Preminuo Kenzo Takada, osnivač modne kuće Kenzo

05.10.2020.

U 81. godini života, osnivač modne kuće Kenzo preminuo je od Covid-19

Kenzo Takada, dizajner i osnivač modne kuće koja nosi njegovo ime, preminuo je u nedjelju, 04. listopada u bolnici u nedaleko od Pariza od komplikacija vezanih za Covid-19.

Dizajner, rođen 1939. u Japanu, stigao je u Pariz 1965. Odlučan u namjeri da uspije, 1970. otvara svoj prvi dućan nazvan Jungle Jap, inspiriran slikama Henrija Rousseaua, a već je iste godine jedna njegova kreacija objavljena na naslovnici časopisa Elle.

1976. otvorio je dućan na Place des Victoires pod svojim imenom – Kenzo. Prepoznatljiv po svom eklektičnom dizajnu u kojem je pokušavao na jedinstveni način spojiti Istok i Zapad, korištenjem jarkih boja i kombiniranjem grafičkih uzoraka. Osim kolekcija namijenjenih ženama, dizajnirao je i mušku i dječju modu, a od 1980-ih i parfeme.

Od 1993. njegov je brend dio grupacije LVMH, a Takada se iz njega povukao 1999. kako bi slijedio druge kreativne pothvate.

Neumoran stvaratelj, okušao se u dizajniranju namještaja, posuđa, kozmetike i kostima za operu Madama Butterfly u Tokiju, a u siječnju ove godine predstavio je svoj novi lifestyle brend – K3.

Modni svijet oprašta se od dizajnera koji je unosio boju i radost življenja u svoje kreacije, a njegov suradnik i CEO njegova brenda K3 Jonathan Bouchet Manheim izjavio je: “Bio je velikodušan i uvijek brinuo za bliske ljude. Uživao je u životu i bio epitom za umijeće življenja.”

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

"All I want for Christmas" je kuća u kojoj se izolira Mariah Carey

Svima je već dosta razgovora o koroni i njihova četiri zida, pa i slavnima

Pretplatite se na Cosmopolitan i poklanjamo vam miris Avon Life Colour

Krajnji je trenutak da to postanete Cosmo pretplatnik jer vam poklanjamo miris s potpisom KENZO TAKADA I AVON - Avon Life Colour!

Pogledajte Millu Jovovich u novom Kenzovom filmu

Kolekcija jesen-zima 2018. je predstavljena kratkim filmom o tinejđerima s posebnim moćima

▲ Povratak na vrh