Sonia Rykiel – Odlazak pariške legende

26.08.2016.

Tko je dizajnerica kojoj su jučer ispisane tolike dirljive posvete i nekrolozi?

Sonia Rykiel rođena je davne 1930. u Parizu, i baš kao tolike slavne dizajnerice u posljednjih stotinjak godina, i Sonia je svoju modnu karijeru pokrenula iz nužde.

Shvativši kako nigdje ne može naći dovoljno fine i udobne komade u kojima bi svoje trudničke dane provodila lagodnije, odlučila je pokrenuti vlastitu liniju i 1962. krenula s puloverima.

 

Kolekcija iz 1982.

Kolekcija iz 1982.

 

Trudnička odjeća u to je doba bila krojena kako bi prikrila trbuh i dekolte, kao da je trudnoća nešto čega bi se žena trebala sramiti. I tako je Sonia dizajnirala modele koji su pratili liniju tijela i naglašavali blaženo stanje.

„Samo sam svijetu htjela pokazati koliko sam sretna,“ izjavila je svojedobno. Uspjeh nije izostao i Rykiel je polako počela širiti posao, uskoro otvorila vlastiti butik u Parizu i postala sinonim francuskog šika. Od samih je početaka bila dio buntovne ekipe koja je sedamdesetih u Parizu pokrenula modnu revoluciju i uštogljenu couture scenu oduševila buntovnim i svježim idejama. Stasala je paralelno s velikanima poput Karl Lagerfelda, Yves Saint Laurenta, Thierry Muglera i Jean Paul Gaultiera i zajedno s njima francuskoj modi donijela sasvim novu, mladenačku reputaciju.

 

Zabavna moda u prvome planu

Zabavna moda u prvome planu (kolekcija: jesen/zima 2008.)

 

Njezina ostavština? Izjava francuskog državnog vrha sve je sažela – „Sonia nije samo stvorila specifičan stil, već je inspirirala određeni stav i način života, a žene oslobodila u modnom smislu.“ Kreirala je za slobodoumne žene koje se nisu sramile svojih tijela, koje su živjele život s velikim Ž i tražile sofisticiranost i funkcionalnost u istom paketu.

Rykiel nije imala formalno dizajnersko obrazovanje, sve je temeljila na instinktu i osobnim estetskim kriterijima. Proslavili su je takozvani ‘poor boy’ puloveri u kojima su ramena izgledala sitnije, tijelo uže, a noge vitkije. Spomenuti model svojevremeno je osvanuo i na ELLE naslovnici, a obožavale su ga dive poput Anouk Aimée, Audrey Hepburn, Catherine Deneuve i Lauren Bacall.

Svojom pronicljivošću i suprotstavljanjem trendovima utrla je put dizajnericama koje danas dijele njenu filozofiju spajajući eleganciju i praktičnost. I iako danas takve stvari uzimamo zdravo za gotovo, prije četrdeset ili trideset godina kada je Rykiel sigurno gradila reputaciju šik buntovnice, ideje poput ležerne elegancije bile su prilično subverzivne. Rykiel ih je učinila dijelom modnog vokabulara nastavivši tamo gdje je stala Coco Chanel.

Pripremila: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Visoka moda u režiji kuće Sonia Rykiel

Sonia Rykel je prvi put gostovala na pariškom Tjednu visoke mode

Sonia Rykiel ima genijalan novi butik u Madridu!

Legendarna francuska modna kuća Sonia Rykiel otvorila je predivan novi butik u Madridu

Riskantna kolekcija Sonie Rykiel

Za jesensku kolekciju upravo prikazanu u Parizu, de Libran se inspirirala francuskom umjetnicom Niki de Saint Phalle i njenim najpopularnijim djelima

▲ Povratak na vrh