Što o Arethi Franklin govore kostimi u filmu ‘Respect’

21.09.2021.

U biopicu možemo vidjeti vintage i ručno rađene komade, a izrada samo jedne haljine trajala je tri mjeseca

Jennifer Hudson zvijezda je filma ‘Respect’, koju je diva Aretha Franklin prije smrti osobno odabrala da je utjelovi na velikom ekranu. Osim njezina glasa i držanja u filmu, dio vizualnog jezika svakako su i kostimi koji nisu kopija stvarnih kostima koje je Aretha nosila, već interpretacija.

Aretha Franklin

Jedan od razloga je i manjak arhivskih fotografija iz ranije faze karijere Arethe Franklin, ali i želje kostimografa Clinta Ramosa da stil prilagodi glavnoj glumici koja je tumači. Inspiraciju za kostime tražio je u dokumentarnom filmu ‘Amazing Grace’ i fotografijama Arethe i njezine zajednice.

Odjeća koju Hudson nosi kao Franklin u filmu, smatra kostimograf, odražava njezina stanja i raspoloženja: svojim je bundama zaposjedala prostor, koristila ih kao svojevrstan štit i podsjetnik na uspjeh. Aretha nije pratila trendove kao neke njene kolegice, već je odjećom izražavala emocije, a to se u filmu vidi i u glamuroznim izdanjima, ali i onim manje laskavim.

U filmu se Jennifer Hudson pojavljuje u oko 55 različitih lookova, među kojima se mogu naći i obrađeni vintage komadi – Hudson je za većinu bila previsoka – ali i ručno rađene toalete. Najviše je vremena posvećeno moćnoj haljini izvezenoj perlama koja teži dvadesetak kilograma.

Aretha Franklin

Nagrađivani kostimograf Clint Ramos uspješno je odjećom dočarao duh epoha i glazbene dive, prve žene uvrštene u Rock&Roll Hall of Fame, a s redateljicom filma Liesl Tommy surađivat će i na biopicu o Whitney Houston. Jedva čekamo!

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

S redateljicom fascinantne energije, Antonetom Alamat Kusijanović o filmu, feminizmu i uspjehu

Dubrovačka autorica filma 'Murina', ovogodišnjeg velikog laureata Festivala u Cannesu i nagrade publike u Puli, govori o svom filmskom putu od producentice do redateljice i scenaristice koja je već nakon prvog kratkog filma 'U plavetnilo' postala članica Američke filmske akademije

10 sjajnih glazbenih biografskih filmova

Svi sastojci su na broju: true story drama, ljudska i nadljudska inspiracija, fantastična glazba... i Cate Blanchett koja igra Boba Dylana

Zvijezdu 'Bridgertona' gledat ćemo u novom filmu kao Art Deco umjetnicu

Nakon uloge aristokratkinje Daphne Bridgerton, Phoebe Dynevor glumi ikonu radničke klase i britanskog dizajna

Pet filmova zbog kojih ćete poželjeti otputovati na jug Francuske

Ovi divni filmovi naveli su nas da počnemo sanjariti o romantičnom jugu Francuske

Olivia Wilde objavila teaser svog novog filma

S nestrpljenjem iščekujemo film 'Don't Worry Darling' u kojem glavne uloge tumače Florence Pugh i Harry Styles

▲ Povratak na vrh