Samantha Burkhart: od slikarice do stilističke zvijezde

27.07.2020.

Upoznajte ženu s kojom je Billie Eilish savršeno modno kliknula... iako ju je jednom pokušala "uvući" u haljinu

Možete li zamisliti Billie Eilish u klasičnoj večernjoj haljini? Ni mi. Američka stilistica i slikarica Samantha Burkhart sa smiješkom priznaje kako je prije četiri godine, netom nakon što su počele surađivati, mladoj pjevačici predložila da obuče haljinu za neko snimanje. I promptno se predomislila ugledavši je u njoj. “Bilo je nešto potpuno pogrešno u prizoru te cure u toj haljini”, konstatira Samantha. Ukratko, Billie je bila suviše cool, suviše off i suviše svoja za prom dress varijante. Mlada hiperpopularna kantautorica još se od puberteta najbolje osjećala u uniseks komadima odjeće pa je Samantha odlučila slijediti taj trag. Kakav pogodak! Obožavatelje diljem svijeta nisu oduševile samo njezine pjesme nego i Billie look, koji uključuje kosu u neonskim nijansama, oversized sportske komplete i zanimljive tenisice. No naletite li ikada na Billie, nemojte hvaliti njezin stil, pogotovo ne komentarom da je osvježenje u moru polugolih djevojaka s estrade. “Prezirem ljude koji posramljuju druge. Ne odijevam se ovako zato što želim biti bolja od nekoga, nego zato što se osjećam ugodno u tim kombinacijama. Ako se netko osjeća ugodno u uskoj odjeći, to je jednako okej”, zaključila je pop zvijezda, čiji je uspjeh pripomogao i uspjehu njezine stilistice, koja je danas jedna od najtraženijih u glazbenom biznisu. Osim Billie, na listi Samanthinih klijentica su Katy Perry, Sia, Diplo, Poppy, Christina Aguilera, Rosalia…

Kako je sve počelo

Odličan razvoj događaja za nekoga tko 2007. nije imao pojma što stilisti zapravo rade. Te je godine Samantha kao studentica Studija likovnih umjetnosti na njujorškom Sveučilištu Columbia pokušavala pronaći ljetni posao, sanjajući o karijeri slikarice. No stvari su se posložile malo drukčije. Njezina najbolja prijateljica poznavala je Jessicu Paster, stilisticu pjevačice Mariah Carey, kojoj je trebala asistentica pa joj je predložila Samanthu. “Pitala sam je što trebam raditi jer mi je posao stilista bio potpuna enigma”, prisjeća se Samantha. Ta je “gaža” kratko trajala, vratila se svojoj prvoj ljubavi, slikarstvu, izlažući sljedećih godina u New Yorku i Los Angelesu te u galerijama u Italiji. Ipak, 2011. priznala si je kako je stiliziranje prilično uzbudljiv, kreativan i perspektivan posao.

“Slika koju naslikate u najboljem slučaju završi u galeriji, gdje je kupi neki ruski oligarh za zid u dnevnoj sobi. Učinilo mi se da bi moj stilistički rad mogao doprijeti do znatno više ljudi, jer i stiliziranje smatram umjetnošću”, konstatirala je Samantha. I bila je u pravu. Fokusirala se na rad u glazbenoj industriji te brzo dobila zanimljive i popularne klijentice poput Billie i Sie, a njihova estetika i životni stavovi poklapali su se sa Samanthinima. “Kad sam upoznala Billie Eilish, imala je četrnaest godina i još nije bila potpisala ugovor s glazbenom kućom. Znala sam da je ugovor samo pitanje vremena jer ta je djevojka toliko talentirana i karizmatična da je njezin uspjeh bio prirodan. Sjećam se da je na naš prvi susret došla u fluffy oversized jakni iako je bilo jako vruće.”

Samantha ističe da svoje klijentice “ne oblači”. “Zajedno kreiramo njihov izgled i osmišljavamo poruke koje vizualnim putem žele poslati”, objašnjava stilistica, koja često surađuje s velikom modnim kućama te perspektivnim no name brendovima koje otkriva na Instagramu. Njezin se big break dogodio 2015. kada ju je Sia nazvala pet dana prije dodjele nagrada Grammy, gdje je trebala izvesti svoj novi hit “Chandelier”. “Rekla mi je kako želi da u prvom planu budu njezine pjesme, a ne njezin izgled. Željela je nastupiti, ali tako da na neki način bude nevidljiva, da joj lice ostane skriveno. Samantha je imala viziju minimalističkog crnog kompleta i maksi bijele kose s oversized šiškama. Publika je bila oduševljena, a telefon Samanthi nije prestao zvoniti. Sve alternativke u glazbenom svijetu od tada žele surađivati isključivo s njom.

Piše: Jasmina Rodić
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: Zendaya

Predivna, talentirana i tako stylish!

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

Kako celebovi nose must-have komad sezone

Za ovaj vječni klasik isplati se pronaći mjesta u garderobi

Najveća stilska transformacija desetljeća

Kim Kardashian prije i poslije Kanyea

Anine Bing je naša ovotjedna stilska inspiracija

Stilska inspiracija: Anine Bing

Dizajnerica svevremenskog stila najbolja je reklama za vlastiti brend

▲ Povratak na vrh