Što čeka Givenchy nakon odlaska Clare Waight Keller?

17.04.2020.

Igra modnih glazbenih stolica nastavlja se unatoč trenutnoj situaciji!

Posljednjih dana jedine vijesti koje dobivamo iz modnoga svijeta vezane su uz brojne pozitivne načine na koji brendovi pomažu borbi protiv pandemije: većina njih uistinu se pokazala iznimno društveno odgovornima, prenamjenivši svoje tvornice u pogone za izradu zaštitnih maski, medicinskih uniformi ili gelova za dezinfekciju. Zato je jedna vijest, koja bi u normalnim okolnostima bila breaking news, prošla pomalo nezamijećeno.

Naime, iako je svijet, pa tako i modni, na neko vrijeme stao, ipak se nastavlja igra modnih glazbenih stolica, te smo saznali za još jednu, vrlo važnu, promjenu na vrhu ključnoga luksuznoga brenda. Britanska dizajnerica Clare Waight Keller obznanila je da nakon 3 godine napušta Givenchy.

Iako je široj javnosti ova 49-godišnjakinja ostala u pamćenju ponajviše zbog vjenčanice koju je dizajnirala za Meghan Markle, modni su insajderi već dugo upoznati s njenim radom. Prije Givenchya, ostavila je trag kao kreativna direktorica Pringlea, te kasnije u pariškoj modnoj kući Chloé u kojoj je do izražaja došla njena romantična i ženstvena estetika.

Dolazak u Givenchy nije bio lak, dotadašnji kreativni director Riccardo Tisci definirao je moderni Givenchy kroz svoju gotičko/streetwear estetiku, obožavanu od brojnih sljedbenika. Clare je ipak, kao prva žena na čelu ove modne kuće, uspjela podariti brendu novo, ženstvenije lice, odmaknuvši se od Riccardove vizije, te približiti originalnoj eleganciji kojoj je težio osnivač brenda.

Clarein odlazak stupa na snagu odmah, pa je kolekcija za nadolazeću jesen/zimu koju je predstavila proteklog listopada njezina posljednja. Tko bi je mogao naslijediti? Unatoč izolaciji, sigurni smo da čelnici Givenchya već vode Zoom intervjue s potencijalnim kandidatima. Koga bismo mi voljeli vidjeti na čelu? Iako je najavljivao osnivanje vlastitoga brenda, možda bi Alber Elbaz svoju modernu ženstvenost odlično mogao izraziti baš u Givenchyu? U modnom su svijetu najvažnije svježe ideje, pa bi se vlasnici mogli odlučiti i za neko neočekivano ime, koje bi brend odvelo u nov, još neistraženi smjer?Sjetimo se samo što je Demna Gvasalia učinio s Balenciagom. Imena poput Marine Serre ili Simone Rocha bili bi zanimljivi izbori. Najveće recentne uspjehe u Gucciju te Bottegi Veneti ostvarili su prijašnji asistenti, dotada nepoznati široj javnosti. Možda novi dizajner postane netko tko već radi u Givenchy dizajnerskome timu?

Nestrpljivo čekamo objavu Clareinog nasljednika!

Piše: Jasna Rausavljević

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Modna inspiracija: dekadentne 1920-e

Nakon kiše dolazi sunce, a nakon modnog zatišja, prava eksplozija boja, uzoraka i sjaja

Fashion influencerica Luna Valas: "Cool fotke nisu dovoljne, važnije je biti čovjek"

Manekenka, influencerica, studentica... Sa svestranom Lunom Valas, fashion influencericom godine 2019. po izboru Elle Style Awards popričali smo o ovoj čudnoj godini, studiju i planovima za budućnost

Bluze po uzoru na Lady Di

Za sve je kriv "The Crown"

▲ Povratak na vrh