Što jedan komad odjeće čini bezvremenskim – reinvencija mode kroz vrijeme

23.11.2020.

Kako jedna impresivna izložba prikazuje #FashionReinvention i kakva je budućnost mode?

Što jedan komad odjeće čini bezvremenskim? Kako moda nadilazi prolaznost i koji su to elementi koji će biti inspiracija budućim generacijama više od stotinu godina kasnije? U godini kada je sve stalo Costume Institute njujorškog Metropolitan Museum of Art, nakon šestomjesečne odgode zbog pandemije, otvorio je izložbu “About Time: Fashion and Duration” i odgovorio na neka od tih pitanja.

150. obljetnicu muzeja proslavio je izložbom o vremenu i prikazao trajnost mode koja se naizgled doima vrlo efemernom pojavom. Postav izložbe nalazi se u dvije galerije koje su zamišljene kao dva sata, gdje se u svakoj minuti smještene po dvije kreacije između kojih se provlači paralela i koje kompariraju dva vremenska perioda u kojima su nastale. Način postava želi dati poruku o koegzistenciji različitih faza u modi, a ne o sukcesiji.

Izložba nas podsjeća da je ono što je danas klasik, nekoć je bilo novo, pa čak i ikonoklastično. No bezvremenski komadi su imuni na prolazne trendove, oni se inspiriraju prošlošću, ne kao kopije ili citati, već parafraze modnih kreacija prošlosti stvorene za vrijeme u kojem živimo.

Dizajneri desetljećima, pa i stoljećima reinterprentiraju raniju estetiku, stilove i krojeve, prilagođavajući je zahtjevima novog doba. Korištenje istog motiva poput mašne na sasvim nov način kao u kreaciji Viktor&Rolf ili iste palete boja kao Chanel, inspiracije u dezenu i kroju, ali izrađene sasvim novim tehnologijama kao Louis Vuitton… mogućnosti reinvencije u modi su neograničene, a disciplinirana kreativna energija u kombinaciji s nepogrešivim krojenjem rezultirat će komadima koji nadilaze vrijeme.

Izložba završava bogatom kreacijom Viktor&Rolf koja služi kao metafora budućnosti mode. Čipkani patchwork napravljen od ostataka tkanina preostalih od ranijih kolekcija, ručni rad kojim se promovira slow fashion podsjeća nas na negativne efekte stalnih izmjena u modi, vrijednosti kvalitete iznad kvantitete i važnosti održivosti kao sljedećem koraku u evoluciji mode.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, video Youtube

Pročitajte i...

Ne propustite u narednih tjedan dana posjetiti izložbu vrhunskog hrvatskog dizajna - Prostoria 10

Ovu jedinstvenu proslavu domaćeg dizajna, arhitekture i umjetnosti možete posjetiti do 8. listopada!

in america: the lexicon of fashion

Izložba 'In America: A Lexicon of Fashion' istražuje emocionalnu moć mode

Izložba njujorškog Costume Instituta kao i svake godine privukla je mnogo pozornosti, a ove se godine bavi raznolikošću američke mode

Karijerni burnout: je li trenutak za poslovnu reinvenciju?

Kako prepoznati da smo pregorjele na poslu i što poduzeti u ovim nestabilnim vremenima? Pričajmo o #FashionReinvention kada je riječ o karijeri

Izložba koju ljubitelji vrhunskog dizajna ne smiju propustiti: 'Prostoria 10' u Meštrovićevom paviljonu

Izložbu 'Prostoria 10', o 10 godina strasti prema dizajnu i izradi namještaja, koja ilustrira progresivni duh ovog domaćeg brenda moći će besplatno razgledati svi zaljubljenici u dizajn i oni koji će to tek postati

irving penn

U susjedstvu se otvara izložba fotografa Irvinga Penna

U milanskoj galeriji bit će izložene odabrane modne fotografije, portreti i mrtve prirode slavnog fotografa

Ne propustite izložbu Milana Vulpea u MUO – posljednja prilika za posjet muzeju kojem predstoji zatvaranje radi obnove

Retrospektivna izložba grafičkog dizajnera Milana Vulpea 'Dekodiranje' može se pogledati do 17. listopada

▲ Povratak na vrh