Kako TikTok mijenja modni svijet

16.10.2020.

Sudar svjetova ili novi oblici marketinga? Kako modni brendovi otkrivaju potencijal te društvene platforme i kako reagiraju TikTokeri

TikTok, kineska društvena medijska platforma, s preko dvije milijarde korisnika, u ovo vrijeme karantene kriva je za viralne videe koreografija koji su se s te aplikacije proširili i na druge društvene mreže.

Osim zaraznih plesnih pokreta, na njoj se objavljuju kratki videi (od 3 do 60 sekundi) najrazličitijih sadržaja – od glazbenih u kojima korisnici pokazuju svoje talente do duhovitih društvenih komentara, a neki od istaknutijih korisnika već su dosegli zvjezdani status i u stvarnom životu.

Modna industrija polako prepoznaje golemi potencijal tako velike korisničke baze. Još 2019. Burberry je lansirao #TBChallenge u kojem sudionici rukama trebaju oblikovati logo Thomasa Burberryja, a vidjelo ga je preko 100 milijuna ljudi. Coach na aplikaciji istražuje privlačnost ASMR objavivši zvukove otiskivanja njihova logo-a.

Već smo pisali o drugom TikTok izazovu How to Be a Gucci Model koji su pokrenuli sami korisnici, parodirajući Guccijevu modnu kampanju kombinacijama iz vlastite garderobe, a sam brend spremno je prihvatio šalu na svoj račun podijelivši neke od stylinga na svojim društvenim mrežama i najavivši suradnju s nekima od odabranih TikTokera na budućim projektima.

U modnom mjesecu rujnu, pa do 8. listopada, brendovi poput Saint Laurenta, Prade, Louisa Vuittona i JW Andersona iskoristili su TikTok platformu kako bi prenijeli svoje nove kolekcije do široke publike i prikazivali ih u prijenosu uživo.

Kako će se dalje razvijati taj modni sudar svjetova, treba tek vidjeti. Hoće li inače neposredni videi TikTokera koji nastaju s malim ili nikakvim resursima svojom estetikom utjecati na inače ispolirani medijski sadržaj velikih brendova ili će veliki istisnuti male, tek treba vidjeti, no nitko ne može poreći da u nepoznatome postoji velika kreativna energija i potencijal.

Piše: Kristina Stakor

Foto: TikTok (Louis Vuitton, Coach), Instagram (Gucci)

Pročitajte i...

Imate li u ormaru 190 $ koje ste zamalo bacili?

Jeste li se u posljednjem velikom pospremanju ormara skoro riješili komada odjeće koje Gucci smatra posljednjim krikom mode?

Kako zvijezde nose vintage

Nisu baš prekrojene bakine haljine...

Kreacije koje nikad nećete moći odjenuti (čak ni ako ih platite)

Modni dizajneri su se zaigrali - što ćete obući vi, a što vaš avatar?

Lookovi s Paris Fashion Week-a - veliki povratak velikih ramena

Pariški tjedan mode održava se od 28. rujna do 6. listopada, s kreativnim načinima prezentacije u skladu s „novim normalnim“, a mi donosimo istaknute lookove s već održanih revija

Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

Odvažna kombinacija boja koju ćemo ove hladne sezone obožavati

Inspiracija s modnih pisti za kombinacije u kojima je nemoguće proći neprimijećeno

▲ Povratak na vrh