Što jedan komad odjeće čini bezvremenskim – reinvencija mode kroz vrijeme

23.11.2020.

Kako jedna impresivna izložba prikazuje #FashionReinvention i kakva je budućnost mode?

Što jedan komad odjeće čini bezvremenskim? Kako moda nadilazi prolaznost i koji su to elementi koji će biti inspiracija budućim generacijama više od stotinu godina kasnije? U godini kada je sve stalo Costume Institute njujorškog Metropolitan Museum of Art, nakon šestomjesečne odgode zbog pandemije, otvorio je izložbu “About Time: Fashion and Duration” i odgovorio na neka od tih pitanja.

150. obljetnicu muzeja proslavio je izložbom o vremenu i prikazao trajnost mode koja se naizgled doima vrlo efemernom pojavom. Postav izložbe nalazi se u dvije galerije koje su zamišljene kao dva sata, gdje se u svakoj minuti smještene po dvije kreacije između kojih se provlači paralela i koje kompariraju dva vremenska perioda u kojima su nastale. Način postava želi dati poruku o koegzistenciji različitih faza u modi, a ne o sukcesiji.

Izložba nas podsjeća da je ono što je danas klasik, nekoć je bilo novo, pa čak i ikonoklastično. No bezvremenski komadi su imuni na prolazne trendove, oni se inspiriraju prošlošću, ne kao kopije ili citati, već parafraze modnih kreacija prošlosti stvorene za vrijeme u kojem živimo.

Dizajneri desetljećima, pa i stoljećima reinterprentiraju raniju estetiku, stilove i krojeve, prilagođavajući je zahtjevima novog doba. Korištenje istog motiva poput mašne na sasvim nov način kao u kreaciji Viktor&Rolf ili iste palete boja kao Chanel, inspiracije u dezenu i kroju, ali izrađene sasvim novim tehnologijama kao Louis Vuitton… mogućnosti reinvencije u modi su neograničene, a disciplinirana kreativna energija u kombinaciji s nepogrešivim krojenjem rezultirat će komadima koji nadilaze vrijeme.

Izložba završava bogatom kreacijom Viktor&Rolf koja služi kao metafora budućnosti mode. Čipkani patchwork napravljen od ostataka tkanina preostalih od ranijih kolekcija, ručni rad kojim se promovira slow fashion podsjeća nas na negativne efekte stalnih izmjena u modi, vrijednosti kvalitete iznad kvantitete i važnosti održivosti kao sljedećem koraku u evoluciji mode.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, video Youtube

Pročitajte i...

edo murtić

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića uskoro u Meštrovićevu paviljonu

Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, svoja vrata otvara uskoro za još jednu izložbu koja će svojim opusom ponovno iznenaditi, oduševiti i inspirirati posjetitelje. Velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Edo Murtić uljepšat će proljeće i ljeto u Zagrebu nizom događanja koja se organiziraju u njegovu čast.

tisja kljaković braić

Tisja Kljaković Braić: 'Kad pronađem komadić života, toliko ga pažljivo prenesem u crtež da ne promijenim ni zarez'

Tisja Kljaković Braić poznata je splitska slikarica koja je zahvaljujući svojim karikaturama 'Oni' i sjećanjima na djetinjstvo postala autorica bestselera, a sada će njezini likovi zaživjeti i na kazališnim daskama i ekranu

Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj 'Kaleidoscope'

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

marina abramović

Marina Abramović kurira online izložbu kojom želi performans približiti svima nama

'The artist is present' dok čekamo da se datoteke pošalju...

john pavlish

Godišnjica prve virtualne izložbe u Hrvatskoj obilježava se - izložbom uživo

Virtualna izložba 'Faces, Places, Spaces' – autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha bit će predstavljena uživo u Galeriji Kranjčar na samu obljetnicu

▲ Povratak na vrh