Prva pariška retrospektiva posvećena modnoj ikoni Coco Chanel

29.09.2020.

“Gabrielle Chanel, modni manifest” naziv je izložbe koja 1. listopada otvara vrata javnosti

Nakon dvije godine renovacijskih radova pod pokriviteljstvom grada Pariza i kuće Chanel, Palais Galliera najavljuje svoje ponovno otvorenje javnosti. Namjera pozamašne rekonstrukcije bila je pretvoriti palaču u prvi modni muzej u francuskoj prijestolnici, a izložbeni je prostor udvostručen.

Otvorenje će obilježiti prigodna izložba o liku i djelu legendarne Gabrielle “Coco” Chanel, koja će kroz više od 350 izložaka istražiti njezino modno i kulturološko nasljedstvo. Mala crna haljina, parfem Chanel N°5 i kostimi od tvida samo su neki od prepoznatljivih simbola ikonične francuske kuće za koje je zaslužna upravo Coco. Izložba je podijeljena u 10 poglavlja, a osim na modi, fokus će biti i na kozmetičkim proizvodima i nakitu.


“Nitko nikada nije mogao vidjeti toliko Chanela na jednom mjestu”– izjavila je direktorica muzeja Miren Arzalluh. “Toliko je toga već rečeno o životu Gabrielle Chanel, no mi smo prvenstveno htjeli usredotočiti na Coco kao ženu i na njezin rad. S jedne strane smo istraživali kako je Chanel dizajnirala za sebe, a s druge kako je gradila vlastiti brend i imidž te kako je postigla da su žene željele izgledati poput nje. Postoji nešto vrlo nematerijalno u njezinoj poruci- komunicirala je neovisnost, ambiciju i slobodu i nikada nije bila žrtva trendova i novosti” istakla je Arzalluh.

Izložba će biti otvorena do 14. ožujka sljedeće godine, a ako vas dotad put ne odvede u Pariz ne brinite jer je već najavljeno kako će najveća izložba posvećena Coco Chanel nakon Pariza nastaviti svoje putovanje po svijetu.

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

Živjeti Pariz kao Coco Chanel

Iako nije rođena Parižanka, neosporna je ljubav i utjecaj Pariza na Coco i Coco na Pariz, u Gradu svjetla Gabrielle je bila i ostala moda

U ove torbice stane SVE!

Novčanik, ključevi, mobitel, maska, dezinficijens... kao da je Mary Poppins bila inspiracija za ovosezonske torbe jer u njih baš sve stane

Odvažna kombinacija boja koju ćemo ove hladne sezone obožavati

Inspiracija s modnih pisti za kombinacije u kojima je nemoguće proći neprimijećeno

Filmska stilska inspiracija: mornarske prugice

Vintage Hollywood uči nas kako nositi omiljeni ljetni klasik

▲ Povratak na vrh