Što nam sprema jedna od najcjenjenijih domaćih dizajnerica?

01.06.2019.

Razgovarali smo s Natašom Mihaljčišin o novim počecima

Kada su, potkraj siječnja, Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović objavile da se, nakon više od dvadeset godina zajedničkog stvaranja razilaze, a da je kultnom brendu I-GLE došao kraj, domaća je modna scena reagirala posve očekivalo. Tuga, žaljenje i nevjerica, te ono tipično pitanje “Zašto?” provlačili su se medijskim napisima i kuloarima, no ubrzo ih je zamijenila znatiželja ispunjena nagađanjima, predviđanjima i onim standardnim “Čuo sam…”.

 

 

Doduše, nakon službene objave o razlazu jednog od najcjenjenijih dizajnerskih dvojaca na sceni nije ostalo previše vremena za nagađanje. Samo desetak dana kasnije, modna kuća Varteks objavila je vijest kako Martina Vrdoljak Ranilović preuzima palicu kreativne direktorice. No, za odgovor kojim će putem nakon što su se razišle I-GLE krenuti Nataša Mihaljčišin, trebali smo se ipak još malo strpjeti. Znali smo, doduše, da se u njezinoj radionici nešto “kuha”, no finalnu nam je potvrdu dala objavom logotipa i pozivnicom za događanje u srijedu na Strossmayerovom trgu. Naravno, učinila je to u svom misterioznom stilu, ne otkrivajući previše. No, nama vrag ipak nije dao mira, pa smo, ne želeći potpuno nespremni dočekati srijedu, odlučili od Nataše saznati barem pokoji detalj.

 

 

Nakon što ste ti i Martina objavile da se I-GLE razilaze, svi smo čekali da vidimo što ćete nam novoga na modnom nebu skuhati, svaka u svojoj režiji. Objavila si novi logo, pomalo misteriozno najavila event za srijedu… Predstavljaš li nam to svoj novi brend?

Zapravo mi je namjera baviti se modom na neki mekši način: raditi nevezano za sezone, klasične kolekcije i doslovno brendiranje. U ovom trenutku me najviše zanima odjeća kao takva bez nekih manifestnih konotacija. Napravila sam nešto što bi se u klasičnom modnom žargonu zvalo kapsula kolekcija.

Što nas u srijedu čeka na Strossmayerovom trgu? Otkrij nam molim te pokoji detalj. Hoćeš li nas počastiti prvom kolekcijom?

Bit će to jedna mala pletena priča u bojama.

 

 

Iz najave možemo naslutiti da si mnogo pažnje poklonila pletivu. U kojem ćeš estetskom smjeru navigirati svoj brend?

Razvijat ću dva smjera: jedan vrlo eksperimentalan, drugi funkcionalan i nosiv. Pletenine su mi nekako, od početka bavljenja modom bile jako bliske, zapravo mi je prva stvar koju sam u smislu mode napravila bila kapa koju sam isheklala gotovo bez daha.

Kako je, nakon mnogo godina rada u tandemu, odjednom raditi sam? Koji su izazovi, a koje prednosti?

Ajme, nije lako, ali je na vrlo dobar i poticajan način izazovno. U neku ruku sam na početku, a opet imam podosta iskustva: odličan kombo. (smijeh)

Znam da se još niti srijeda nije dogodila i da je možda pitanje preuranjeno postaviti. No, kakvi su planovi za budućnost?

Prvo bih htjela završiti faks (upisala sam Teoriju i kulturu mode na TTF-u i jako mi je drago zbog tog: katedra je sjajna, puno sam naučila i pisat ću vrlo zanimljiv magistarski rad u vezi s konceptualnom modom), a nakon toga bih se uz aktivno bavljenje modom željela baviti edukacijom u kojoj bih spojila praktično iskustvo s teoretski utemeljenim pristupom modi.

 

Piše: Tina Lončar

Fotografije: ELLE arhiva/Nataša Mihaljčišin

Pročitajte i...

nataša mihaljčišin

Modno oslobođenje tijela

Nova kolekcija 'Metamorfoze' Nataše Mihaljčišin slavi slobodu kretanja i čaroliju ručnog rada

Muško kopčanje

Nataša Mihaljčišin novom kolekcijom pletiva i zanimljivim tekstom preispituje rodne (i modne identitete)

I-GLE: "Smislena upornost i razvijanje kreativnosti se uvijek isplate"

Ususret ELLE Boutiqueu by Smartwater razgovarali smo s Natašom Mihaljčišin i Martinom Vrdoljak Ranilović

▲ Povratak na vrh