Profesija stilist: Saša Joka

01.12.2020.

Kreativac zaljubljen u modu, umjetnost i život

Što za vas znači pojam stilist?

Stilist je osoba koja svojim ukusom, znanjem, talentom, estetikom i iskustvom mijenja te, najčešće, uljepšava izgled ljudi, stvari i svijeta oko sebe.

Kakvi su bili vaši poslovni počeci?

Počeo sam se baviti stylingom zahvaljujući Djurdji Bartlett, našoj legendarnoj modnoj novinarki koja je danas utjecajna predavačica na London College of Fashion. Ona me, kao glavna urednica, pozvala da budem stilist u Cosmopolitanu 1998. godine, kada je taj prvi licencirani glossy časopis došao u Hrvatsku. Sve ostalo otvaralo se jedno za drugim, od rada za Image Haddad, koji je bio i ostao moj prvi veliki klijent, do pozicija modnog urednika Ellea 2002. godine i kreativnog direktora concept storea Maria 2010. godine.

Što sve obuhvaća vaš stilistički portfolio?

Bezbroj stylinga modnih editorijala i naslovnica, prvenstveno za Elle, ali i druge časopise kao što su StoryBOOK, Men’s Health i CAP 74024, brojne revije, lookbookove te kampanje za modne i komercijalne klijente, nekoliko suradnji na glazbenim videospotovima…

U čemu se razlikuje rad za modne editorijale i celebrityje?

Pri stilizaciji modela sve što odaberem i način na koji to prikažem isključivo su moj odabir i vizija. Nasuprot tome, kad radim s poznatim ili nepoznatim osobama koje nisu profesionalni modeli, moram uzeti u obzir njihove želje, potrebe i viziju te biti spreman na stilske i konceptualne kompromise kojih kod modnih editorijala nema.

Koju biste osobu voljeli odjenuti?

Rosalíju, Róisín Murphy, Tildu Swinton, Charlotte Rampling i Annu Wintour.

Koje su mane i prednosti posla stilista?

Rekao bih da su jedine dvije mane degradacija statusa profesionalnih stilista pojavom wannabe influencera i kojekakvih fejkera koji su nam nametnuli stigmu površnih jadnika te ozbiljno ugrozili ugled naše profesije i općenita potplaćenost stilističkih poslova, što je zapravo potpuno suludo jer mi dajemo ključni vizualni pečat svakom projektu, bilo da je riječ o kampanji ili modnom editorijalu. Oba su fenomena rezultat života u Hrvatskoj i opće obezvrijeđenosti svega što ima veze s kreativnim industrijama. Prednost je to što radim posao koji volim.

Može li se taj posao naučiti ili je presudan talent?

Sve se može naučiti, ali doista uspješni postaju samo oni koji su i talentirani, kako u ovom poslu, tako i u svemu ostalom. Naravno, uz puno rada i iskustva koje je neprocjenjiva škola.

Koja je najbolja kolekcija za sezonu jesen/zima?

Balenciagina, i to najviše zbog fenomenalne postapokaliptične revije s gledalištem potonulim u vodi.

Tko su vaši miljenici među modnih dizajnerima?

Nicolas Ghesquière i Miuccia Prada. I Helmut Lang, Yves Saint-Laurent, Azzedine Alaïa te John Galliano. I Martin Margiela. Ovo je kao “Sofijin izbor”.

Piše: Jasmina Rodić

Intervju je objavljen u Elle studeni 2020.

Pročitajte i...

Priča o kupovini jednog planera iliti 'kako se i dalje nadati kad nam opetovano izmiče tlo pod nogama?'

Čak i kada se sve ostalo urušava, nada tvrdoglavo opstaje. Ali što kada bol i strah stvaraju toliku buku da više ne razaznajemo vlastiti glas?

Zvali su ga 'kralj pripijenosti': Jedinstveni uvid u životnu ostavštinu dizajnera Azzedinea Alaïe

U njegov studio ulazimo s uzbuđenjem i respektom - točno je onakav kakvog ga je Alaïa ostavio, s posljednjom haljinom na kojoj je radio izloženoj na krojačkoj lutki. Police i vješalice prepune su odjeće i nedovršenih kreacija, na zidu točno ispred njegova radnog stola obješene su uramljene fotografije njegovih najbližih prijatelja. Tri godine nakon smrti slavnog dizajnera otvaramo vam vrata Fondacije Azzedine Alaïa smještene u istoj zgradi u kojoj je proveo posljednjih trideset godina života

Ožujsko izdanje Ellea je na kioscima!

Novi broj donosi vam pregršt proljetnih poslastica: veliki trend report za predstojeću sezonu, ekskluzivni cover editorijal sa zvijezdom hrvatskog modelinga Daisy, te uzbudljivu novu inicijativu Elle Active posvećenu - ženskoj snazi!

Svestrana umjetnica čije vrijeme tek dolazi: Ona je Heather Phillipson

Multimedijalna umjetnica koja se kreativno izražava skulpturama, glazbom, videom, crtežima i poezijom osvojila je jackpot svijeta umjetnosti: dobila je carte blanche da za britanski Tate realizira rad koji će između ožujka i listopada 2021. biti izložen u galeriji Duveen, u srcu muzeja

Kamala Harris: 'Optimizam je pogonsko gorivo svih mojih borbi'

Karizmatična kalifornijska senatorica indijsko-jamajčanskih korijena preuzela je dužnost američke potpredsjednice i tako postala ne samo prva žena na toj poziciji, nego i prva osoba crne kože i azijskog podrijetla na tako visokom položaju u američkoj politici

▲ Povratak na vrh