Predstavljena nova kolekcija nakita Nenada Sovilja inspirirana spomenicima

30.11.2018.

Do sad najopsežnija kolekciju renomiranog dizajnera pogledala su mnoga poznata lica iz javnoga života

Nenad Sovilj, najpoznatiji hrvatski dizajner nakita sinoć je u hotelu Esplanade predstavio svoju novu kolekciju Monument. Trinaesta po redu kolekcija obilježava i trinaest godina autorovog djelovanja, a osim nakita od epoksidne smole uključuje i haute joailllerie nakit od zlata, poludragog i dragog kamenja.

Više od 200 štovatelja rada Nenada Sovilja sinoć je došlo pogledati prezentaciju nove kolekcije “Monument“ među kojima: Jadranka Sloković, Jelena Veljača, Tamara Garbajs, Tatjana Dragović, Iva Radić, Ana Buljević, Julija Nydal, Borna Kotromanić, Iva Šarić i brojni drugi.

Večer je upotpunjena elektro pop senzacijom Nipplepeople, koji su nastup otvorili pjesmom Monument.

Naziv kolekcije, “Monument” dolazi od latinskog monere što znači sjećati se i sufiksa mentum koji se u latinskom jeziku koristi da se od glagola napravi imenica. Autor time  želi naglasiti dva glavna obilježja kolekcije koja se bavi  spomenikom  kao simbolom vremena i trenutka u kojem je nastao ali i spomenikom kao objektom u prostoru. Spomenici obilježavanju neki period vremena i izazivaju emocionalnu reakciju onoga tko ih promatra nevezano u koga ili što gleda.Vremena i okolnosti se mijenjaju, a spomenici ostaju kao trajni podsjetnik na njih. Monumentom nas želi podsjetiti na važnost trenutka, ali i na njegovu prolaznost.

Kao glavna inspiracija ovaj put se javljaju dva najprepoznatljivija zagrebačka spomenika: Manduševac i Meštrovićev paviljon. S ta dva snažna motiva Nenad odaje počast svom gradu i vraća se na svoje početke. Kroz rad na kolekciji, dizajner fokus prebacuje na njihovu savršenu geometriju i simetriju te se dalje bavi isključivo njihovim oblicima. Više ih ne definira samo kao simbole već kao pravilni osmerokut iz kojeg dalje razvija razne druge mnogokute i kao krug.

Vođen pravilom da ideja koja se realizira prestaje biti ideja i postaje kreacija, autor je realizirao svaku fazu  koja se dogodila tijekom punih jedanaest mjeseci stvaranja i na taj način nam prikazao čitav put od inicijalne ideje do kolekcije sa zajedničkim nazivnikom Monument. Zbog toga  je ovo do sad najopsežnija  kolekcija koja obuhvaća ogrlice, narukvice, naušnice, prstenje , broševe te po prvi put nakit za muškarce i nakit za tijelo.

Pričajući o svom gradu i njegovim spomenicima, Nenad nam priča i intimnu priču o tom gradu te kroz kolekciju realizira svoja unutarnja suprotstavljanja. Suprotstavlja sunce bez kojeg ne može i koje predstavlja zlato i mjesec koji predstavlja srebro i noć koja je jedini period kad može raditi. Suprotstavlja savršenu geometriju kao odgovor na kaos, ego i duhovno, te na koncu muškarca i ženu- muškarca koji je dominantan u našem patrijarhalnom društvu i nježnu i delikatnu ženu kao njegovu jedinu snagu.

Sama lokacija odabrana je kao jedan od najbitnijih spomenika grada Zagreba. Kroz svoju burnu prošlost hotel Esplanade bio je središte društvenog i političkog života i jedan od nosioca zagrebačke kulture i građanštine. Veliki Miroslav Krleža definirao je rub Oleander terase kao granicu Balkana, a u hotelu su se upoznali i zaljubili Nenadovi roditelji.

 

Tekst i foto: promo

Pročitajte i...

“Ideja o zajedničkom projektu postoji još od studentskih dana”

Intervju s Majom Šimunović i Sandrom Aračić koje stoje iza fantastičnog nakita s potpisom Bling Zoo

Nenad Sovilj donosi novu kolekciju - konkretnog ali i simboličnog značenja - Metamorphosis

Jeste li ikada promijenili svoj stav? Kada, zbog koga ili čega? Neka nakit to napravi za vas.

Moda u doba korone

Kako izgleda "novo normalno" u domaćem modnom svijetu?

Predstavljamo Memory box, novu kolekcija branda Cherry Dear

"Zamislite da želite trenutak toliko jako stisnuti i zagrliti, tako da vam nikad ne može pobjeći"

Eklektičan nakit koji će vam izmamiti osmijeh

Neobične naušnice s potpisom SAFSAFU

▲ Povratak na vrh