Preminuo Kenzo Takada, osnivač modne kuće Kenzo

05.10.2020.

U 81. godini života, osnivač modne kuće Kenzo preminuo je od Covid-19

Kenzo Takada, dizajner i osnivač modne kuće koja nosi njegovo ime, preminuo je u nedjelju, 04. listopada u bolnici u nedaleko od Pariza od komplikacija vezanih za Covid-19.

Dizajner, rođen 1939. u Japanu, stigao je u Pariz 1965. Odlučan u namjeri da uspije, 1970. otvara svoj prvi dućan nazvan Jungle Jap, inspiriran slikama Henrija Rousseaua, a već je iste godine jedna njegova kreacija objavljena na naslovnici časopisa Elle.

1976. otvorio je dućan na Place des Victoires pod svojim imenom – Kenzo. Prepoznatljiv po svom eklektičnom dizajnu u kojem je pokušavao na jedinstveni način spojiti Istok i Zapad, korištenjem jarkih boja i kombiniranjem grafičkih uzoraka. Osim kolekcija namijenjenih ženama, dizajnirao je i mušku i dječju modu, a od 1980-ih i parfeme.

Od 1993. njegov je brend dio grupacije LVMH, a Takada se iz njega povukao 1999. kako bi slijedio druge kreativne pothvate.

Neumoran stvaratelj, okušao se u dizajniranju namještaja, posuđa, kozmetike i kostima za operu Madama Butterfly u Tokiju, a u siječnju ove godine predstavio je svoj novi lifestyle brend – K3.

Modni svijet oprašta se od dizajnera koji je unosio boju i radost življenja u svoje kreacije, a njegov suradnik i CEO njegova brenda K3 Jonathan Bouchet Manheim izjavio je: “Bio je velikodušan i uvijek brinuo za bliske ljude. Uživao je u životu i bio epitom za umijeće življenja.”

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Zašto lažne vijesti, mračne istine i teorije zavjere doživljavaju svoje zlatno doba?

Ptice ne postoje, zemlja je ravna ploča, koronavirus je urota Billa Gatesa kojom će nas pretvoriti u šišmiše, a Meghan Markle je robot. Čini se da teorije zavjere ovih dana doživljavaju svoje zlatno doba šireći se osobito među sve mlađim ljudima, a osim što potenciraju sukobe, šire paranoju i dezinformacije, ujedno rapidno uništavaju bliske međuljudske odnose. O čemu je riječ i kako se boriti s prodorom tih iščašenih paralelnih stvarnosti?

Velik odaziv: Više od 80 posto djelatnika hotela Olympia i Olympia Sky se cijepilo

Od 120 zaposlenika u hotelima Olympia i Olympia Sky – cijepljeno čak njih 95!

Preminuo slavni dizajner Alber Elbaz

Svijet je napustio u 59. godini, samo nekoliko mjeseci nakon pokretanja vlastita brenda AZ Factory

john pavlish

Godišnjica prve virtualne izložbe u Hrvatskoj obilježava se - izložbom uživo

Virtualna izložba 'Faces, Places, Spaces' – autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha bit će predstavljena uživo u Galeriji Kranjčar na samu obljetnicu

LinkedIn uvodi promjene koje bi trebale pomoći roditeljima koji se žele vratiti na tržište rada

Nakon što je Heather Bolen u članku prozvala LinkedIn da koristi seksističku i zastarjelu terminologiju, poznata platforma napokon uvodi promjene koje bi trebale pomoći roditeljima koji traže posao

Kate Middleton izdaje knjigu fotografija o pandemiji

Knjiga 'Hold Still' nastala je u suradnji ljubiteljice fotografije vojvotkinje od Cambridgea i National Portrait Gallery

▲ Povratak na vrh