Kako TikTok mijenja modni svijet

16.10.2020.

Sudar svjetova ili novi oblici marketinga? Kako modni brendovi otkrivaju potencijal te društvene platforme i kako reagiraju TikTokeri

TikTok, kineska društvena medijska platforma, s preko dvije milijarde korisnika, u ovo vrijeme karantene kriva je za viralne videe koreografija koji su se s te aplikacije proširili i na druge društvene mreže.

Osim zaraznih plesnih pokreta, na njoj se objavljuju kratki videi (od 3 do 60 sekundi) najrazličitijih sadržaja – od glazbenih u kojima korisnici pokazuju svoje talente do duhovitih društvenih komentara, a neki od istaknutijih korisnika već su dosegli zvjezdani status i u stvarnom životu.

Modna industrija polako prepoznaje golemi potencijal tako velike korisničke baze. Još 2019. Burberry je lansirao #TBChallenge u kojem sudionici rukama trebaju oblikovati logo Thomasa Burberryja, a vidjelo ga je preko 100 milijuna ljudi. Coach na aplikaciji istražuje privlačnost ASMR objavivši zvukove otiskivanja njihova logo-a.

Već smo pisali o drugom TikTok izazovu How to Be a Gucci Model koji su pokrenuli sami korisnici, parodirajući Guccijevu modnu kampanju kombinacijama iz vlastite garderobe, a sam brend spremno je prihvatio šalu na svoj račun podijelivši neke od stylinga na svojim društvenim mrežama i najavivši suradnju s nekima od odabranih TikTokera na budućim projektima.

U modnom mjesecu rujnu, pa do 8. listopada, brendovi poput Saint Laurenta, Prade, Louisa Vuittona i JW Andersona iskoristili su TikTok platformu kako bi prenijeli svoje nove kolekcije do široke publike i prikazivali ih u prijenosu uživo.

Kako će se dalje razvijati taj modni sudar svjetova, treba tek vidjeti. Hoće li inače neposredni videi TikTokera koji nastaju s malim ili nikakvim resursima svojom estetikom utjecati na inače ispolirani medijski sadržaj velikih brendova ili će veliki istisnuti male, tek treba vidjeti, no nitko ne može poreći da u nepoznatome postoji velika kreativna energija i potencijal.

Piše: Kristina Stakor

Foto: TikTok (Louis Vuitton, Coach), Instagram (Gucci)

Pročitajte i...

Zavirite u budućnost! Kada moda pronađe inspiraciju u tarot kartama...

Diorova Haute Couture kolekcija svoju inspiraciju crpi iz misticizma

Jesu li Dakota Johnson i Chris Martin zaručeni? (Zar to ne bi bilo divno?)

Prvo nam je za oko zapela predivna Gucci haljina, a zatim golemi prsten

7 najzanimljivijih modnih filmova 2020.

U godini u kojoj su fizički eventi bili rijetki i često nemogući, fashion filmovi pokazali su pravi raspon kreativnosti umjetničkih direktora modnih kuća

Nižu se strašne optužbe na račun Alexandera Wanga

Sve više užasavajućih svjedočanstava o predatorskom ponašanju modnog miljenika izlazi na vidjelo...

Lady Gaga u novom filmu Ridleya Scotta

Moda, zločin i zvijezde s A liste - novi film Ridleya Scotta ima formulu za uspjeh

Kreacije koje nikad nećete moći odjenuti (čak ni ako ih masno platite)

Modni dizajneri su se zaigrali - što ćete obući vi, a što vaš avatar?

▲ Povratak na vrh