Priča o Marchesi ili kako je Anna Wintour još jednom demonstrirala svoju apsolutnu moć nad modnom elitom

14.05.2018.

Prošlog je ponedjeljka održana još jedna glamurozna Met Gala, a Anna Wintour ju je iskoristila kako bi svima još jednom pokazala koliki je zapravo njen utjecaj

Svake godine prvog ponedjeljka u svibnju, krema modne industrije i najpoznatije glumačke i glazbene zvijezde stižu u njujorški muzej Metropolitan. Ondje ih čeka nova vruća modna izložba koju je pod palicom Anne Wintour pripremio čuveni kustos Andrew Bolton, ali, još važnije, veliki tulum koji Wintour uvijek organizira s pomno osmišljenom agendom.

A post shared by Vogue (@voguemagazine) on May 7, 2018 at 7:26pm PDT

Met Gala je ove godine bila posvećena odnosu mode i katoličanstva, a zvijezda crvenog tepiha nije slučajno bila Rihanna odjevena u reinterpretaciju Gallianove slavne “papinske odore” koju je kreirao kao kreativni direktor Diora za couture kolekciju 2000. godine. Dakako, ovom je kombinacijom ukrala pažnju, ali to je i bio cilj budući da je upravo Rihanna zvijezda nove naslovnice lipanjskog izdanja američkog Voguea.

Osim o njenoj kombinaciji puno se pričalo o krilima Katy Perry i drugim izdanjima koja su graničila s kazališnim kostimima, no posebno se šuškalo i o izboru Scarlett Johansson koja je na crveni tepih stigla u haljini kuće Marchesa.

Ako vam je slučajno promaklo, Marchesa je kuća koju je s Keren Craig 2004. godine osnovala Georgina Chapman, supruga sada već notornog holivudskog producenta Harveyja Weinsteina koji je prošle godine optužen u osamdesetak slučajeva povezanim sa seksualnim uznemiravanjemi silovanjem.

Scarlett Johansson u haljini kuće Marchesa

Nakon velikog skandala i priča žrtava koje nisu prestajale stizati u javnost, osuđujuće oči medija i komentatora na društvenim mrežama uperile su se i u Georginu Chapman i njezinu kuću Marchesa koja je do tada uglavnom radila haljine za crveni tepih. Mnogi su tada zaključili kako nijedna glumica više nikada neće nositi Marchesu, a Chapman je otkazala reviju na kojoj je trebala prikazati kolekciju za jesen 2018. godine što je izazvalo glasine da je brend u velikim problemima.

Radi se o brendu koji ima otprilike 80 zaposlenika, osim redovnih proljetnih i jesenskih prikazuju i resort i prefall kolekcije, a imaju i poseban brend Marchesa Notte koji je posvećen samo vjenčanicama. Bilo je teško povjerovati da bi se tako velik brend s vjernom klijentelom jednostavno ugasio unatoč tome što je dio uspjeha Marchese nakon skandala pripisan upravo Weinsteinu koji je navodno silio zvijezde da nose haljine njegove supruge na crvenom tepihu. No, iako je odmah zatražila razvod od notornog producenta, Georgina Chapman nije izašla iz svog doma pet mjeseci nakon skandala i tako je dodatno potpirila medijsku vatru koja je dio krivnje svaljivala i na nju jer je tobože znala sve o postupcima svog tadašnjeg supruga.

No, tada je na scenu stupila Anna Wintour. Tri dana nakon ovogodišnje Met Gale, na web stranicama američkog Voguea izašla velika priča o Georgini Chapman koju je novinar Jonathan van Meter pisao još od veljače, posjećujući Chapman u Weinsteinovoj kući u njujorškom West Villageu te u njenom njujorškom studiju kako bi snimio nekoliko intervjua za ovu veliku priču. Emilia Petrarca je istog dana za The Cut napisala tekst u kojem tvrdi da haljina Scarlett Johansson na Met Gali nije bila slučajan odabir već da je i onda pomno osmišljen detalj Wintourine velike zabave.

Vogueova priča je naslovljena “Georgina Chapman on Life After Harvey Weinstein”, a Chapman u njoj otkriva kako doista ništa nije znala o postupcima svog supruga, ali i kako nastavlja odgajati svoju djecu i raditi u svom brendu i nakon velikog skandala koju ju je obilježio do kraja života. Osim toga, u uvodniku kojim započinje lipanjski broj američkog Voguea čiju naslovnicu krasi Rihanna, sama Anna Wintour brani Georginu Chapman i poziva čitateljstvo na razumijevanje i suosjećanje.

Kakva je stvarna krivnja Georgine Chapman i postoji li uopće u cijeloj ovoj priči, nije ni važno. Wintour je povukla svoje poteze, a rezultat je već sada itekako učinkovit i možemo očekivati da će se Marchesa vratiti na crveni tepih – možda već u Cannesu?

Piše: Nives Bošnjak
Foto: Profimedia / Instagram

Pročitajte i...

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

Bestseller Andréa Leona Talleya otkriva mračne strane rada s Annom Wintour

"The Chiffon Trenches" pruža behind the scenes pogled u intrige modne industrije

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

▲ Povratak na vrh