Yves Saint Laurent – sve modne revolucije genija haute couturea

03.08.2019.

Ovaj tjedan slavimo rođendan meastra

Kakve sve epitete nije zaslužio sjajni francuski modni dizajner Yves Saint Laurent… Nazivali su ga malim princem visoke mode, wunderkindom haute couturea, genijem svog vremena, modnim revolucionarom. Nakon što je s 21 godinu vodio kuću Dior i već prvom kolekcijom pokazao svijetu za što je sposoban, Saint Laurent nije ispuštao šivači stroj iz ruku do kraja svog života. Ovog vikenda u čast njegovog rođendana 1. kolovoza 1936. godine, sjećamo se glavnih modernih inovacija Yves Saint Laurenta.

 

 

Izum ženskog smokinga

Yves Saint-Laurent 1962. godine napravio je pravu modnu revoluciju, preispitujući klasično muško odijelo, dajući mu senzualnost i, kao rezultat, predstavivši svijetu prvi ženski smoking. Modni stručnjaci bili su šokirani, ali odvažnije žene svog vremena rado su prihvatile inovaciju. Legenda kaže da, kada je odana obožavateljica YSL-a upala u luksuzni restoran hotela The Plaza u sakou i hlačama, nisu je htjeli pustiti u ustanovu zbog nepoštivanja dress codea. Tada je snalažljiva modna buntovnica skinula hlače i ponosno otišla do svog stola.

 

 

Prvi je pozvao tamnopute modele na reviju

Još jedno kršenje općeprihvaćenih modnih pravila bilo je kada je Yves Saint Laurent bio prvi koji je na modne revije pozvao tamnopute modele. Tijekom defilea pred publikom se pojavila manekenka u crnim hlačama te tamnoputa manekenka u prozirnoj bluzi. Na napade novinara, struke i javnosti, dizajner je udario kontru nedostatku tolerancije i rasizmu. Usput, prvi izlazak na modnu pistu Naomi Campbell dogodio se zahvaljujući Yves Saint Laurentu.

 

 

Kreiranje safari stila

Polazište safari stila bila je kolekcija Yves Saint Laurent iz 1966. godine, koja je bila posvećena Africi. Modni dizajner, rođen u Alžiru, proveo je na početku života samo 20 dana u svojoj rodnoj zemlji, ali ovo je iskustvo poslužilo kao inspiracija za stvaranje modela prirodnih boja s elementima vojnih uniformi. Treba napomenuti, kako je usred rata taj potez bio pravi izazov za predstavljanje pred krutim francuskim društvom. Za nekoliko mjeseci žene diljem svijeta uživale su u odijevanju jakni širokih remena s patch-džepovima.

 

 

Predstavljanje kolekcije Ligne Trapeze

Yves Saint Laurent bio je jedan od prvih dizajnera koji se poticao sinergiju mode i umjetnosti – radio je u suradnji sa suvremenim umjetnicima i bio nadahnut poznatim umjetničkim djelima svoga vremena. Prvo takvo iskustvo bila je kolekcija Ligne Trapeze, u kojoj je dizajner predstavio haljinu A-siluete u grafičkim bojama, referirajući se na djela nizozemskog slikara Pieta Mondriana. I silueta i način korištenja haljine kao platna postali su odrednice stila 1960-ih.

 

Završiti ćemo ovu posvetu s jednim kultnim citatom renomiranog dizajnera koji svaka žena može nositi sa sobom, čak i ako ne posjeduje modnu kreaciju kuće Saint Laurent, a to je:

Tijekom godina, naučio sam da je najvažnije u haljini – žena koja ju nosi.

 

 

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Najljepši filmski kostimi koje potpisuje Yves Saint Laurent

Crtice iz strastvene kostimografske karijere jednog od najznačajnijih dizajnera u povijesti

Modna kuća Saint Laurent i Havaianas predstavili chic model japanki s leopard uzorkom

Ako ste tražili savršen accesoire za plažu ili after beach party, ove su ljepotice pravi odabir!

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Recite zbogom fashion kalendaru na koji ste navikli

Saint Laurent i Gucci podvukli su crtu

▲ Povratak na vrh