Što nas Haute Couture može poučiti o održivoj modi?

09.01.2021.

Novi/stari glam visoke mode kao ultimativni #FashionReinvention

Prema strogoj definiciji, Haute Couture podrazumijeva atelier koji zapošljava kvalificirane i adekvatno plaćene radnike, pojedini komadi izrađuju se po narudžbi, napravljeni tako da traju zauvijek, a svake sezone kreiraju određen broj novih kreacija.

Za razliku od sveprisutnog “fast fashiona”, Haute Couture kolekcije predstavljaju se samo dvaput godišnje i pojedini komadi izrađuju se po narudžbi, a ne u nadi da će ih netko kupiti, što dovodi do puno manje otpada. Korak dalje u smanjenju ili pokušaju eliminacije tekstilnog otpada otišli su Viktor&Rolf, odličan primjer reinvencije u modi i novog poimanja glamura. Od 2016. koriste ostatke preostalih materijala iz ranijih kolekcija za stvaranje novih, dokazujući time da je dio luksuza današnjice svijest o vlastitoj ulozi u društvu i briga o ekološkom aspektu. Istovremeno su dali potpuno novu dimenziju patchworku, tehnici koja se dotad doimala DIY metodom, za koju nema mjesta u visokoj modi, premda je ručni rad jedna od odlika Haute Couturea . Njihov je trud prepoznat i od strane modnih stručnjaka i kustosa, koji takvo promišljanje vide kao budućnost mode, te je njihova vjenčanica prikazana kao finalni rad na nedavno otvorenoj izložbi u Costume Institute u New Yorku.

Haute Couture poručuje nam da je bitnija kvaliteta od kvantitete, polažući naglasak na minucioznu izradu, pažljivo birane materijale, koji su u idealnom svijetu etički i ekološki proizvedeni. Pred modnom industrijom i tržištem još je dug put, no pojedini dizajneri gledaju daleko u budućnost. Dizajnerica Iris Van Herpen surađuje s arhitektima, umjetnicima i znanstvenicima na osmišljavanju novih, ekoloških materijala, polažući nade da će u budućnosti postojati materijali koji mogu mijenjati boju ili oblik, mijenjajući tako ne samo našu garderobu već i poimanje posjedovanja.

Kako će doista izgledati budućnost mode, tek treba vidjeti, no čini se da je godina koja je usporila cijeli svijet prijelomni trenutak. U promišljanju novog glamura i reinvencije mode bismo svakako trebali uzeti u obzir vrijedne lekcije visoke mode koja svaki odjevni komad tretira kao umjetničko djelo stvoreno za vječnost.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

iris van herpen

Kako je Iris van Herpen nadmašila sve druge finalne couture lookove

Nova kolekcija kreativne dizajnerice progovara o slobodi i kozmičkom jedinstvu

Dizajnerski trendovi vjenčanica kao da poručuju: "Go big or go home"

Unutar svoja četiri zida, dizajneri su maštali o raskoši

Balkan boutique: klikom do vintage chica

Vintage moda se vraća u punom sjaju!

Jadranka Sloković: "Žene iznad pedesete su često nevidljive, no ova nagrada pokazuje da to baš i nije tako"

Donesena je presuda: Jadranka Sloković je ikona stila! Bez kojih odjevnih komada ne može, a koje nikad ne bi odjenula otkrila je u ekskluzivnom razgovoru za elle.hr

Studio Up: "Fresh start je uvijek najbolja opcija"

Dobitnici nagrade ELLE Decoration: Najbolja arhitektura i dizajn Studio Up podijelili svoj recept za zadržavanje svježine u poslu, usprkos svim izazovima

▲ Povratak na vrh