Što se krije iza nove teme Met Gale?

02.12.2019.

Virginia Woolf bit će naratorica Met Gale 2020

Met Gala, koja se održava prvog ponedjeljka u svibnju i često se opisuje kao “Oscari mode”, spaja svjetsku modnu i celebrity scenu u Metropolitan muzeju u New Yorku u sklopu proslave proljetne izložbe Instituta za kostime. Goste se potiče da se odjenu u skladu s temom koja se odnosi na tu izložbu – prošle godine izložba je nosila naziv „Camp: bilješke o modi“ i predstavljala je istraživanje campa u modi, uokvireno oko eseja „Bilješke o campu“ Susan Sontag iz 1964. godine.View this post on Instagram

It's that time! ️ Thrilled to announce the @metcostumeinstitute spring 2020 exhibition, “About Time: Fashion and Duration," opening ‪May 7 with the #MetGala ‪on May 4. #MetAboutTime will trace fashion from 1870 to today along a disruptive timeline, as part of The Met's 150th anniversary celebration. ⁣ ⁣⁣⁣ ⁣⁣ Employing philosopher Henri Bergson’s concept of la durée—time that flows, accumulates, and is indivisible—the show will explore how clothes generate temporal associations that conflate the past, present, and future. The concept will also be examined through the writings of Virginia Woolf, who will serve as the “ghost narrator” of the exhibition. Learn more at the link in bio.⁣ ⁣⁣⁣ ⁣ This exhibition is made possible by @LouisVuitton. Additional support is provided by @CondeNast. ⁣ ⁣ David Bailey (British, born 1938). Surreal, 1980. © David Bailey. #TheMet #CostumeInstitute #Met150

A post shared by The Met (@metmuseum) on

Izložba 2020., kako je otkriveno, nosi naslov „O vremenu: moda i trajanje“ i obećava da će predstaviti „poremećenu vremensku traku povijesti mode“ koja će obuhvatiti više od stoljeća i pol mode – od 1870. do danas. Izložba će, zajedno sa 150. obljetnicom Meta, crpiti inspiraciju iz koncepta la durée filozofa Henrija Bergsona („vrijeme koje teče, akumulira se i nedjeljivo je“) te će istražiti kako odjeća može spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost. Spisateljica Virginia Woolf igrat će ulogu zagrobnog naratora izložbe, dok će autor Michael Cunningham – čiji je roman „Hours“ inspiriran dijelom i Woolfovom „Gospođom Dalloway“ – napisati novu kratku priču za katalog izložbe.

„Moda je neizbrisivo povezana s vremenom. Ne samo da odražava i predstavlja duh vremena, već se mijenja i razvija s vremenima, služeći kao posebno osjetljiv i precizan sat“, kaže Andrew Bolton, kustos zadužen za kostime Instituta. „Kroz niz kronologija, izložba će upotrijebiti koncept trajanja da analizira vremenske zaokrete i modu“, rekao je The Guardianu.

Met Gala održat će se u ponedjeljak, 4. svibnja 2020. Ove godine supredsjedavaju Nicolas Ghesquière, Lin-Manuel Miranda, Emma Stone, Meryl Streep i Anna Wintour, a pokroviteljstvo za izložbu dolazi iz Louis Vuittona. Sama izložba u Izložbenoj dvorani Metropolitana u New Yorku trajat će od 7. svibnja do 7. rujna 2020. godine.

Piše: D.M.

Fotografije: Instagram, Profimedia

Pročitajte i...

Najbolja beauty izdanja s ovogodišnje Met Gale

Moderne Barbie lutke i raskošne krune, koja su nas još beauty izdanja oduševila ove godine?

Katy Perry je doslovno obasjala ovogodišnju Met Galu

Katy nas je oborila s nogu svojim neobičnim modnim odabirom!

Zendaya je za ovogodišnju Met Galu postala prava princeza iz bajke!

Jeste li znali da moderna Pepeljuga svjetli u mraku?

▲ Povratak na vrh