Što će nam Loré predstaviti na prvom ELLE Boutiqueu by Smartwater?

08.06.2018.

Ususret ELLE Boutiqueu by Smartwater razgovarali smo s dizajnericom Loretom Gudelj Barać

Loreta Gudelj Barać koja stoji iza brenda Loré je svestrana dizajnerica čiji je životopis doista impresivan. Osim što neumorno dizajnira za svoj zagrebački brend, Loreta pohađa doktorski studij iz povijesti umjetnosti, a vodi i školu stranih jezika te predaje španjolski. Uz sve to, stigla je pripremiti i resort kolekciju za sutrašnji ELLE Boutique by Smartwater pa nam je tim povodom otkrila malo više o sebi.

Upravo si snimila kampanju za novu kolekciju koja je prikazana na Tjednu mode u Ljubljani. Što nam možeš reći o njoj?

Kolekcija prikazana na Ljubljana Fashion Weeku inspirirana je Meksikom i lokalitetima poput gradova Pueble, Guadalajare, Guanajuata i lagune Las Coloradas. U potpunosti je izvedena u prirodnim materijalima koji uključuju rustikalni bojani lan i svilu, a na dijelu je materijala rađen ručni vez u skladu s autohtonim meksičkim florealnim motivima te sitotisak na lanu s autohtonim astečkim uzorkom. Sastoji se od haljina, hlača, bluza, košulja i topova u različitim krojevima s čestim motivom volana koji su tradicionalni element meksičkih nošnji. Naravno, sve je ukomponirano u suvremeni dizajn.

Loré kolekcije su uvijek inspirirane Latinskom Amerikom. Odakle tolika ljubav prema tom kontinentu? I kako se to sve odražava u kolekcijama?

To je nekako bila poanta Loré brenda. Kako sam završila povijest umjetnosti i španjolsku filologiju oduvijek me zanimala etnologija, očuvanje narodne motivike, ručna izrada i sama translacija na moderni način življenja. Hispanska Amerika ima izrazito zanimljiv kolorit i kako tu temu poznajem dobro takav način gradnje brenda je bio najbliži mojoj osobnosti. Dugo sam također i živjela u Meksiku pa sam hispansku manufakturnu proizvodnju doživjela iz prve ruke. Svaka od kolekcija je pomno promišljena te obrađuje unaprijed odabrane motive kako bi se priča zaokružila. Vjerujem da je to na kraju u kampanjama vidljivo.

Nedavno si predstavila i projekt Arte. O čemu se zapravo radi?

Arte je koncept koji sam zamislila zapravo u isto vrijeme kad i Loré, ali sad je taj projekt dobio vizualni identitet. Arte je projekt internacionalnog karaktera koji uključuje više dizajnera istovremeno (Mihaelu Marković, Snežanu Veljković, Priyanku Desai i mene) koji zaokružujemo u suradnji s umjetnicima. Capsule kolekcije uključuju 15 potpunih lookova i inspirirane su jednim umjetnikom, nazovimo to svojevrsnom modernom umjetnosti u modi. Veseli nas jer je jako kreativno, a koncept imamo u planu plasirati i u vanjske galerije. Arte ima posve drukčiju poetiku od Loré, bazira se na geometričnosti i ravnijim linijama. Podržali su nas sponzori te zahvaljujući njima imamo priliku projekt predstaviti široj publici.

Uz ta dva projekta, vodiš i školu stranih jezika te si na doktoratu iz povijesti umjetnosti. Kako sve to stižeš?

Ne stižem, odnosno prividno stižem. Uvijek nešto pati, ali dajem sve od sebe da sve odradim najbolje što mogu u danom trenutku. Obrazovanje bih nazvala pozivom, lijepo je jer vrlo brzo vidiš efekt onoga što radiš, a doktorat je dugoročna priča i iskreno se nadam da ću kroz koju godinu ostaviti konkretniji rad iza sebe.

Je li ti jedno od svih tih područja kojima se baviš ipak draže od drugih?

Je, svaki tjedan drugo. Ponekad bih naradije bila u muzeju, ponekad u školi, ponekad u ateljeu, a neki put pomislim da mi je dosta svega i da ću se zaposliti u nekoj slastičarni i raditi kolače. Bojim se da mi nema pomoći.

Još nas nekoliko dana dijeli do ELLE Boutiquea. Što ćeš nam ondje predstaviti?

Za Elle Boutique sam napravila posebnu mini resort kolekciju koja uključuje dosta pristupačnih komada u lanu i šlinganom pamuku. Pokazat ćemo topove, košulje s volanima, haljinice i par modela hlača. Vrlo nosive prozračne komade u kojima ćete ljeti uživati.

Piše: Nives Bošnjak
Foto: Loré

Pročitajte i...

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

Marama je ovog ljeta dobila neobičnu novu funkciju

Jeste li i vi isprobali trend nošenja marame kao crop-topa?

Tri načina kako ovog ljeta nositi traperice

Ako se i ljeti teško odvajate od omiljenih traperica, ove će vas ideje razveseliti

Donosimo dijelić atmosfere sa subotnjeg ELLE Boutiquea

Pogledajte kako smo se proveli na prošlotjednom ELLE Boutiqueu!

Pogledajte kako nam je bilo u subotu na ELLE Boutiqueu!

Već odbrojavamo do jesenskog izdanja

Želite li saznati najčuvaniju tajnu u svijetu mode?

Imamo za vas pozivnice za najekskluzivniju shopping zajednicu

▲ Povratak na vrh