’Deep Blue’’, planova je puno… Ali je trenutno sve na čekanju.

Gdje zainteresirani mogu kupiti vaš nakit?

Imam svoj obrt i studio u Zagrebu gdje zainteresirani kupci mogu doći uz prethodni dogovor. Prodajem nakit na sajmovima, u galerijama i putem interneta.

 

Piše: Tina Lončar

Fotografije: naOtoku

Pročitajte i...

Retrogradna bi Venera mogla raditi zbrku u vašem ljubavnom životu ovoga proljeća

Znamo za opasnosti retrogradnog Merkura, ali i Venera svako toliko krene u pogrešnom smjeru… što poduzeti, a što nipošto ne poduzeti u nadolazećem periodu?

 Znate li što je to konturiranje kose? Način da istaknete prednosti i sakrijete mane svog lica

Sarah Jessica Parker tim se trikom služi već godinama kako bi vizualno popunila svoje duguljasto lice: plavi pramenovi u donjem dijelu kose njezine obraze čine punijima, dok tamniji izrast uz korijen odvlači pažnju od prilično špičaste brade

3 pobjedničke modne formule za kombiniranje KLISABzaGhetaldus naočala

Donosimo ideje za 3 različita stylinga, a jednoj sretnici kroz kreativni natječaj Ghetaldus poklanja sunčane naočale!

Filmovi koji su obilježili Manola Blahnika

Brigitte Bardot, James Dean i Bette Davis su među glavnim zvijezdama Blahnikovih favorita

▲ Povratak na vrh